Intervju med kommundirektör Mattias Rossköld

Hur är det att vara högsta chefen i Halmstads kommun?
Det är en fantastisk förmån. Jätteroligt! Jag är glad och tacksam varje dag jag går till jobbet. Det är fantastiskt att få bo och verka i en kommun där det är mellan 8000-9000 personer som jobbar för att varje dag göra den lite bättre. Mina tidigare erfarenheter har varit som chef i andra kommuner där jag har arbetat som enhetschef för personlig assistans och LSS. Jag har också jobbat som chef för arbetsmarknadsfrågor för personer som varit långtidsarbetslösa. I grunden är jag socionom
och därför tycker jag att det är viktigt att vi lägger tid och resurser på dem vi är till för, nämligen människorna i Halmstad, alla människor.

Hur känns det att ha så mycket ansvar?
Det känns bra. Jag har många duktiga chefer och medarbetare som delar ansvaret med mig. Det känns väldigt tryggt och bra. Vi är ett härligt lag.

Vad är bra med Halmstad?
Vi vann årets superkommun förra året. Vi är nominerade i år igen och vi är i alla fall i topp tre. Vi har även blivit årets tillgänglighetskommun ett flertal gånger. Halmstad har verksamheter med bra resultat för alla medborgare i alla åldrar. Det är en trygg kommun att bo i. Halmstad har en vision att vara Hemstaden, Kunskapsstaden och Upplevelsestaden. Vi har högskola, bra utbildningsmöjligheter, ett rikt kulturliv, många idrottsföreningar och fantastisk natur. Vi är en besökskommun med stort engagemang och framtidstro.

Vad gör du på jobbet?
Mitt jobb går mycket ut på att sitta i möten. Se hur bra allt fungerar, men även att känna till när saker inte gått helt som de ska. Lyssna på olika lösningar, ibland behöver vi vara fler för att vara överens om hur vi ska göra. Vanligtvis jobbar jag med politikerna eller mina närmaste chefer. Vi diskuterar frågor och förbereder möten. Ibland åker jag ut på företag eller träffar folk och representanter för olika verksamheter. Jag är den yttersta arbetsgivaren, representanten för Halmstads kommun. Det är mycket stimulerande att träffa så många olika människor.

Är du bra på att lyssna?
Jag leder alltid mötena och pratar mycket, men försöker påminna mig själv om att lyssna och höra vad folk verkligen säger. Jag försöker bli en bättre lyssnare hela tiden. Jag hoppas att människor tycker att jag är bra på att lyssna, jag vill vara det i alla fall.

Hur sover du på natten?
För det mesta bra. Men jag har en liten kille på två år som brukar sova hos oss. Det kan vara fötter i ansiktet eller fötter i magen, men när han sover bra sover jag bra. När det hänt något akut i Halmstad kan det hända att det påverkar sömnen, men ibland vaknar jag av att jag får en bra idé för att jag är så engagerad.

Är du från Halmstad?
Jag är från Kiruna, det är en bit, 190 mil och det tar 24 timmar att köra dit. Vi flyttade hit när vi fick barn, jag och min fru. Då flyttade vi till Halmstad, Sveriges bästa stad.

Har du spelat teater?
Nej du, det har jag aldrig gjort. Är det något jag är riktigt dålig på så är det att spela teater. Jag uppskattar att titta när andra spelar teater. Jag har inget problem med att stå på scen och tala inför många människor, men skulle du säga “nu ska du vara någon annan Mattias!” så går det inte, så modig är jag inte.

Spelar du musik?
Inte det heller, du hittar mina svaga punkter. Uppskattar det, men kan inte spela själv.

Vilken slags musik gillar du bäst?
Idag när jag körde till jobbet lyssnade jag på Metallica och på Kent. Metallica var pojkåren och hockeylaget i Kiruna och sen kom Kent när jag bodde i Eskilstuna. Nu är jag i Halmstad så nu blir det Gyllene Tider i sommar.

Är du romantisk?
När jag försöker är jag nog romantisk, det skulle du egentligen fråga min fru. Hon skulle nog säga “när han vill”. Men jag skulle säga att jag är romantisk. Men du kanske kan lära mig? Hur brukar du göra?
(Johan svarar “Då går man ut med sin tjej på middag eller på bio”) Det var längesen jag gjorde det. Jag är romantisk men inte tillräckligt ofta.

Vad gör du på helgen?
Vi har en tvååring så vi försöker göra roliga saker med honom. Vi är ute i naturen, promenerar längs havet, tittar på kossor och får och är ofta på badhuset. Min fru och jag tränar, springer, cyklar mountainbike och umgås med vänner.

Vilket är ditt bästa fredagsmys?
Vi är ju en traditionell familj så det blir tacos nästan varenda fredag och så lite tv. Kanske låter lite tråkigt, men det är ju det bästa.

Senaste artiklarna

Besök på Fjelldalens Slott
Morsdag
Specialvarvet
Ikoner av Variabeln