Heavy Metal

Heavy metal & Jag

Vad är heavy metal-musik? Varför är genren så populär? Och vad har den betytt för mig och andra?

Många av er tänker kanske att: ”Heavy metall är bara massa machokultur, aggressivitet, ouppfostrade ligister och konstiga kläder? Tja, jag tycker att det är dags att prata om det och reda ut saker och ting, ska vi? 🙂

”Heavy metall” eller ”Metall” är en musik genre inom hårdrocken som utvecklades ifrån ”Bluesrock och ”Psyedelisk rock” i USA och Storbritannien mellan 1960 & 1970-talet. Genren beskrivs som ett tjockt, massivt ljud som karaktäriseras av högt, förstärkt ljud – distorsion – gällt sångande, långa gitarrsolon, bas & gitarr-riff och generell högljuddhet.

Det första heavy metal-banden såsom:

Led Zeppelin, Black Sabbath och Deep Purple, hånades ofta av kritiker, ett vanligt förekommande fenomen i genrens historia, trotts det fann dem ändå en publik.

Senare under 1970-talet bidrog band som bla: Judas Priest till att utöka genren genom att ta bort bluesinfluensn medan andra band som Motörhead uppvisade en mer punkorienterad stil och större betoning på snabbhet.

Senare vid slutet av 1970-talet dök fler välkända band upp i rampljuset såsom: Iron Maiden och Saxon  och senare. Och innan decenniets slut var dessa band och deras fans kända som: ”Hårdrockare” eller ”Metalheads” och ”Headbangers” på engelska.

Under 1980-talet växte hårdrocks-genren

Glam metal eller Glammrock fram och blev snabbt en kommersiell succé med grupper som: Mötley Crue och Poison, medan andra grupper ur den så kallade: Undergroundscenerna uppstod en rad nya, mer aggressivare band och stilar:

Thrash metal nådde mainstreampopuläritet med band som: Metalica, Megadeth och Slayer medan andra mer extrema heavy metal-genrer som Death metall och Black metall subkulturella fenomen.

Sedan mitten av 1990-talet har mängden nya och populära stilar tillkommit och utvidgat genrens definition ytterligare, några av dessa är nu-band som: Slipknot & Korn. ”Symphonic power metal” band som Nightwish, Within Temptation och Epica. Och ”Industrimetal” band som: Rammstein, Deathstars och Raubtier. dessa exempel är blott korn i Saharas öken av genrer och band som fins att upptäcka.

Heavy metall & dess inflytande

Vad är attraktionen hos Heavy metal-musiken?

Enligt musikteoretiker, musikproducenter och fans av genren, ligger attraktionen till stor del i dess kraftfulla och energiska sound som ofta kännetecknas av höra och förvrängda gitarrer, komplexa trumspel och aggressiv sång. En annan stor anledning är de olika teman som utforskas inom heavy metall som ofta tacklar tunga ämnen som: psykisk ohälsa, poletik, religion och rätten att stå upp för sina rättigheter men också festande, kärlek och fantasiteman vilket skänker musiker såväl som deras publik en känsla av frigörelse, empati eller inre styrka.

Den ihållande populäriteten av heavy metall är till stor del beroende på dess passionerade och hängivna fanskara, såväl som genrens förmåga att utvecklas och anpassa sig. Heavy metall bär med sig  en stark känsla av gemenskap och identitet. med fans som bilder sammansvetsande subkulturer och gemenskap runt om i världen. Dessutom har genren visat en enastående motståndskraft och fortsätter att locka nya generationer av fans samtidigt som den behåller intresset av sin ursprungliga publik.

Så, i sammanfattning – Heavy metal-genrens globala dragningskraft beror till stor del på dess förmåga att överskrida kulturella och språkliga barriärer med kraftfull musik och känslofyllda texter som tacklar flera ämnen, allt ifrån kärlek, fantasi och festande till samhällsfrågor och mänskliga upplevelser – en genre med något för alla.

Jag lyssnar ofta på blandade musik genrer men just hårdrock eller ”Heavy metall” har varit en viktig del av mig och mitt liv. Men varför? För att ta reda på det måste vi gå tillbaka i tiden…

Jag minns än idag första gången jag lyssnade på hårdrock, jag var runt 3-4 år. Det var sommar och pappa & jag lyssnade på Black Ingvars heat metal-covers av bla: Pippi Långstrump, Idas sommarvisa och Du gamla, du fria, såväl som: Iron Maiden, AC-DC och…och Eddie Medusa? Den sista kanske inte är så barnvänlig men så var det, medan vi körde runt i hans raggarbil…

Även om det var första gången jag någonsin lyssnade på hårdrock och jag tyckte om det, var det inte förrän 2010 min kärlek för hårdrock blomstrade på riktigt. Jag var 14 år, det var en vacker sommarkväll och jag satt vid min dator och kollade på musik vidior på YouTube och upptäckte grupper och artister såsom: Breaking Benjamin, Skillet och Disturbed.

Men bandet som hade störst påverkan på mig var Nightwish – ett symphonic power-metal band ifrån Finland. Symphonic power-metal: en subgenre inom heavy metall som kombinerar traditionell power metall och orkestral musik, ofta frontade av kvinnliga soprano sångare.

Nightwish är tveklöst sagt bandet som fick mig att inse att metall är mer än bara skrik och oljud. Genren visade sig också vara nyckeln till min kärlek för filosofi. dikter såväl som skrivande över lag – en fysisk inspiration då den fick mig att få upp ögonen för nya klädstilar och psykologiskt då den ändrade mitt temperament och sätt att se på omvärlden. kort sagt – Nightwish – eller – Nightwish grundare, låtskrivare och keybodardspelare, Tuomas Holopainen var och är än idag min största musikidol och ideologiska mentor och musa som fick mig att börja tycka om teater och musikaler samt uppmuntrade mig att börja läsa & skriva egna dikter och sångtexter. Han lärde mig också älska och ta vara på: ”Mitt inre barn”

Något som visat sig rädda mitt liv och gynnat mig i sinnet var gång världen känts tung och besvärlig. Så det är kanske inte så konstigt att jag gillar heavy metall. Jag växte, bokstavligen, trots att upp med genren.

Sammanfattning

Heavy metal uppfattas ofta som inget annat än högt oljud inskränkt i satanism och generellt ouppfostrat beteende, men om hen gräver djupare och ser förbi alla fördomar så upptäcker hen fort ett brett sortiment av olika sub-genrer och stilar du kanske aldrig hade förväntat dig. Ja, heavy metal kan ibland låta bullrigt eller låta likadant i somliga öron, men under den tillsynes hårda och välkomnande fasaden döljer sig en värld av adrenalin-pumpande musik och ett brödraskap av passionerade musikälskare redo att omfamna dig när du behöver det. oavsett vem du än är eller var du än kommer ifrån.

Senaste artiklarna

Sci-Fi World 2024 i Helsingborg
Anime eller cartoon?
Descendants: Rise of Red
Podcast: Ola pratar om naturen
Diggiloo Kväll och Danmarks Zoo