Vi besöker DV Hantverkshuset.

Variabeln besökte Hantverkshuset, som tidigare hette Humlan, för en intervju om deras verksamhet. Vi jobbar mest med keramik, men ibland också med textil. Mesta dels gör vi skålar och blommor. Ibland gör vi tuppar, muggar, ljusstakar och andra grejer.

Eftersom jag har varit på Hantverkshuset och jobbat med keramiken, så vet jag ungefär hur hela processen går till. I alla falla när man gör blommor. 

Man behöver en platta där man lägger den först blöta handduken. Formen läggs sen på, och sen ska du fylla den med lera. 

När formen är fylld lägger du andra handduken över. Man måste se till att duken är rak innan man börjar kavla. När leran är helt platt, vänder man på den och kavlar mer. Efteråt skär du ut leran i formen. 

Vi använder sen pepparkaksformar för att göra blombladen. För att sätta fast dem använder vi gjutlera. Sen gör vi också en typ av ”hållare” för att fästa i botten, som är också gjord av lera. 

Sen låter vi de torka under plastskynken ett tag, innan vi sätter in de i ugnen. När de är klart kan man äntligen börja måla. Sen låter vi de torka innan vi bränner det igen. Efter det sätter vi fast en pinne, och så kan det äntligen börja säljas. 

Jag tycker Hantverkshuset är ett bra ställe att jobba på, de som jag har träffat är trevliga och är väldigt duktiga med keramiken. Många av de har ju jobbar där i flera år. Se videon nedan! 🙂