Variabeln reagerar del 3

“Att bo själv”

Hela redaktionen bor själva numera. Antingen i egen lägenhet eller i lägenhet med anslutning till en ‘BAS’ där man kan äta lite mat och få hjälp av personal. Rasmus har precis flyttat till egen lägenhet och diskussionen handlade om ensamhet och prat med sig själv. 

Per: Jag tycker det är skönt att bo själv, men det är väldigt stökigt utanför, det är folk som springer och spelar fotboll och så utanför. Lite stökigt som sagt. Det är skönt att lägga sig i soffan när man kommer hem. Jag har bott ensam i 29 år. 

Johan: Jo jag tycker det är skönt att bo själv, så jag kan göra precis vad jag vill. Jag har lärt mig mycket om träning och jag kan boxas och springa och cykla. Jag lagar mat själv också, fixar middag. Jag kan värma maten själv i micron, färdigmat, ibland om jag vill ha något mer, godsaker och så, så brukar pappa köpa det. Jag kan laga lite enklare rätter. 

Per: Jag brukar inte laga mat själv, men nu har jag börjat köpa in grejer som behövs. Annars brukar jag skriva en lapp så kommer någon och handlar det till mig, det är bra tycker jag. Jag kan ta en kopp kaffe på kvällen och koppla av vid TV:n o.s.v. Så sjöng jag igår i kören också. 

Tjalle: Jag tycker det är bra att bo själv, det kunde bli stressigt innan och så. 

Ann-Kristin: Jag kan tycka det är stressigt med personalen ibland. Men det är bra också att de hjälper till. Så fort de ringer så måste jag in och då frågar de vart jag ska. Personalen är trevlig och snäll, men ibland vill man vara själv, även om man behöver hjälp. 

Rasmus: Jag har bott själv i snart en vecka. Förra helgen bodde jag själv och denna helgen hade jag besök. 

Ann-Kristin: Nu har det varit tråkigt med Corona, för då har jag inte kunnat träffa folk. Men jag gillar när folk ringer mig och så. Det är inte farligt att prata via telefonen.

Rasmus: Jag har bara bott själv i en vecka som sagt och jag gillar det, det gör jag. Jag bor ju inte i gruppboende eller satellitboende eller ens boende med särskild service. Jag ville ha särskild service men blev nekad så nu bor jag med boendestöd och det innebär att jag har personal som kommer ut på bestämda tider, och det kan handla om städning, handling eller laga mat o.s.v. 

Känslan att ha fått eget boende, det är pirrigt i början, det tror jag alla tycker. 

“Hur gör ni för att inte känna er ensamma när ni är hemma?” 

Per: När jag känner mig ensam hemma, så kan jag gå in till stan, röra på mig, kanske en träff med de gamla rävarna på Idas. Sen åker jag hemåt och piggar upp mig lite. 

Rasmus: När jag är hemma själv så pratar jag med mig själv ibland. Där är jag skyldig. 

Johan: Det gör jag också.

Rasmus: Jag tror det handlar om att jag är mer social än vad jag tror. Jag märkte det direkt att nu har jag ingen att prata med, ingen att säga godmorgon till eller prata med under frukosten. Det kan kännas ensamt med tystnaden och då kan det vara skönt att prata med sig själv för att det inte ska vara så tyst. Jag är ganska dålig på att ta initiativ för att göra saker så det kanske vore bra att bo ihop med någon! 

Johan: Jag brukar prata med mig själv när jag känner mig ensam och om folk inte är där, om någon inte sitter i soffan, då kan jag låtsas att jag har sällskap och pratar med dem. Det kan låta lite konstigt, men det är skönt att ha lite “låtsas-sällskap”. Spela lite musik ihop. 

Tjalle: Jag pratar nog mest med min pappa och syster eller någon annan. Jag brukar hellre tänka inne i huvudet. 

Ann-Kristin: Om inte personalen är i närheten av av mig så brukar jag prata med mig själv, då brukar jag viska för mig själv. Tankar som måste ut. 

“Har ni några favoriträtter? Brukar ni laga mat själva hemma?”

Ann-Kristin: Ibland äter jag gröt, eller pytt i panna. Jag gillar inte så mycket krydda på maten. Då blir jag dålig. 

Johan: Till frukost brukar jag äta lite gröt och lite macka och kaffe, till lunch äter jag ägg och sill macka och på kvällen brukar jag fika lite, kaffe och knäckebröd och till middag äter jag någon färdigmat, pasta eller pannbiffar eller så. På fredagarna kan jag äta Kebabpizza eller annat gott. Lite senare på kvällen kan jag unna mig lite fika eller någon dessert, till exempel glass eller så. Då får man unna sig på helgen. 

Tjalle: Jag brukar äta min lunch på jobbet och på helgerna äter jag min egen lunch och på kvällarna äter jag inne på Frescoplatsen. 

Rasmus: Jag lagar inte mat själv än jag ska träffa dem från boendestödet idag. Än så länge har jag ätit hos Farmor och nu på kvällarna blir det mest mackor eller något enkelt.

Senaste artiklarna

Smash Into Pieces konsert
Ola och Nora: Stolthet
Variabeln testar yoga!