Intervju: Nooshi Dadgostar, vänsterpartiet.

Intervju med Vänsterpartiets partiledare, Nooshi Dadgostar av Rasmus Högstedt

Kan du tala lite om dig själv och hur du blev involverad/intresserad i politiken?

Det var när jag var tonåring och det blev en ekonomisk kris i samhället. Många förlorade jobbet, och mina föräldrar fick det sämre. Vi hade inte råd med hyran längre, utan tvingades flytta. Ungefär samtidigt upptäckte jag de stora orättvisorna mellan killar och tjejer och började prata om feminism med mina klasskamrater.

Hur och vad innebär det att vara partiledare?

Det är ett stort ansvar, jag vill ju inte göra de som har valt mig besvikna. Men det är också väldigt spännande. Man får lära sig mycket och träffa människor man kanske aldrig hade träffat annars.

Vilka samhällsfrågor anser du är viktiga att jobba med?

Att vi har ett samhälle som är till för alla, inte bara för dem som haft tur och fötts rika. Vi behöver förbättra välfärden så att alla barn får gå i en bra skola och att alla som behöver vård och omsorg eller assistans får det. Vi måste också se till att det finns bostäder och jobb åt alla och så måste vi minska utsläppen av koldioxid så att vi inte förstör klimatet.

Anser du att politiken kan göra mer för att förbättra åtkomlighet och möjligheter för människor med funktionsvariationer i samhället?

Ja, verkligen. Vänsterpartiet har många förslag på hur personer med funktionsvariationer ska bli mer delaktiga och inkluderade i samhället. Till exempel behöver det bli lättare att få ett anpassat jobb.

Tycker du att funkis-kullturen på något vis bidrar till ett mer jämställt sammhälle, isåfall, hur?

Ja absolut! Det var inte så länge sedan som man aldrig såg eller hörde personer med funktionsvariationer i teve, film eller radio. Jag har en känsla av att det då fanns mycket mer fördomar och missförstånd om vad det innebär att ha till exempel Downs. Jag tror det betyder väldigt mycket för ökad förståelse och mindre fördomar att vi nu kan  lyssna på Miffo-radio, se en pjäs med Glada Hudik eller läsa Variabeln till exempel.

Finns det något folket kan göra för att hjälpa politiker och partier att bättre förstå och ta del utav funkiskulturen?

Berätta att den finns och bjud in politiker att titta, lyssna och samtala.

Har du några förhoppningar inför valet 2022?

Jag hoppas naturligtvis att så många som möjligt röstar på Vänsterpartiet, och at det blir en röd-grön majoritet i Riksdagen.

Enligt dig, vad krävs egentligen för att bli politiker?

Det allra viktigaste är att man har ett starkt engagemang. Att man tror på något och är beredd att kämpa för det även om det är jobbigt ibland. Och så måste man vara ödmjuk och lyssna på andra.

(”Ingen gillar Covid”) Så… Har du några tips eller förslag på roliga saker du brukar göra som man kan hitta på under karantän eller regniga dagar?

Dricka kaffe och titta på en riktigt bra teveserie eller läsa en bok.

Mellan dig och mig-samt alla underbara läsare: skryt så mycket du vill nu: Varför är du en så underbar och härlig person.

Det är för att jag är från Göteborg. Alla göteborgare är härliga personer!

Om man vill lära sig eller läsa mer om dig och ditt parti, var kan vi vända oss?

Då kan man gå in på vår webbsida: www.vansterpartiet.se Man kan också följa Vänsterpartiet och mig på Facebook och Instagram.

 

Senaste artiklarna

Besök på Fjelldalens Slott
Morsdag
Specialvarvet
Ikoner av Variabeln