Lego – Den gränslösa leken

Förutom Barbie dockor, rubiks kuber, yoyo, Tamagochin, Transformers, 

Hot Wheels och en majoritet av 

TV & Dataspel, är LEGO utan tvekan en av det mest välkända och populäraste leksakerna genom tiderna. 

”Jag mins själv att jag fick mitt allra första LEGO bygge när jag var runt 5/6 år och min kärlek till det färgglada små plastklossarna är lika stark idag som den var då.” Men varför? Är inte leksaker bara för barn? Vad är det igänterligen som är så speciellt med just Lego – leksaken som fångat och kapptiverat både stora och små i 7 decenier sedan 1949.”

”För att bättre förstå vad det är som gjrt Lego till en så stor leksaksikån kan en inblick i Legoklossens historia kanske vara till hjälp…”

(LEGO klossens historia)

År 1916 i Billund Danmark bodde en affärsman – Ole Kirk Christiansen – som var en skicklig och omtyckt snickare samt chef för ett snickeri. Men till följd av ekonomisk kris tvingades han avskeda sina anställda 1932. Men Ole kirk Christiansen fick en ide och startade så småningom upp ett nytt företag som han senare år 1932 döpte till LEGO – en sammanskrivning av de Danska orden ”Leg” (Lek) och ”Godt” (Bra) – där han, i samarbete med sin sån – Godtfred Kirk Christiansen – började tillverka och sälja en rad olika träleksaker av hög kvallitet och omsorg som gradvis blev populärare med tiden.   

Men år 1942 brann deras hus och verkstad ner till grunden och de såg ut att vara slutet för deras verksamhet. 

Trotts detta, valde dem att bygga upp en ny och större verkstad och rykten om deras leksaker började så småningom att sprida sig runtom i Danmark. 

En dag, under ett besök i Köpenhamn, fick Ole Kirk Christiansen syn på en plastgjutmaskin och blev genast förtjust i den. Så småningom, med hjälp av en egen plastgjutmaskin började dem tillverka sina leksaker i plast istället för trä och det skulle snabbt visa sig bli en succé. Något år senare påväg hem ifrån en afärsresa i England pratade en nu vuxen Godtfred Kirk Christiansen – Ole Kirk Christiansen sån – med en chef för ett stort köpcentrum om tillståndet inom leksaksindustrin och deras samtal om hur leksaker saknade ett ”system” skulle visa sig vara startskottet för en briljant ide.   

Godtfred Kirk Christiansen insåg att vanliga leksaker bara ärbjöd barn begränsade möjligheter till lek och bestämde sig för att skapa ett nytt och mer uppfinningsrikt leksystem som skulle stärka och utvidga barns fantasi och kreativitet. Redan samma år 1949 tillverkade Lego sitt allra första Lego-byggsystem som då bestod av lösa plastbåtar som sedan vidareutvecklades till den moderna Lego klossen år 1957.  Dessvärre fick Ole Kirk Christiansen aldrig chansen att se just hur populärt Lego faktiskt skulle visa sig bli då han tragiskt nog gick bort 1952 kort efter att annu en brand bröt ut i deras verkstad som förstörde en större del av deras verkstad och träleksaker som fortfarande såldes där. Senare samma år tog Godtfred Kirk Christiansen över företaget och bestämde sig för att avsluta försäljningen av träleksaker och fokusera på Lego och dess fortsatta framtid och utveckling. Även om Lego företaget återhämtade sig och växte exponent hade Godtfred Kirk Christiansen större planer i görningen. År 1964 öppnade Godtfred Kirk Christiansen dörrarna på nybyggda Billund lufthavn (Billunds flygplts) för att underlätta produkt transporter och tillgängligheten för affärspersoner och besökare världen över.   

Företaget lade snabbt märke till att fler och fler besökare i form av affärspersoner och affärsägare var ivriga att se tillverkningsavdelningen och Godtfred Kirk Christiansen insåg behovet av en större och mer lättillgänglig plats för att visa upp sina produkter. Hans planer på ett uppvisningsrum växte snabbt till ett unikt nöjesfält uppbyggt utav ca 67 miljoner riktiga legobitar som – enligt Godtfred Kirk Christiansen – förväntade sig en årlig besöksmängd på ca 300-000 besökare per år, dock skulle det visa sig att han hade underskattat sig själv för år 1986 öppnade Legoland sina grindar och välkomnade inte mindre än 600-000 besökare redan första året och har sedan dess besökts av ca 50 miljoner besökare från runtom i världen varje år och är idag en utav Danmarks främsta turistattraktioner förutom Tivoli Gardens. (Som var inspirationen till Walt Disneys Disney land & Disney world)  

 

Lego är en tidlös leksak paketerad i ett kreativt och finurligt konstruktionssystem som fångat unga och små hjärtan världen över i flera år. Ole Kirk Christiansen lade grunklossarna för ett leksaksföretag som sedan kom att revolutionera leksaksindustrin när Godtfred Kirk Christiansen skapade ett nytt sätt att leka och fantisera på som motiverar till kreativt tänkande och fantasifulla stunder för både stora och små. ”Detta är en dryg sammanfattning av Legoklossens historia, skulle du vilja veta mer eller få en djupare inblick i Ole & Godtfred Kirk Christiansens uppbyggnad av Lego kan jag rekommendera Legos egna kortfilm – ”The Lego story” som finns att se gratis på ”LegoClubTV” på ”YouTube.”

(Klossen, Kreativiteten & det innre lugnet)

Visst, jag hade rätt många leksaker som jag älskade att leka med när jag var yngre, men ingen av dem har riktigt haft samma inverkan på mig och mitt liv som just Lego har under åren. Lego har i stort sätt varit både en rikligt stimmulerande källa av kreativt skoj såväl som en stress & ångest lindrande självterpi. Oavsett om jag bara var uttråkad och ville hitta på något för att fördriva tiden eller glömma tårarna jag tampats med på skolgården behövde jag bara dyka ner i mina Lego lådor så var alla bekymmer snabbt ett minne blott. 

Även idag 27 år gammal och ännu ett år närmare 30-årskrisen kan jag sitta i timmar oavbrutet vid skrivbordet med musik eller en YouTube video på i bakgrunden medan jag bygger ihop  både officiella Lego byggen eller egna, påhittade kreationer och skapelser.      

Visst älskar jag att bara ligga kvar i sängen en lördagmorgon och mysa som många andra, dock ibland finns det ibland inget bättre än att spendera en hel helgdag framför skrivbordet med händerna djupt ner i Lego lådorna och bara njuta av livet i nuet och inte behöva oroa sig över något annat.

I många år har Lego i huvudsak bara framstått som inget annat än en leksak specifikt inriktad mot pojkar och unga killar med fokus på manliga figurer med stora, häftiga fordon medan tjejer fått nöja sig med steriotypiska framställningar såsom frisörer och mammor eller försvarslösa jungfrur i nöd. Men den intressanta sanningen är att Lego redan år 1971 Sålde en helt egen tjej-inriktad kategori Homemaker som såldes mellan 

1971-1982 med inte mindre än 32 unika konstruktioner under sin lanceringstid. 

Lego släppte fler kategorier under senare år som till exempel

(Paradisa – 1991-1997) 

(Scala – 1997-2001) 

(Belville – 1997-2009) 

(Elves – 2015-2019) 

(Friends – 2012-Idag)  

Även om intresset bland tjejer för just tjej-specifierade byggmodeller är stort är det inte lika stort som intresset för det vanligtvis pojk-inriktade kategorierna som City, Star Wars, Harry Potter, 

Marvel/Avengers och Ninjago.          

Men varför har tjejers intresse för Lego ökat så under det senaste åren? Den enklaste och mest troliga förklaringen är helt änkelt att Lego har sedan 2013/2014 börjat inkludera fler kvinnliga och könsneutrala minifigurer i många av sina kategorier såsom City – för att på så vis nå ut till nya, potentiella målgrupper och konsumenter, ett beslut som har hyllats av både killar och tjejer världen över.   

(Sammanfattning)

Gammal eller ung, kille eller tjej, vad spelar det för roll? För många är Lego mer än bara en leksak för barn. för vissa är det färgglada plastklossarna själva deffinitionen av genuin glädje och tidlöst skoj eller ett inre lugn i en annars stressig vardag. Oavsett vem du än är eller vad du än väljer att bygga är det bara fantasin som sätter gränserna och det har vi vårt kära grannland Danmark att tacka för. 

För även om dem har stått för många anmärkningsvärda uppfinningar under åren: Google Maps, Blue Tooth, Högtalaren, insulin och vindkraft för att nämna några få, är Lego nog ändå definetivt den vi alla mins med kärlek i våra hjärtan…

Eller den olidliga smärtan under fötterna. 🙂

”Så, Indtil naeste gang, leg godf!”

”I minne utav:

Ole Kirk Christiansen – 

7 April 1891 – 11 Mars 1952 

& 

Godtfred Kirk Christiansen – 

8 Juli 1920 – 13 Juli 1995″

 

Senaste artiklarna

Tågdagarna i Landeryd.
Sci-Fi World 2024 i Helsingborg
Anime eller cartoon?
Descendants: Rise of Red
Podcast: Ola pratar om naturen