Intervju med Cosplayaren Fanny M. Bystedt

Intervju med Fanny M. Bystedt, av Rasmus Högstedt.

Innan intervjun med Fanny M. Bystedt så kommer här lite information om Cosplay och historia om utklädnad och kostymering.

”Cosplay” eller ”Costume play” är en form av uppträdande eller maskerad där deltagare i hobbyn klär ut sig i otroligt detaljerade och (oftast) hemgjorda dräkter och accessoarer för att föreställa eller imitera figurer eller karaktärer i populära filmer, böcker, Manga, Anime, TV/dataspel och serietidningar med mera. Dessa vistas ofta på olika sociala sammankomster och evenemang bla Sci-Fi mässor som tex:

Comiket – Tokyo

New York Comic Con

MCM London comic Con

SciFiWorld – (Flyttar runt)

Utklädnad, kostymering och maskerad har länge spelat en stor roll i mänsklighetens historia och är bland en av de äldsta fundamentala källorna till all form av religiös, politisk, informativ eller fiktiv illustration och sagoberättande. Från traditioner och högtider såsom:

”Halloween/All hollows eve – Alla döda själars afton”

USA/Kannada/Storbritannien/Australien/

Nya Zealand/Tyskland/Italien/Polen/Ryssland

”Alla helgons dag”

Sverige/Norge/Danmark/Finnland/

Island/Grönland/Färöarna/Åland

Oavsett land, kultur eller etnisitet utövar de flesta någon form eller tolkning av spirituell sammankomst eller ceremoni i ära av en betydelsefull högtid.

I västerländsk nördkultur syftade länge begreppet ”Cosplay” främst på dräkter och rollfigurer med ursprung i Japansk populärkultur. Idag hämtas rollfigurer och karaktärer från ett brett sortiment av olika källor; Science fiction, Manga (Japanska serietidningar) Anime (Japanska tecknade serier och filmer) västerländska tecknade serier, grafiska romaner, TV/dataspel och filmer för att nämna några.

Vilken karaktär som helst, från den verkliga eller den virtuella världen, som lånar sig själv åt någon slags form av dramatisk tolkning, kan tas upp. Icke levande objekt ges ibland också antropomorfiska former och det är inte heller ovanligt att kvinnor väljer att personifiera manliga karaktärer eller tvärtom för män, du kan cosplaya vilken karaktär du vill, oavsett könsidentitet

Personer som utövar Cosplay, så kallat ”Cosplayare”, gör det bland annat för att visa uppskattning och kärlek till källan av sina intressen men också för att utöva hantverk såsom sömnad, design eller skulptering.

Cosplay utövas primärt självständigt men många Cosplayare har temporära eller permanenta grupperingar. Det går även att tävla i cosplay, så kallat Cosplay contest, men för de flesta är det inte huvudsyftet med hobbyn.

Både i väst- och östvärlden har människor genom alla tider klätt ut sig för teater, maskerad, lek eller av andra kulturella själ. Därför är det svårt att redogöra bakgrunden till cosplay som en egen hobby och kulltur. Även dräkter, handtillverkade av fans, med syftet att avbilda specifika karaktärer har funnits långt innan själva begreppet. Begreppet ”Cosplay” myntades av journalisten Nobuyuki Takahashi i ett reportage om den Japanska seriemässan Comiket, från 1983 som är aktiv än idag.

Sedan dess har begreppet spridit sig som en fenomenal löpeld och idag används det för att beskriva nästan all slags karaktärsbaserad och populärkulturell maskerad.

Cosplay anses ha ett flertal olika komponenter som beroende på utövaren är av varierande vikt. En Cosplayare kan t. ex. välja att fokusera på själva hantverket i att producera en dräkt eller på det teatraliska i att levandegöra en karaktär, eller på att ta häftiga fotografier och videos som en hommage till förlagan, eller på att helt enkelt umgås med andra fans.

Den som vill Cosplaya kan välja fritt bland redan väletablerade och publicerade karaktärer i all form av populärmedia, men kan också välja att skapa sina alldeles egna karaktärer. Detta kallas OCs (Original Characters). Många som Cosplayar väljer karaktärer som liknar dem antingen till utseendet eller simulariteten i personlighet, men också helt enkelt för att de gillar en viss design.

En majoritet av alla Cosplaytävlingar kräver att en karaktär måste existera i ett redan formellt publicerat, visuellt verk för att få delta men det fins också tävlingar där själva syftet är att antingen visa upp ens egna tolkning av en redan existerande karaktär eller skapa en helt orginell figur. Det flesta Cosplayare har ofta flera olika karaktärer och dräkter de växlar mellan, men en del väljer hellre att fokusera mer på en specifik karaktär. Det fins ingen tabu i att ha flera dräkter eller ägna sig åt bara en men många gillar att haen bred arsenal att utgå ifrån.

Jag fick äran att intervju Fanny M. Bystedt som är en rutinerad Cosplayare, det blev en stor intervju med många frågor, så fram med chipsen och ha en trevlig läsning!

(foto av Robert Johannesson)

1 Vad är Cosplay (enligt dig?)

Ordet cosplay är ett sammansatt ord bestående av orden ”costume” och ”play”, och skulle kunna översättas till ”dräktspel” på svenska.  

Cosplay är lite vad du gör det till – en hobby, ett kulturuttryck, en sport och/eller ett jobb. Men för de allra flesta här i Sverige är cosplay en hobby där du porträtterar en (oftast) fiktiv karaktär. Det kan vara en karaktär från en bok, film, spel, TV-serie eller nåt annat medium som inspirerar dig. Du kan köpa eller själv skapa din dräkt, det väljer du helt själv. 

2 Hur länge har du hållt på med Cosplay?

Jag började med cosplay 2006, så jag har hållit på i över 14 år nu. 🙂 

3 Hur upptäckte du ditt intresse för Cosplay och cosplaykulturen?

När jag gick i gymnasiet blev jag medlem i en förening som hette Mangakai Lund (numera heter föreningen Kodachikai). Vi träffades en gång i veckan och ritade och tittade på anime. En vän frågade om jag ville vara med i deras Fullmetal Alchemist cosplay grupp, och jag tyckte det lät superkul. Och det var det! Så jag fortsatte.  

4 Varför Cosplayar du?

Jag har alltid varit en kreativ person, och älskat att läsa, måla, spela TV-spel, rita serier, sy och pyssla på olika vis. SKulle kunna säga att cosplay är lite den ”ultimata” kreativa hobbyn för mig – här kan jag hålla på med allt på en gång! Dessutom är det en rolig social aktivitet där jag kan uttrycka min kärlek för skapande och nörderi tillsammans med andra!

5 Föredrar du att Cosplaya redan existerande karaktärer i Tex film/manga/Anime/TV/Dataspel eller egna OCs/OKs (orginala karaktärer)

Några gånger har jag hittat på lite själv, exempelvis designade jag och en vän klänningar baserade på en pokémon som heter Ninetales.  Men annars tycker jag det är roligast att cosplaya efter en förlaga. Oftast är det att jag spelar ett spel, läser en serie eller ser en film och så blir jag super pepp på att göra en viss karaktär därifrån. 

6 Kan du föreställa dig att fortfarande Cosplaya om 10 år?

Det kan jag absolut föreställa mig! Jag har så himla roligt så jag har inga planer på att sluta 🙂 Eller så kanske jag tar en paus och gör något annat kreativt pyssel, vi får se!

(foto av Robert Johannesson)

7 Gör du dina egna Cosplaydräkter eller köper du färdiga dvs Commissions?

Jag gör oftast mina dräkter själv från grunden. Om jag skall tävla med en dräkt så måste jag det. Men jag har också köpt plagg på loppis och sytt om. Förra året var första gången jag köpte en färdig dräkt, det var en skoluniform från My Hero Academia, som jag skulle använda tillsammans i en grupp med mina vänner och vi skulle ha likadana dräkter, då var det en smidig lösning.  

8 Föredrar du att Cosplaya själv eller tillsammans med vänner? 

Solklart helst med vänner! Mina första år cosplayade jag bara i grupp. Och även när jag håller på med ett eget projekt så går jag gärna och handlar tyg eller träffar mina vänner för ”syjunta” (det har varit lite på varit på paus i år i och med Corona). 

9 Vad har varit ditt dyraste Cosplay project? 

För fyra år sedan så gjorde jag Vengeful Spirit från spelet DOTA2. Då behövde jag ganska många nya verktyg och material jag inte använt innan, så det gick åt en del ”spill”. Den var dyrast. 

10 När/Var Cosplayade du för första gången?

2006 på ett event i Lund som heter Kodachicon. Det finns fortfarande och är varje år under Kristihimmelfärdshelgen 🙂

11 Vad är det bästa med att Cosplaya? 

Jag älskar hur ”multikreativt” cosplay är – att det förenar så många uttryck: måleri, sömnad, konstruktion, styling och teater. Genom cosplay så kan jag verkligen låta kreativiteten flöda! Sen har jag lärt känna många vänner genom cosplay, och tycker det är otroligt roligt att pyssla, cosplaya och gå på event tillsammans med dem.  

12 Har du någonsin haft ont eller känt dig obekväm i en Cosplay, isåfall, vad hände? 

Tyvärr är ganska många av mina större och mer komplicerade ”tävlingsdräkter” ganska obekväma och tunga att ha på sig. Även större peruker kan vara obekvämt och dra i håret. Då är det viktigt att ta mycket pauser och inte ha på sig dräkten för länge! Sen har det hänt att jag haft en ”vinter dräkt” med fuskpäls, stor peruk och flera lager kläder mitt i sommaren med över 30 graders värme, och det kanske inte var det smartaste valet .. 

(foto av Robert Johannesson)

13 Hur mycket lever du dig in i karaktären du Cosplayar? 

Jag brukar inte vara så mycket ”in character” när jag cosplayar. Mest för att många av de karaktärerna jag väljer ganska ofta inte är särskilt trevliga.. och jag tycker själv att jag är rätt trevlig! Oftast när jag cosplayar så vill jag mest ha roligt och umgås med mina vänner på något event, och då är jag alltid mig själv. 

Däremot om jag tävlar och gör ett uppträdande på scenen eller har en photo shoot så gör jag mitt bästa för att porträttera karaktärens rörelser och personlighet. 

14 Använder du färgade kontaktlinser när du Cosplayar? 

Ja, det gör jag ibland. 

15 Hur sparar du ihop pengar till en Cosplay?

Cosplay är min största hobby. Jag går nästan aldrig ut på krogen och köper inga dyra kläder, utan lägger hellre de pengarna på ett fint tyg eller en peruk till nästa dräkt. 

Cosplay kan vara en dyr hobby, men det måste inte vara det. Nu har jag ett vanligt ”vuxenjobb” men när jag var student hade jag inte råd på samma sätt. Då började jag handla mycket på loppis, och det gör jag fortfarande. Jag använder tyg (stuvbitar, gamla filtar, gardiner, sängkläder), tråd/garn, dragkedjor, knappar, bältesspännen, skor och mycket annat i mina dräkter som jag köpt second hand. Det är ett bra sätt att vara lite ”klimatsmart” med, eftersom det går åt en del material för att skapa en dräkt så är det bra om en kan återanvända så mycket som möjligt. Färgade linser eller peruker kan du ofta ha till flera olika dräkter om du tar väl hand om dem. Verktyg kan vara dyrt att köpa in, så där har jag köpt lite i taget. 

16 När Cosplayar du? Bara på konvent eller när/var du vill?

Jag cosplayar bara på event eller om jag har bokat in en photo shoot med någon av mina vänner som är fotografer.

(foto av Robert Johannesson)

17 Om du hade all tid i världen och obegränsat med pengar, Finns det en särskild Cosplay du då skulle vilja göra/äga? 

Wow så svårt! Mitt ”lyxproblem” är att jag har så många dräkter jag vill göra att det är svårt att välja en! Och listan blir bara längre hela tiden! 

Men ska jag välja några så är det Howl från filmen Howl’s moving castle, Flemeth från spelet Dragon Age 2 och Utena från anime serien med samma namn. (Sen hade det varit coolt att äga en riktigt snygg light saber nån gång också..)

18 Hur kom det sig att du började tävla i Cosplay? 

Jag har tävlat i cosplay lika länge som jag cosplayat! När jag cosplade för första gången så var det i en grupp med några av mina vänner, och vi tävlade tillsammans i några år efter det. Sen pausade jag tävlandet under några år. Det var först 2014 som jag ”ordentligt” satsade på att tävla solo, för jag ville verkligen vara med i NCC (Nordic Cosplay Championship (nordiska mästerskapen i cosplay)), och dit har jag kvalat i år! Det är en dream come true! Tyvärr blev tävlingen inställd i somras pga Covid, så hoppas verkligen att den blir av nästa år!

19 Hur/var finner du inspiration att skapa och hitta på ideer till en Cosplay?

Mina vänner och andra cosplayers online inspirerar mig väldigt mycket. Jag tittar gärna på instagram eller youtube där andra visar och berättar om sina projekt. Sen brukar jag oftast pyssla på 2-3 dräkter parallellt, så tröttnar jag på den ena kan jag pyssla på den andra några dagar. 

20 (Enligt dig) Kan vem som helst hålla på med Cosplay eller krävs det någon särskild talang/ begåvning?

Alla kan cosplaya! Det spelar ingen roll hur gammal du är eller hur du ser ut, och du behöver inte ha nån ”talang”. Jag var inte alls särskilt bra på att sy innan jag började. I syslöjden var jag knappt godkänd. Men sen började jag med cosplay och plötsligt fanns tillräckligt med intresse och motivation för att lära mig. Jag är helt självlärd, vilket betyder att jag misslyckats massvis med gånger! Det är inget ”fel” eller något att vara rädd för, utan en naturlig del i den kreativa processen. Ibland måste vi göra fel för att vi ska kunna testa nåt annat nästa gång och på så vis lära oss! 

(foto av Robert Johannesson)

21 Minns du första gången du provade på Cosplay, vem/vad föreställde du och hur kändes det? 

Min första cosplay var Riza Hawkeye från animen Fullmetal alchemist. Jag cosplayade tillsammans med 11 av mina vänner. Vi hade sytt våra dräkter själv tillsammans, och det var super kul! 

22 (Enligt dig) Finns det några fördomar/tabuer i Cosplay kulturen du känner till? 

En fråga som ganska ofta kommer upp är den du ställde innan här – om vem som helst kan hålla på med cosplay? Eller om en måste vara en viss ålder för att börja? 

Och svaret är – vill du cosplaya så gör det! Är du inte myndig behöver du kanske ha en vuxen med dig för att handla online eller gå på konvent. Men annars är det fritt fram! Jag har sett små barn och vuxna över 50 cosplaya för första gången, och de har sett lika glada ut allihop! Cosplay är framförallt en hobby, något som en gör för sin egen skull, för att det är roligt!  

Jag skulle vilja påstå att cosplay bara har 3 regler: Ha roligt, Behandla andra med respekt, Ingen Kulturell Appropriering eller blackface. Annars kan du cosplaya vad du vill, oberoende av hur gammal du är eller hur du ser ut!  

23 Varför är du så otroligt häftig och begåvad? (SKRYT SÅ MYCKET DU VILL! :))

Hehe, tack för komplimangen! Vad glad jag blir! 

Jag har hållit på ganska länge nu, så jag tror att det som gör mig ”mest” begåvad är att jag har fortsatt. Och lärt mig lite mer hela tiden. Sen har jag blivit bättre på att inte sätta för hög press eller förväntningar på mig själv. Precis som i många andra aspekter i livet – försöka ta det med en klackspark och fokusera på att ha roligt! 🙂 Hoppas att ni fått massa cosplay inspiration och pepp nu och vill testa själva! 

 

Tack så mycket Fanny för en fin intervju! 

Senaste artiklarna

Tågdagarna i Landeryd.
Sci-Fi World 2024 i Helsingborg
Anime eller cartoon?
Descendants: Rise of Red
Podcast: Ola pratar om naturen