Tålamod enligt Rasmus och Nora

Rasmus

Tålamod. Vissa av oss tycks ha mängder av det och andra… inte lika mycket. Själv tillhöriga den mindre tålmodiga sakra, särskilt under stress. (Dock är jag nog inte ensam om det).

Mitt tålamod speglas av mitt humör. Är jag på gott humör är mitt tålamod något hyfsat okej men om jag råkat vakna på fel sida av sängen, tja låt oss säga att jag inte är särskilt trevlig när tålamodet spricker.

Men vad är exakt är tålamod? Tålamod är förmågan att och åtgärda och behålla lugnet under oförutsedda situationer och händelser. Förseningarn,, barn, störande ljud, trafik eller störiga personer. Men det kan också vara att vänta på att få gå av flyget eller stå i kö eller diskussioner.

Varför är vi mindre tålmodiga idag? Vi lever i en modern tid av så kallat ”Hyperuppkoppling” dvs när hela tv-serier och filmer är tillgängliga via olika streamningtjänster såsom Netflix, HBO, Amazon Prime, Disney+ med mera och svaren på brinnande frågor är bare en internetsädning bort. Hyperuppkopplingen har haftmånganegativa effekter påmänniskors fysiska såväl psykiska välmående. Effekter som tex ett ökar behov av omedelbar tillfredställande, ungefär som när vi väntar på att reklamen på T V eller telefoner tar slut. Hur många av oss har inte övergivet en video om laddningstider överskrider 5 sekunder? Nästan alla ger nog upp efter mer än 10.

Så hur hanterar vi stress på ett bra och positivt sätt?

Många gånger brukar personer med dåligt tålamod känna sig stressade, upprörda eller frustrerade pga dem upplever en situationen tar det för lång tid eller inte riktigt går som planerat. Och kan leda till dåligt humör och eller negativt beteende eller förhastade beslut. När tålamodet spricker brukar det ofta vara en bra ide att ta ett stege tillbaka och ta ett djupt andetag medan du antingen analyserar situationen eller försöker hitta enresonabel förklaring som i sin tur hjälper dig att vidhålla lugnet. Precis som med fysisk och psykisk stress, kanprmneader yoga, meditation, lyssna på musik eller hitta pånågot annat för att skifta tankarna. Mitt egna tålamod, som jag sa innan, är dessvärre inte känd för att mitt tålamod eller snarare brist rådet. Men om situationen kräver det och jag känner att mitt tålamod spricker brukar jag försöka ta ett par djupa andetag och lyssna på musik, ta en promenad , träna eller äta något litet. En chokladbit exempel.

Nora:

Tålamod skiljer sig från person till person. Mitt tålamod är inte så bra, beroende på vad typ av situation jag är i. Långa köer eller långa väntestunder är något jag inte har tålamod för. Men om jag har min mobil kan jag hålla mig sysselsatt under tiden. Hemma kan mitt tålamod vara mindre, speciellt när det kommer till alla som kommer in till mitt rum och stör när jag är mitt i något. 

Hur mycket tålamod har ni?