Intervju: Annie Lööf, centerpartiet

Intervju med Annie Lööf av Rasmus Högstedt

 

Kan du berätta lite om dig själv och hur du blev involverad/intresserad i politiken?

Jag är uppvuxen i en by som heter Maramö, utanför Värnamo i Jönköpings län. Mitt engagemang har alltid funnits där, men det var långt ifrån självklart att jag skulle engagera mig politiskt. Jag var kamratstödjare och medlem i sektorsrådet i skolan, spelade och var tränare i fotboll och sjöng i kör. Efter studenten valde jag att plugga juridik och var inställd på att bli jurist och åklagare. Men när jag under gymnasietiden gick hemma och hade mycket åsikter om hur saker var eller borde vara så sa min pappa att ”det är på planen man påverkar, inte genom att sitta på läktaren och gasta”. Då började jag läsa igenom alla partiers partiprogram och landade i att Centerpartiet var partiet för mig och började engagera mig i ungdomsförbundet CUF. Som 23-åring kryssade jag mig in i riksdagen som den då yngsta ledamoten med en personvalskampanj som tog kampen för ”Gnosjöandan”, för ungas jobb, för företagsamhet och mot Jantelagen. Så det var egentligen så allt började!

 

Hur och vad innebär det att vara partiledare?

Att vara partiledare är att uppbära ett väldigt stort förtroende och det är ett 24/7-uppdrag som är väldigt mångsidigt. Som partiledare är man partiets högsta och yttersta företrädare. Man är ansiktet utåt för partiet och har en ansvarsroll både internt och externt. I min vardag innebär det allt från att ta debatter, göra intervjuer och svara på journalisternas frågor, träffa många människor och organisationer och sitta i förhandlingar om budget och politiska förslag med andra partier. Man är en ledare som förväntas föra partiet och partiets politik framåt. Jag tycker att det är ett jätteroligt och spännande uppdrag med många bollar i luften. Det gör att jag konstant utvecklas och lär mig nya saker och får se många olika delar av samhället och många människors vardag.

 

Vilka samhällsfrågor anser du är viktiga att jobba med?

Just nu befinner vi oss mitt i en pandemi och en svår ekonomisk kris. Då är det akut att arbeta med effekterna av pandemin för att rädda jobb och företag, att skapa jobb och ta människor ur arbetslöshet, men också att stärka upp vården och ta igen den vårdskuld som finns med anledning av pandemin. Men man ska inte glömma att samtidigt som pandemin pågår så har vi en annan stor och internationell kris, nämligen klimatkrisen. Där kommer Centerpartiet att arbeta för reformer som tar oss närmare målet om klimatneutralitet. Även landsbygdsfrågorna är viktiga för att hela landet ska leva. Att mota tillbaka främlingsfientlighet och högerpopulism och satsa på jämställdheten är också två viktiga hjärtefrågor för mig.

 

Anser du att politiken kan göra mer för att förbättra åtkomlighet och möjligheter för människor med funktionsvariationer i samhället?

Ja, självklart. Samhället ska vara tillgängligt för alla och en funktionsvariation ska inte vara ett hinder för människor i vardagen. Det är en förutsättning för demokratisk delaktighet på lika villkor för alla. Personer med funktionsvariationer är inte en homogen grupp i samhället, så man ska inte utforma politiken på ett sådant sätt att den generaliserar människor med funktionsvariationer. Man måste ta hänsyn till de individuella behoven och låta det styra. Det är viktigt att alla politikområden genomsyras av ett perspektiv där man ser hur förslagen påverkar människor med andra förutsättningar och värnar deras frihet att styra sina egna liv och interagera med sin omgivning. En alldeles för stor andel av personer med funktionsvariationer står idag ofrivilligt utanför arbetslivet. Där ser jag att politiken behöver göra mer för att öka möjligheten till studier och arbete för alla, men också stärka upp assistansen och tolktjänsterna så att personer med funktionsvariationer kan ha en fungerande vardag och fritid. Rätten till stöd åt den som behöver hjälp i sin vardag måste värnas än mer.

 

Tycker du att funkis-kulturen på något vis bidrar till ett mer jämställt samhälle, isåfall, hur?

Funkisrörelsen representerar viktig kunskap och insikt. De organisationer som finns har en nyckelfunktion för att fler personer med funktionsvariationer ska få möjlighet att vara delaktiga i samhället och vara representerade i det offentliga samtalet. Jag tycker att funkisrörelsen är oerhört viktig i att driva frågor om demokratisk delaktighet på lika villkor för alla, för mångfald och inkludering. Samhället blir bättre, mer jämställt och jämlikt när fler röster får komma till tals, synas och vara med på samma villkor. Det blir det motsatta om vi har exkluderande strukturer som gör att vissa lämnas utanför stora delar av vårt samhällsliv och får leva i ett utanförskap på grund av sin funktionsvariation. 

 

Finns det något folket kan göra för att hjälpa politiker och partier att bättre förstå och ta del utav funkis-kulturen?

Jag tycker att organisationerna inom funkisrörelsen gör ett väldigt bra arbete med detta idag. Som partiledare uppmuntrar jag verkligen alla att ta steget och engagera sig politiskt, för politiken mår bra av att många olika slags personer med olika bakgrunder finns representerade i de politiska rummen och där debatterna och politiken tas fram. Man kan också engagera sig utanför politiken, genom civilsamhället eller andra organisationer och på så sätt jobba mot politiken för att påverka. Det är alltid bra att göra sin röst hörd och synas för att få andra att se ens perspektiv och idag finns många olika vägar till det. Man kan höra av sig till politiker och politiska partier, skriva debattartiklar och försöka lyfta sina perspektiv via media eller vara aktiv i sociala medier. Både för att driva på för politisk förändring men också för att visa sin vardag så att andra får ta del av ens perspektiv och utmaningar.

 

Har du några förhoppningar inför valet 2022?

Centerpartiet kommer att gå till val som ett självständigt liberalt parti. Vi står stadigt i den breda politiska mittfåran och kommer söka lösningar i den breda politiska mitten, utan att ge ytterkantpartierna Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna inflytande. Vi har en strategisk mittenposition i svensk politik, där vi visat att vi kan samarbeta med både Moderaterna och Socialdemokraterna. Det skapar goda möjligheter för oss att fortsätta påverka politiken. Det som avgör vilken regering eller statsminister vi kommer att stödja efter valet är valresultatet, det politiska innehållet men också hur de förhåller sig till ytterkanterna.

 

Enligt dig, vad krävs egentligen för att bli politiker?

Det fina med svensk politik är att vem som helst kan bli politiker. Politiken ska representera och speglas av folket, vilket betyder att det behövs många olika människor med olika bakgrunder och i olika åldrar för att få en så bred representation som möjligt, som faktiskt har bäring i den befolkning man ska besluta för. Man kan vara politiker eller ha förtroendeuppdrag på många olika nivåer och i olika hög grad, vissa är det på heltid och andra på fritiden. Det går att engagera sig kommunalt, regionalt eller nationellt och det går att vara med i ett politiskt ungdomsförbund, studentförbund, kvinnoförbund eller engagera sig i en eller flera specifika sakfrågor man brinner för. Jag rekommenderar verkligen att man blir medlem i ett parti och tar kontakt med den lokala partiorganisationen om man är intresserad av att engagera sig, så kan man höra med dem vad som är möjligt att göra utifrån det man är intresserad av och den tid man har!

 

Ingen gillar Covid Så… Har du några tips eller förslag på roliga saker du brukar göra som man kan hitta på under karantän eller regniga dagar?

Coronapandemin har även för mig inneburit en hel del hemarbete, digitala möten och isolering. Jag har turen att bo med min man och mina två små döttrar, så vi umgås mycket tillsammans i min lilla familj. Det är viktigt att trots pandemin försöka komma ut på ett smittsäkert sätt för att få frisk luft och få chansen att röra på sig, så jag passar på att försöka ta många promenader i naturen. När vi är hemma spelar vi mycket sällskapsspel eller pysslar. Mitt tips är att försöka passa på att hitta nya fritidsintressen eller ägna sig åt en hobby man inte gjort på länge. Läsa böcker, titta på TV-serier och filmer eller lyssna på musik och podcasts för att ta del av kultur och lära sig nya saker.

 

Mellan dig och mig-samt alla underbara läsare: skryt så mycket du vill nu: Varför är du en så underbar och härlig person?

Stort tack! Jag brukar säga att Jante aldrig fått flytta in hos mig. Jag hoppas att folk uppskattar mig för mitt ledarskap, för att jag är tydligt och står upp för mina värderingar och det som är rätt även när det blåser. Det är viktigt som partiledare att man är jordnära och lyhörd, att man lyssnar in andra människor och att man vågar vara personlig och visa att man är en människa. Det är också viktigt att man faktiskt levererar det man har lovat väljarna och visar handlingskraft i att få igenom viktig politik som gör samhället och människors vardag bättre, och det tycker jag att jag har lyckats med. 

 

Om man vill lära sig eller läsa mer om dig och ditt parti, var kan vi vända oss?

Om man vill läsa mer om Centerpartiet kan man gå in på vår hemsida! Där finns all vår politik samlad, så man kan läsa om vad vi tycker i varje specifik sakfråga och politikområde. Vill man läsa mer om mig så rekommenderar jag dels att man kan följa mig i sociala medier och via min Youtube-kanal, men också att man kan läsa min bok ”Sanningens ögonblick” som kom 2018 där jag berättar mer personligt om mig och min livsresa.

Senaste artiklarna

Funkisfestivalen
Att överleva en katastrof…
Musik: Noras topp 10 lista.
Melodifestivalen 2024
Tålamod enligt Rasmus och Nora