Teater Stjärnan

Jag har varit på teater länge, över 30 år, ända sedan starten av Teater Stjärnan 1981. Det var Maggan Ek och Mia Swärdh som Stjärnan. startade Teater Stjärnan. Jag har intervjuat Maggan.

Hur startade Teatergruppen Stjärnan?
När jag arbetade på Eketångaskolan 1982 startade Mia Swärdh och jag en dramagrupp som senare blev en teatergrupp.

Hur kom ni på namnet Stjärnan?
Namnet kom långt senare. Kanske 10 år efter gruppens start när Lars Andersson, som vid denna tid skrev många av pjäserna, tyckte att gruppen skulle ha ett namn.

Tyckte du att det var svårt att arbeta med den här gruppen?
Absolut inte. några av mina bästa vänner finns eller fanns i teatergruppen Stjärnan. Tyvärr har Lars Andersson och Inger Norrman lämnat oss för att spela teater i himlen. Många av de gamla skådespelarna är kvar men det har också kommit till nya under årens lopp. Vi repeterade på Eketångaskolan, senare NBV och Krusbärets äldreboende innan vi fick vår fasta scen på Mediteket, Sturegymnasiet. Flytten dit skedde runt 1998 och då arbetade Stjärnan tillsammans med Teaterelever och Teatergruppen Kompani Sture. Repertoaren var allt från egenskrivet till Strindberg Shakespeare och Molière. Samarbetet med Sture innebar att gruppen nu leddes av Ann-Margret Lindgren Johansson, Peter Bengtsson och Maggan Ek. Varje höst under närmare 15 år arbetade Stjärnan och eleverna med repetition och föreställningar. Samarbetet var mycket lärorikt för både teaterelever och skådespelarna i Stjärnan. Vi hittade en fin ton i samarbetet, skrattade mycket och hade en stor fast publik.
Under mina år med stjärnan gjorde vi ca 20 stora uppsättningar. Speciellt minnesvärda är Verkstan av Lars Andersson, Karl XII av August Strindberg samt Den inbillade sjuke av Molière. I samband med Stjärnans 25 årsjubileum spelade vi även in långfilmen Lasarettet.
Johan Lindegren

Ann-Kristin om Teater Stjärnan

Det är kul att vara med i Teater Stjärnan, ledarna är två trevliga och söta tjejer Malin och Åsa. Jag känner mig trygg när jag är bland mina vänner på teatern. Vi klär ut oss i fina kläder med glitter och glamour. Vi har framträdanden och uppträder inför fullt med folk. Då ska man prata högt och tydligt så publiken hör. De applåderar för oss. Det är bra musik och ljud i föreställningarna, orkestern ”Hamburgarna” med kapellmästare Oa Larsson brukar alltid vara med och spela. Teater Stjärnan har fått pris, 2015 fick vi Kulturlaxen för föreställningen ”Carusos Conditori”.

Jag tycker om att spela drama och teater. Min favoritroll är Primadonnan i föreställningen ”Bilverkstaden” som regisserades av Maggan Ek. I den spelar även Per Bladh, från redaktionen, som varulv. Pjäsen är skriven av Lars Andersson som skrivit de flesta av Teater Stjärnans uppsättningar. Vi har även spelat ”Den inbillade sjuke” skriven av Molière. Johan Lindegren, chefredaktören, spelade titelrollen och jag spelade hans mamma. Jag har spelat allt från polis och äppeldrottning till Christine i ”Fantomen på Operan”. Teater är det bästa som finns i mitt liv, ibland skriver jag egna pjäser. Jag älskar teater och musik.
Ann-Kristin Eriksen

Maggan om Funkisteater

Min målsättning i konstnärligt arbete har alltid varit att människor ska känna sig stolta över sin insats, detta innebär att man måste sträcka sig efter resultatet och därigenom kunna visa för sig själv och andra sin fulla potential. Att arbeta med teater är inkluderande och ger människor möjlighet att spegla sig själv genom att tolka andra människors verklighet. I mitt arbete har jag aldrig varit rädd att ge mig i kast med de stora mästarna för jag vet att skådespelarna i Stjärnan alltid har kunnat, som vilken god ensemble som helst, göra materialet till sitt eget.

Senaste artiklarna

Besök på Fjelldalens Slott
Morsdag
Specialvarvet
Ikoner av Variabeln