Vad vet ni om alla hjärtans dag?

Vad vet ni om alla hjärtans dag? Choklad och rosor? Ja, kanske, men här är lite mer ingående fakta om dagen.

Alla hjärtans dag fick sitt namn efter ett helgon, enligt legenden fick dagen sitt namn efter en präst vid namn Valentine som levde under tredje århundradet i Rom. Valentine trotsade kejsare Claudius IIs förbud mot äktenskap då han trodde att äktenskap och romantiska förhållanden distraherade unga soldater och gjorde dem svaga. Valentine trotsade kejsarens lag och vigde par i kärlekens anda tills han till slut, blev påkommen, greps och dömdes till döden.

Amors ursprung

Vi känner alla till Amor, den charmerande keruben på alla hjärtans dag-korten.ä och avbildas som ett litet barn med pil och båge. Men hur blev Amor en så vanlig symbol för alla hjärtans dag? Enligt legenden kan figuren spåras tillbaka ända till 700 f.Kr., till den grekiska kärleksguden – Eros, som var en stilig, odödlig man med kraften att få människor att bli kära. Det var inte förrän på 300-talet f.Kr. som romarna adopterade Eros till bilden av en söt liten pojke med pil och båge och gav honom namnet ”Amor”. Vid 1800-talets början hade Amor blivit förknippad med Alla hjärtans dag på grund av hans kärleksmatchande krafter.

Kort & gåvor. Folk började ge varandra kort och handskrivna brev och dikter till både älskare och vänner under 1600-talet, men det var på 1840-talet som de första Alla hjärtans dag-kortet massproducerades i USA som såldes av Esther A. Howland. Känd som ”Mother of the American Valentine”, är Howland krediterad för att kommersialisera alla hjärtans dag-kort i Amerika, och hon är ihågkommen för sina utarbetade och finurliga kort dekorerade med spets & band.

Att ge någon röda rosor. Att ge någon röda rosor är för många en självklar romantisk gest idag, men det var inte förrän i slutet av 1600-talet som att ge blommor blev en populär sed. Faktum är att gesten kan spåras tillbaka till när kung Karl II av Sverige lärde sig ”blommornas språk” – som innebär att man parar olika blommor med specifika betydelser – på en resa till Persien, och introducerade sedan traditionen till Europa. Handlingen att ge någon blommor till man älskar blev snabbt en populär trend under den viktorianska eran – inklusive Alla hjärtans dag – med röda rosor som symboliserar djup kärlek”.

Den första hjärtformade chokladasken. Den första hjärtformade chokladasken skapades av Richard Cadbury – son till Cadburys grundare – John Cadbury, som började förpacka choklad i prydliga askar för att öka försäljningen. Han introducerade den första hjärtformade chokladasken för Alla hjärtans dag 1861. Idag säljs mer än 36 miljoner hjärtformade chokladaskar varje år. Det är 58 miljoner pund choklad! Mmm… Choklad.

XOXO är en populär signatur. ”XOXO” är en populär signatur att använda den här tiden på året. Ursprunget till signaturen kommer ursprungligen ifrån medeltiden ”X” s6mboliserade det kristna korset, och bokstäver slutade med tecknet på korset och en kyss för att symbolisera en ed. När gesten blev mer populär i modern litteratur, brev och pappersarbete kom det att betyda att något hade ”förseglats med en kyss”

Internationella ”Quirkyalone-day”. ”Internationella ”Quirkyalone-day” är en helgdag för ensamstående på samma datum s8m alla hjärtans dag (14 Februari). Helgdagen är inte ett anti-Alla hjärtans dag-evenemang utan en dag att fira självkärlek och platoniska relationer som har firats globalt sedan 2003. Historiens första Valentine skrevs i kanske, Historiens första valentine skrevs kanske in en av de mest oromantiska platser man kan tänka sig: ett fängelse. Charles, hertig av Orleans, skrev kärleksbrevet till sin andra fru vid 21 års ålder medan han fångades i slaget vid Agincourt. Som fånge i mer än 20 år skulle han aldrig se sin alla hjärtans reaktion på dikten han skrev till henne i början av 1400-talet.

Senaste artiklarna

Besök på Fjelldalens Slott
Morsdag
Specialvarvet
Ikoner av Variabeln