Variabeln Reagerar

Variabeln är tillbaka efter ett Covid-19 uppehåll och detta med nya möjligheter och segment! Ett segment är ‘Variabeln Reagerar’ som kommer vara dagsaktuella nyheter med redaktionens tankar. Här är dagens diskussion. 

Idag nåddes vi av nyheterna att Astra-zeneca pausar sina vaccintestar på grund av att de behöver undersöka en ”potentiellt oförklarlig sjukdom” som drabbat en av testpersonerna. 

Vad tänker ni om detta och Vaccin som helhet?

Per: När jag skulle utomlands så skulle jag ta vaccin och jag hade med mig en kompis, och han höll på att skita på sig. För att de skulle ta vaccin. Han var så rädd, “haha där vann jag” sa jag när han sprang ut ur rummet. Han var rädd för massa grejer men bland annat sprutan. Han blev rädd. Jag var stolt och glad över att jag kunde åka iväg. 

Rasmus: Jag personligen, sen svininfluensan och den epoken, har varit skeptisk med vaccin. I alla fall ifall det varit snabbt påskyndat. Som det känns som att detta med Covid-19 är. Är det inte helt testat så är jag skeptiskt. Är det däremot testat under en längre tid och bekräftat att fungera och om det har visat ha effekt, då kan jag testa. Annars kan jag vara skeptisk om det är hatiskt påkomna. T.ex svininfluensa vaccinen gick ju inte så bra för några och vi var tvungna att ta det på min förra skola. Det tyckte jag var dåligt, dem tvingade oss att ta det utan våra föräldrars godkännande. 

Johan: Jag tror det är viktigt att ta vaccin. När man tar en spruta i armen och så sprids vaccinet i blodet. Men jag skulle inte våga ta det nu. 

Ann-Kristin: Jag har testat mig mot Covid-19 och jag var negativ och blev testad på akuten också. Jag har tagit vaccin många gånger, mot influensa bland annat. Det är viktigt.

Tjalle: Jag brukar bli nervös när jag ska ta vaccin. Men jag tycker det är bra att ta vaccin, för det hjälper till att bota virus. 

Ann-Kristin. Jag gillar inte att bli stucken av sprutor. Men man måste göra det ibland också. 

Just nu hör vi att många butiker stänger ner i stan. Butiker slår igen samtidigt som E-handeln ökar. Vad känner ni kring det? Är det bra att det går att handla på nätet, eller föredrar ni fysiska butiker?

Per: Jag tycker att handla på nätet är smidigt. Då får man hem grejerna direkt. Så funkar det på Tynavägen. Om jag ska ha något skriver jag det på en lapp och sen kommer det hem. 

Johan: Min pappa handlar åt mig, han går på kvällen, sent på kvällen. Då är det ingen människa i butiken. Då går han dit och handlar när det inte trångt i butiken. Jag vill inte att min pappa ska få Covid-19. Så jag vill att han ska gå när det inte är mycket folk där. Då kan han bli dålig och jag är rädd om honom. 

Rasmus: Jag ser det så att jag är uppvuxen att handla i fysisk butik. Jag älskar känslan av att se varan med egna ögon istället för på datorn. Samt att det är en social grej att prata med folk i butiken och få deras utlåtande istället för att se det på datorn. Du kan också vara säker på att få varan direkt och att den inte hamnar i posten eller måste vänta i 4-5 veckor. Har du köpt i butiken så vet du att du får den direkt. Däremot ser jag fördelen med internethandel, det kan gå snabbare att hitta och du kan hitta mer grejer än i fysisk butik och du kan hitta saker för billigare pris. Det är synd för de som har butiker för de har en mardröm att försöka överleva sin business. Det är en svår fråga men finns fördelar med båda. Jag föredrar dock fysisk butik. 

Per: Jag bor på Tynavägen som sagt och häromdagen stack jag till affären och köpte en tidning och en påse ostbågar. Jag hade 48 kronor i näven och det kostade 48 kronor så då kastade jag fram det. Ostbågarna försvann snabbt. Det blev en grej av det, jag gick dit, träffade folk, gafflade lite och fick gå i mina egna tankar. Sen var jag på Amnesty och hittade en häftig rymdfilm. Den hade jag inte hittat om jag inte gått dit. 

Ann-kristin: Jag brukar gå till Hallarna, jag tycker det är mysigt. Jag handlar i butik. Det är roligare, för det tar tid annars att skicka efter det på internet. 

Rasmus: Det är enklare att testa kläder i en butik. 

Per: Vet du vad som hände igår? Jag jäktade och hämtade mat och så. Men igår, då råkade jag ta tvål istället för tandkräm på min tandborste. Det kan bli galet…

Johan: Butiker som du sa, som läggs ner… Om butiken inte fanns, då kan man inte handla? 

Per & Ann-kristin: Instämmer

Johan: Om jag ska iväg någonstans på en middag eller så så måste man testa kläderna och se till att dem passar och att man ser fin ut. 

Man kan köpa kläder online, det kan man, men det tar tid att få hem det och sen ska man betala för kläderna och så kanske man måste köpa hem olika storlekar. Då tycker jag det är bättre att testa i butiken. 

Tjalle: Jag brukar handla mat i affären, men man måste hålla avstånd. 

Johan: I dessa tider är det bra att handla online. 

Per: Det intresserar inte mig om det är internet. Jag har inte internet. Jag behöver inte allt heller, varför handla, handla, handla? Jag blir så trött på skiten ibland, ibland blir det för mycket, behöver man verkligen alltihopa? Förlåt om jag är motståndare men jag tycker det blir för mycket. Det är en sån hysteri..

Dagen fortsätter över i andra diskussioner och avslutas med en kopp kaffe. 

 

Senaste artiklarna

Funkisfestivalen
Att överleva en katastrof…
Musik: Noras topp 10 lista.
Melodifestivalen 2024
Tålamod enligt Rasmus och Nora