Variabelns Julbak

Recept Lussekatter

50 g Jäst
900 g Mjöl
5 dl Mjölk
2 dl Socker
175 g Smör
½ tsk salt
1 Ägg
Russin

  1. Smula ner jästen i degbunken.
  2. Smält matfettet.
  3. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel.
  4. Rör ner saffranet i det smälta matfettet.
  5. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C.
  6. Rör ut jästen i lite av degspadet.
  7. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt.
  8. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
  9. Strö lite mjöl över degen.
  10. Låt den jäsa under bakduk 30- 45 minuter.
  11. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet.
  12. Baka ut julkusar, flätor eller längder.
  13. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper.
  14. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter.
  15. Sätt ugnen på 200°C.
  16. Pensling och garnering: Pensla med uppvispat ägg och tryck i russin.
  17. Grädda julkusarna mitt i ugnen 8-10 minuter och längder och flätor i nedre delen av ugnen 15-20 minuter.

Variabelns top10 bästa jullåtar

  1. Tomtarnas Julnatt
  2. Bjällerklang
  3. Last Christmas
  4. Nu är det jul igen
  5. Jag såg mamma kyssa tomten
  6. Hej tomtegubbar
  7. Hej mitt vinterland
  8. Julen är här
  9. Stilla natt
  10. Gläns över sjö och strand

Senaste artiklarna

Legitimation, ja tack!
Johans resedagbok London
Variabelns Julbak
Besök på Hallands Konstmuseum
Charad – Intervju med John Anderberg
Brevet från Afghanistan