Pride 2023

 Pridetåget och mina reflektioner

Initiativet att arrangera ett lokalt HBTQ+ evenemang i Halmstad kom till i maj 2014 när lokala RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning) och RFSL (Riksförbundet för Homosexuellas, Bisexuella, Transsexuella, Queeras och Intersexuella personers rättigheter) Föreningarna gick samman och bildade ”Halmstad Pride” och bara ett år senare i maj år 2015 vandrade den första Prideparaden med ca 2000 besökare med bla företrädare för Arbetsförmedlingen, Svenska kyrkan och Halmstads garnison i täten genom Halmstads gator och har upplevt en drastisk ökning av besökare sedan 2021 och välkomnar idag tusentals besökare från runtom i Halland.    

Vi hör ofta orden – ”Pride” och ”HBTQ+” Men vad exakt  innebär dem? ”Pride” är ett kullturelt, grundläggande koncept bland ”HBTQ-” (Homosexuella, Bisexuella, Transsexuella, Queer, Intersexuella) personer och reprensenterar solidaritet, kolkektivitet och identitet såväl som motstånd mot våld och diskriminering.

”Alla ska ha rätten att älska vem dem vill och vara sig själva oavsett vem dem är” Detta är en av det grundläggande principerna i en modern demokrati och är ett viktigt steg mot acceptens och gemenskap i samhället. Först efter vi lärt oss riva våra murar och tagit en främlings hand i vår kan vi lägga våra vapen åt sidan och skapa fred tillsammans. 

”Det låter kanske lite kliche, men, jag kände redan som liten att något inte riktigt var helt ”rätt” med mig utan att veta varför. Låter det bekant? Jag är bara en av flera 

(dock hittills bara själv-identifierad) transpersoner som kämpar med könsdysfori” – dvs – (Upplevelsen av att någons könsidentitet inte stämmer överens med det kön det registrerades som när det föddes och kan orsaka psykiskt lidande och emotionellt påfrestande) (1177 Vårdguiden)     

Sedan jag kom ut för 3 år sedan har jag varit på Halmstad Pride 2 gånger nu och jag har aldrig ångrat mig, Halmstad pride är ett fantastiskt evenemang varje år, fyllt av musik, uppträdanden och en ofattbar mängd av vänner och genuin känsla av gemenskap och kärlek jag aldrig tidigare skådat och jag ser redan fram emot nästa år. 

Senaste artiklarna

Besök på Fjelldalens Slott
Morsdag
Specialvarvet
Ikoner av Variabeln