Samhällets röst

Det sägs att ”alla har en röst” Men vad innebär det?

Det är en fundamental rättighet i ett demokratiskt samhälle, att alla människor – oavsett kön eller etnicitet – har rätten att tycka, tänka och uttrycka sig som dem vill. Men har alla verkligen samma möjlighet att uttrycka sig eller finns det dem som faller genom sprickorna…?

Vi, folket, står inför ett viktigt och avgörande val i år, och då talar jag inte om glass eller tårta i efterrätt, utan riksdagsval! För många är valet av ett parti solklart men det är inte alla som vet exakt vad dem vill rösta på och med tanke på alla det olika partierna och deras olika vallöften är det inte särskilt konstigt att så många ofta känner sig vilse i demokrati träsket.

Hur lätt eller svårt är det egentligen till exempel för personer med funktionsvariationer att hitta och förstå viktig och potentiellt avgörande information om ett parti och deras vallöften.

Mina kollegor och jag här på redaktion Variabeln -Dramalogen har alla olika funktionsvariationer som påverkar oss på olika sätt i vår vardag. Vissa har Down syndrom, andra har Autism och en annan har en synnedsättning. Poängen är att en person som lever med någon form av funktionsvariation kan i vissa fall ha svårare att förstå information och kan ibland behöva hjälp att förklara till exempel krångliga ord och meningar.

Vem/vilka är ansvariga för att information når dem som behöver det?

Trots att det ändå finns flera individuella hemsidor på nätet med noga detaljerad information om varje parti och deras historia och vallöften, kan informationen ofta uppfattas som en obegriplig gåta ur da vinci koden snarare än en rak på sak förklaring. Något jag är säker på att många yngre och förstagångsväljare kan hålla med om. Men vem bär ansvaret för du och jag tar del utav objektiv och sanningsenlig information och inte vilseledas av opinion baserad propaganda. Jag anser att det ansvaret vilar i allas händer. både partier och deras reklam team men också hos oss som läsare. det är viktigt att granska och ifrågasätta allt du läser, på så vis kan du bättre avgöra om den information du läser är trovärdig eller ej.

Går det kanske att ändra eller förbättra sätten som information publiceras och når ut till väljarna?

Kanske kortare och lättlästa texter med förklaringar av större eller ovanliga ord som inte vanligtvis används av privatpersoner. Eller:

Webbsidor med text inställning anpassad för personer med dyslexi, ljudinspelningar och syntolkning för synskadade eller teckenspråk sidor för hörselskadade, bara för att nämna några exempel.

Hur hittar du informationen?

Har du tur så kanske du hittar ett reklamblad med texten: ”RÖSTA PÅ OSS!” i brevlådan, annars är det ofta upp till den enskilda individen att ta reda på fakta inför valet. Antingen kan du hitta information om partierna via internet som (enligt mig) mestadels består av paragraf efter paragraf av långa, krångliga ord och begrepp  eller så kan du fråga släkt och vänner dock är risken stor att du bara får subjektiva åsikter snarare än objektiva svar.

Även om information på internet och samtal med bekanta ibland kan vara krångligt är det ändå en bra och, för det mesta, pålitlig informationskälla. Några andra sätt som också är bra för att lära och ta del av information kring valet och partierna kan till exempel vara att titta på nyheterna.

Under det senaste valåren som jag kan minnas – 2015 och 2018 – diskuterade Nyhetsmorgon i TV4 det olika partierna inför valdagen genom att redovisa information och fakta om varje enskilt parti varje morgon och gav utförliga förklaringar, inte bara om deras vallöften, men även om deras bakgrund och utveckling under åren.

Om du läst allt du kan och ändå känner dig osäker på vad du vill rösta på kan du testa ”Valkompassen” som är ett digitalt frågeformulär där du svarar på olika politiska frågor med information kring varje fråga samt olika svarsalternativ att välja av som sedan räknar ut vilket parti du mest associerar med.

Du hittar Valkompassen på TV4.se och på Hallandsposten.se – ”Lycka till!”

”Om jag fick chansen att dela med mig av ett enda gott råd till någon skulle det vara att ”söka efter sanningen” Innan ni springer iväg till vallokalerna i år(Och det hoppas jag att ni gör) vill jag att ni stannar upp och ifrågasätter er själva och tänker efter noga på vad det är DU vill och vad Du själv står för istället för att följa med strömmen eller göra som andra säger. Bara du vet vad du vill.

Så, för min och för vår nations skull ber jag dig, ta dig tid att ta reda på vad alla partier vill åstadkomma och vad dem representerar innan du röstar. Läs böcker, titta på videoklipp eller testa till exempel ”Valkompassen” som finns tillgänglig på TV4 och DN – Dagens Nyheters hemsidor. Ta dig helt enkelt tid att granska och lär dig om partierna så blir kanske det svåra valet plötsligt lite lättare i slutet…”

 

Senaste artiklarna

Tågdagarna i Landeryd.
Sci-Fi World 2024 i Helsingborg
Anime eller cartoon?
Descendants: Rise of Red
Podcast: Ola pratar om naturen