Recept Lussekatter
50 g Jäst
900 g Mjöl
5 dl Mjölk
2 dl Socker
175 g Smör
½ tsk salt
1 Ägg
Russin
- Smula ner jästen i degbunken.
- Smält matfettet.
- Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel.
- Rör ner saffranet i det smälta matfettet.
- Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C.
- Rör ut jästen i lite av degspadet.
- Tillsätt resten av degspadet, socker och salt.
- Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
- Strö lite mjöl över degen.
- Låt den jäsa under bakduk 30- 45 minuter.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet.
- Baka ut julkusar, flätor eller längder.
- Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper.
- Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Pensling och garnering: Pensla med uppvispat ägg och tryck i russin.
- Grädda julkusarna mitt i ugnen 8-10 minuter och längder och flätor i nedre delen av ugnen 15-20 minuter.
Variabelns top10 bästa jullåtar
- Tomtarnas Julnatt
- Bjällerklang
- Last Christmas
- Nu är det jul igen
- Jag såg mamma kyssa tomten
- Hej tomtegubbar
- Hej mitt vinterland
- Julen är här
- Stilla natt
- Gläns över sjö och strand