Topp 10 fakta som får det att rysa i kroppen

Top 10 fakta som får det att rysa i kroppen

  • Teratom

”Teratom” från ordet: ”Teras” – monster på grekiska – är det medicinska begreppet för en så kallad: ”Grodd Cell Tumör” eller ”Tvillingcysta” är en tumör som innehåller allt ifrån ben, nervvävnad och brosk till tänder, hår och även ögon.
”Ger begreppet ”ögon i nacken” en helt annan innebörd nu, eller hur.”

  • Naegleria Fowleri

År 1965 upptäcktes en hjärnätande amöba känd som ”Naegleria Fowleri” Som finns i hela världen och främst lever i varma sötvatten såsom sjöar och floder, ungefär som dem vi ofta brukar bada i under sommarmånaderna. Denna amöba har en 97% dödsrisk och det finns i nuläget dessvärre inget känt botemedel. Som om en Kallsup inte redan var jobbig nog.

  • Kaniner

Vi kan nog alla hålla med om att kaniner är söta, gulliga och är framförallt inte ett djur som förknippas med karnivorer ”Köttätare” Men ibland under vissa omständigheter kan en kanin hona äta upp sina egna ungar antingen om dem är så pass svaga att dem inte överlever, om mamman är svårt undernärd eller är extremt stressad till följd av att rovdjur är i närheten.  Så nästa gång någon säger att naturen är vacker, kom ihåg att skönhet är i betraktarens öga. 

  • Choklad Kakor & godis. 

Hershey, Milka, Marabou, Mars, Snickers och Lindt är, enligt lag, tillåtna att innehålla spår av rått & mus-hår såväl som avföring, högst 1 per 100 gram choklad. Dock är det inte vanligt att detta förekommer då säkerhetskontroller och tester utförs regelbundet.
Mmm, jättegott!…Eller kanske inte…Jag tror jag tar en sallad istället”

  • Demodex

”Demodex” eller ”Hårsäckskvalster” som dem kallas, är små, mikroskopiska varelser inom spindel & fästing-släktet som lever på människors hud. Det uppskattas att en koloni består av inte mindre än ca 1000/2000 kvalster per person. Ursäkta mig ett ögonblick…Så, det kröp lite i skinnet på mig…   

  • Toalettspolning

Att spola efter oss på toaletten är något vi alla får lära oss att göra när vi växer upp, men visste du att när du spolar i toaletten så slungas små droppar av luftburen avföring upp i luften som i vissa fall kan färdas upp till 6.1 meter. Faktum är att avförings partiklar av urin, exkrement och kräk kan stanna kvar i luften i upp till 20 sekunder efter att du spolat efter dig. Så nästa gång du går in på en offentlig toalett eller behöver använda toan kort efter någon annan så kanske du vill överväga att hålla andan och inte bara på grund av doften.

  • Böcker i människohud 

Vissa av dem mest prestigefyllda institutionerna runt om i världen har böcker inbundna i äkta människohud. 

Boston Athenaeum äger en kopia av George Waltons memoarer från 1837 som, enligt hans testamente, ska ha bundits med hans egna hud. Cleveland public Library äger en gammal Koran som ska ha bundits i huden av en före detta Imam (Muslimsk präst) Och Harvard´s Houghton Library äger en bok kallad: ”Destinies of the soul” (Själens öden) 

Eller den populära historien om en kvinna som var så förtjust i den franska astronomen Camille Flammarion att hon testamenterade sin egna hud till honom för att användas som omslag till hans böcker, en erbjudna, sägs det, han ska ha tackat ja till. En kopia av Camille Flammarions bok: ”La pluralité des modes habites” (Mångfalden av bebodda världar) är prydligt stämplad med skriften: ”Reliure en peau humane -1880” (Inbunden i mänsklig hud – 1880) Dessa litterära exemplar är bara några få utav ett fåtal exempel som fins dokumenterade runtom i världen. Jag har väl hört talas om att offra sig för konsten, men jag tror dem tog det ett steg längre än nödvändigt

  • Svälja sitt hår

År 2020 var en 17-årig tjej ifrån Storbritannien nära att dö efter att hon svalt stora mängder av sitt egna hår som under en tid växte till en 48Cm lång, repliknande struktur i magsäcken och slingrade sig runt hennes organ. Detta inpullsbeteende är en diagnos som kallas för: ”Rapunzel Syndrome” Som är en mycket sällsynt variant av den vanligare diagnosen: ”Trichotillomania som är en: ”Impulskontrollstörning” vilket innebär att en person rycker ut enstaka eller flera hår från huvudet eller andra områden på kroppen. Måste ha varit en hårresande upplevelse, det är jag säker på.

  • Telefonerna

Vi använder våra telefoner varje dag, så det är inte så konstigt att den då också är det smutsigaste föremålet du äger. Forskare har fastställt att en telefon i genomsnitt innehåller mer bakterier än insidan av en offentlig toalett. Folk säger att jag spenderar för mycket tid åt att skråla skit i telefonen, det ligger nog nåt i det, trots allt.”

  • Pengar

Många av oss drömmer säkert om att vinna storvinsten på lotteriet. Dock har studier visat att personer som vinner stora mängder pengar i spel eller tävlingar löper större risk att bli dödade eller rånad av närstående och vänner såväl som ökar troligheten att du råkar ut för inbrott eller går i konkurs till följd av oansvarigt slöseri. 

När folk pratar om hur dem vill bli: ”begravda i pengar” inser dem nog inte hur sannolik den risken är.

Senaste artiklarna

Rasmus stolthet.
Vad vet ni om alla hjärtans dag?
Funkisfestivalen
Att överleva en katastrof…
Musik: Noras topp 10 lista.