Vad gör en socialminister?

Det handlar i praktiken om att träffa många människor, sitta i väldigt många möten, läsa och lyssna mycket, fundera, prata med mina medarbetare, fatta beslut, hålla tal och resa en hel del.

Mitt jobb är till exempel att lägga förslag till riksdagen. Som socialminister är jag chef för socialdepartementet. Socialdepartementet ansvarar för frågor som rör samhällets välfärd. De handlar om att främja människors hälsa och samtidigt se till att sjuka får den vård de behöver. Omsorg om personer med sociala svårigheter, med funktionsnedsättning eller äldre ingår också. Dessutom arbetar jag med rättigheter för personer med funktionsnedsättningar.

Lena Hallengren Barn-, äldre- och jämställdhets­minister Socialdepartementet

Vem bestämmer lönerna i kommunernas daglig verksamheter?
Det gör politikerna i de olika kommunerna, och det skiljer sig ganska mycket åt mellan kommuner. Från regeringens sida har vi ett särskilt bidrag som kommunerna kan söka för att höja ersättningen i daglig verksamhet.

Vi har ofta en god man som sköter ekonomin åt oss, tycker du att det betyder att vi inte ska få veta något om vår ekonomi?
Nej, det tycker jag inte.

Hur jobbar ni i regeringen för att personer som är funkisar ska få samma rättigheter som normalstörda?
Bland det viktigaste är att se till att den med funktionsvariation får stöd för att kunna leva livet som alla andra. Det handlar om en massa saker, som att vi höjt lönebidragen och aktivitetsersättningen. Men det handlar också om att se till att LSS och personlig assistans funkar bättre, det är något jag jobbar mycket med.

Har du hört talas om funkisfestivalen?
Nej, inte den i Halmstad.

Om du skulle bjuda din kärlek på en festmåltid, vad skulle du bjuda på då?
Då går jag gärna till en libanesisk eller japansk restaurang. Om jag ska laga maten själv blir det det goda ostar och en pasta. Fast helst ber jag min man laga risotto, det är han suverän på!

Vad har du för favoritämne i skolan?
Samhällskunskap och matte.

Vilket godis gillar du mest?
Punschpraliner.

Säg tre saker du skulle vilja ha på en öde ö
Mat, ljudbok och såklart vänner!

Har du många vänner?
Jag har många vänner, men det är svårt att hinna träffa dem så mycket som jag skulle vilja.

Vad har du för makt?
Jag har makt att lägga förslag till riksdagen som kan ändra Sveriges lagar och därmed verkligheten för människor. Jag har också makt genom att jag blir lyssnad på – så det är viktigt att jag säger saker som jag har tänkt igenom.

Har du varit rädd för tandläkare?
Som tur är har jag inte det. Jag har dragit ut flera tänder och haft många sorters tandställningar när jag var yngre.

Har du varit i London?
Ja, några gånger.

Vilka idoler har du?
Politiker och artister är ju idoler på olika sätt för mig.

Till exempel duktiga politiker som är bra ledare och som är bra på att uttrycka sig, som Barack Obama (USA:s förre president) och Ingvar Carlsson (tidigare statsminister i Sverige).

Sen gillar jag Peter Jöback, Sarah Dawn Finer, Magnus Carlsson och flera andra. Jag brukar fastna för olika svenska artister i olika omgångar.

Senaste artiklarna

Besök på Fjelldalens Slott
Morsdag
Specialvarvet
Ikoner av Variabeln