Rasmus Högstedt – varför du ska vinterbada! 

Rasmus högstedt är en flitig vinterbadare och man får säga att 2020 är vinterbadarnas år. Aldrig förr har vi sett så många instragramstories, eller bilder, där folk vinterbadat som under pandemiåret 2020. Rasmus Högstedt i vår redaktion är en av de som verkligen tagit sig an Vinterbadandet. Vi ställer några frågor om varför han vinterbadar nedan!

Varför Vinterbadar du? 

Jag har alltid varit förtjust i vatten och älskar att simma, ärligt talat spenderar jag mer tid under vattenytan än jag gör i en solstol på land. Trots det, var det bara nu i höstas jag började vinterbada.. Jag mådde inte bra psykiskt och kände mig bara trött och vresig. Så en dag kom våran arbetsledare-Camilla Svenäng på en lysande ide. Hon brukar ibland spendera sin fritid åt te.x Yoga och lång vandring, men också vinterbad. 

Tack vare Camilas stöd och uppmuntran har jag och andra vågat prova och ta oss an nya, främmande äventy och upplevelser, samt förälskat oss i något nytt, något annat än bara ny modern teknologi… Vinterbad, kroppen och själens bästa vän när liver helt enkelt känns kast.   

Hur länge har du vinterbadat? 

Jag har badat så länge jag kan minnas, doppar mig varje sommar om jag får chansen, men vinterbadandet var något jag hört talas om men aldrig själv provat. Men så fick jag möjligheten i höstas och har älskat det ända sedan dess. 

Blir man någonsin bättre på att inte känna kylan?

Hur känslig eller påtaglig någon är varierar från individ till individ, vissa vänjer sig efter några få gånger medan andra kanske aldrig vänjer sig, men det viktigaste är dock att man tycker det är kul. 

Varför tror du vinterbadande har blivit en så stor grej 2020/2021? 

Jag antar att när nedstängningar och karantän blev en del av våran vardag valde somliga att hitta alternativa sätt att bearbeta allt som händer i livet, det är en rent utsagt ”skithärlig” känsla! Att känna hur alla bekymmer bara sköljs bort och du hamnar i någon sorts form av ”extas” när endorfiner rusar genom kroppen. Det är skönt helt enkelt.

Vad tycker du man ska tänka på när man vinterbadar? 

Om du väljer att prova på vinterbadande, se då till att du har någon med dig ifall något händer. Hypotermi dvs extrem nedfrysning är farligt och bör därför inte testas ensam.

Se också till att du har en torr handduk och varma kläder nära till hands och byter om så fort du är färdig. 

Vilken är den bästa platsen att vinterbada på i Halmstad? 

Den bästa platsen att vinterbada på är enligt mig på handikappbadet vid Östra stranden. Där finns omklädningsrum, dock bara tillgängliga under sommaren. Där finns två stenbryggor, den ena avsedd för rullstolsburna, den andra leder ut till en bänkplats med två trappor som gör det enkelt att ta sig ner och upp efter varje dopp. 

Vinterbadar du själv eller är det med kompisar?

Jag föredrar att bada med kompisar, det är både säkrare och roligare när man kan dela på glädje eller skriken, roligt vilket fall som helst.

Vad tycker du är roligast med att vinterbada?

Det är en härlig upplevelse, spänningen innan man gått i, den mentala kampen och självbehärskningen och den otroliga belöningen efteråt, en känsla av lugn och lyckorus. Kort sagt, det är inte bara badet, utan själva processen och upplevelsen i sin helhet som gör det värt det.

Har du någon skippat att hoppa i pga att det var för kallt? 

Ja.  En gång var vinden så bitande kall att det gjorde ont innan jag ens fått av mig kläderna och valde för min egen säkerhets skull att låta bli.

Sista frågan!

Vinterbadar du helst när det är kallt eller varmt?

Jag har ingen preferens, jag badar både varmt och kallt. Men om jag måste välja… Varmt.

  

 

 

Senaste artiklarna

Rasmus stolthet.
Vad vet ni om alla hjärtans dag?
Funkisfestivalen
Att överleva en katastrof…
Musik: Noras topp 10 lista.