Vad gör en politiker? Intervju med Victor Rundqvist

Victor Rundqvist är kommunråd för Centerpartiet och 3:e vice ordförande i Kommunstyrelsen

Förutom intervjun så fick Variabeln en rundvandring på Rådhuset, allt det kan du se i den här videon
Johan
Hej Victor, presentera dig själv.

Victor
Jag heter Victor Rundqvist och jag är kommunalråd för Centerpartiet i Halmstads kommun och tredje vice ordförande i kommunstyrelsen.

Johan
När fick du jobbet?

Victor
Det var i oktober förra året, för ganska exakt ett år sedan, som jag blev vald till kommunalråd i Halmstad.

Johan
Är det svårt?

Victor
Det beror på skulle jag säga. Ibland så är det så väldigt rutinmässigt att man bara hanterar grejer som kommer och skriva på protokoll och sånt. Ibland händer det jättemycket saker, så ibland är det svårt och framförallt så är det det här att det är ju inte ett jobb egentligen utan det är ett förtroendeuppdrag, jag är vald av mina väljare och av folket i Halmstad. Det handlar väldigt mycket om att upprätthålla och förvalta det förtroendet på ett bra sätt. Det är ibland lätt och ibland svårt.

Johan
Vad gör politiker?

Victor
Ja, du, det är ju vi som fattar beslut, kan man säga. Vi har ju något som heter kommunstyrelsen och det är ju där som jag sitter tillsammans med en massa andra politiker, bland annat de andra kommunalråden, men också politiker som inte har det här som en heltidssysselsättning utan som har andra jobb vid sidan av.

Och där fattar vi olika beslut om var man ska bygga saker och hur mycket det ska kosta med olika grejer och hur vi ska sortera våra sopor. Ja, det är högt och lågt.

Johan
Pratar ni om funkis?

Victor
Ja, vi pratar en hel del om det. Vi har bland annat Funktionsrättsrådet som är ett råd som hanterar de frågorna. Sen har vi Funkisfestivalen och sen har vi då och det är väl en lösare koppling, men Dramalogen då, där i ert magasin är så det är ju frågor som är jätteviktiga för oss i kommunen, absolut.

Johan
Har du varit på Dramalogen?

Victor
Ja, jag har varit på Dramalogen. Jag var där och hälsade på mina praoelever bland annat när de var här och sen så har jag varit där och tittat på teater en gång när min kompis sjöng i nån pjäs och så där. Himla trevligt ställe faktiskt.

Johan
Vilken fråga är viktig för dig?

Victor
Jag tror att det är viktigt att vi ser till att få ett bättre företagsklimat här i Halmstad. Företagen och näringslivet är väldigt viktiga för att dels att vi ska få in skattepengar men också för att folk ska ha någonstans att jobba och för att vi ska kunna köpa de varor och tjänster vi vill ha och så. Och idag så ligger Halmstad ganska långt ner på rankingen över företagsklimat.

Alltså hur lätt det är att få tillstånd, hur snabbt saker och ting funkar, skatter, tillgång på lokaler och sånt. Det tror jag är någonting vi måste få bukt med så att vi kan blomstra i framtiden också. Så att studenterna vill stanna kvar här så att vi får en blomstrande ekonomi som kan hjälpa oss att bygga ett bra Halmstad.

Johan
Varför blev du politiker?

Victor
Det är en bra fråga, jag var ingenjör innan. Men jag har alltid varit engagerad i politiken, först i ungdomsförbundet och nu i partiet. Politiken i Sverige bygger ursprungligen på en idé om folkrörelser, att många är medlemmar i politiska partier och liksom hjälps åt och forma hur man vill förändra samhället. Och idag har vi ganska få i Sverige som är medlemmar i politiska partier samtidigt som hela vårt system är väldigt down to earth med stora kommunala förvaltningar där vi beslutar de här frågorna.

Så jag vill uppmuntra till att gå med i ett politiskt parti och passa på och engagera sig när man kan. Därför att alla kan vara med och påverka i det lilla eller i det stora. Så det var väl därför jag blev politiker. För jag tycker om att kunna vara med och påverka staden jag bor i och försöka förändra den till det bättre.

Johan
Vad är det roligaste med politik?

Victor
Det roligaste med politik, det är ju när det händer lite kul grejer. Det är inte när man sitter på kontoret och skriver på protokoll eller när man när man radar upp argument i fullmäktige. Utan det roligaste med politiken är ju till exempel saker som händer nu att ni kommer hit och vill veta mer om vad jag gör eller när man tar ett beslut och ser en förändring i kommunen.
Om man säger att det här vill jag ändra på för det tror jag är bra för företagen och sedan röstar man igenom det och så blir det bättre för företagen, då känner man att man har lyckats. Och det är väl det roligaste med politik.

Johan
Vilken fråga är den viktigaste i Halmstad just nu?

Victor
Just nu så är det mycket diskussioner om dels avfallsystemet, vi kommer att ta över ansvaret för det som kallas fastighetsnära insamling nu till årsskiftet och då är frågan om vi ska ha de här gröna påsarna och påsar i massa andra färger eller om vi ska ha flerfackskärl till exempel.

Det diskuterar vi mycket just nu. Sedan är en väldigt viktig fråga också hur vi ser till att få ett mer levande city. Det kommer jag gå på i eftermiddag, den här invigningen av centrums utvecklingsplanerna med stadens hjärta 2.0. Där har vi en jätteutmaning också, för vi har ett problem där butiker flyttar från city och vi måste se till och vända den här trenden så att vi får en levande stad året om.

Sen så tror jag också att om man går in på lite jobbiga frågor så är det ju det här med klimatförändringen. Vi såg ju hur det svämmar över efter den här stormen till exempel. Och klimatförändringarna är ju ett faktum här och nu och de går fortare än man tänker sig. Det är väldigt viktigt att vi ser till att vara proaktiva där så att när vi bygger nytt, till exempel Tullkammarkajen och Söder, så måste vi ha med det här tänket hela tiden att klimatförändringarna kommer ske så att vi ser till att säkra upp för det och framförallt ta vårt ansvar för reducera utsläpp.

Johan
Brukar du åka på semester?

Victor
Ja, det händer. Det har inte varit så mycket semester på sistone. För att förra sommaren så var det ju val. Då fick man ju vara här hela tiden och den här sommaren har jag faktiskt varit i Halmstad också. Men jag tycker det hade varit roligt att åka till Sydkorea någon gång för jag var där och studerade 2013 så att det hade varit roligt att besöka igen. Trevligt land

Johan
Tack för oss.

Victor
Ja, tack själva! Jätteintressant intervju och lycka till med tidningen.

Några bilder från videon