Sommar på Rotundan

Godmorgon alla på Rotundan, Per Bladh heter jag, jag hoppas alla får en fin sommar, både här och där. Här följer en intervju jag gjorde med Rotundan inför deras kommande sommar.

Vad har ni för artister i år?

Vi har ett väldigt brett utbud, det är stora artister, små artister och loka- la artister. Vi har en del etablerade artister så som Marit Bergman och Swingfly bland annat, säger Jonas Börjesson som är en av de ansvariga på Rotundan.

Swingfly, vad är det för något? Swingfly har varit med i Melodifestiva- len bland annat och han har kört med ’Teddy bears Stockholm’, de som gjor- de hiten ’Hey Boy’, det är hiphop med en touch av pop. Radiovänlig hiphop kan man säga, konstaterar John Pahlm som också är ansvarig på Rotundan.

Vad har ni fler för artister?

Ja, vi har Jens Hult, han var med i idol för ett par år sedan och han är ganska folklig, så vi tror det kommer att bli en bra konsert det också, säger John.

Hur är det med publiken, sitter man, står man?

Det blir lite som det blir, lite olika, vissa saker som är mer på kvällen eller med lite mer ös kommer nog vara stående. Vi har en väldigt stor kapacitet för stående publik. Sittande får det plats säkert 150 personer och med bara stående så kan vi komma upp i 700 personer, säger John.

Åh jävlar. Jag har ju startat ett nytt band som heter ’Tjong I ballongen’ och där kör vi punk. Vi hade en spelning på Dramalogens Loppis och där var fullt med folk. Det kanske vi ska köra här?
Ja, varför inte, vi kanske kan boka in en spelning med ditt band i augusti? Säger John.

Det låter fantastiskt bra. Men hur länge har ni haft det här då?

Det är tredje sommaren vi kör nu, 2017 var första sommaren, men det blev en konstig sommar. Det var kort notis och vi hann inte riktigt förbereda oss. Men alla erfarenheter är bra. Det funkade då, men det är roligare att göra det man är bra på. Vi fick jobba med lite allt möjligt första sommaren, säger både John och Jonas.

Hur sticker man ut i Halmstad, för att få hit folk och komplettera Halmstads utbud?
Vi jobbar med den frågan hela tiden. Vi har ju ett brett utbud och en fin scen med gratis inträde. Det är grundanledningen till att folk besöker oss första gången. Men de som kommer tillbaka och besöker oss flera gånger är nog är för att det är en härlig stämning och billiga priser. Och när det inte låter så här (Det är någon som klipper gräs och donar när vi gör intervjun) så är det också väldigt lugnt och härligt om man jämför med innanför tullarna om man säger så, Säger John. Det är ganska kul att kunna växla från våffelcafé på dagen, till att sälja öl och snaps på kvällen. Vi har ju rättigheter för båda delar, inflikar Jonas. Det är kul att kunna ta en öl ibland ju. Ja, samtidigt har vi ett ansvar att bibehålla Rotundans historia och inte ändra allt för mycket, säger Jonas.

Vet ni hur länge huset har varit här? Jag gissar på 100 år?
154 år har det legat här, sedan 1865, så det är ett tag sedan, säger John och Jonas som menar att de förmodligen renoverat det någon gång under tiden. Det har varit ett Café under hela tiden är jag ganska säker på, vi fick en tavla första året vi öppnade, det var en kille som gått bort som tydligen hade varit stammis här i 25 år. Troget hade han kommit hit varje dag. Det är häftigt.

Hur kom det sig att ni ville ta över det?
Möjligheten dök upp, föreningen som drev det kunde inte fortsätta driva det och vi kände att vi kunde ta över det. Det är rätt motigt att driva ett sånt här ställe, det är många saker som ska klaffa och många diskussioner med kommunen fram och tillbaka. Men nu har vi fått till det bra, säger John.

Vi tar oss in i Rotundan efter att ha suttit på uteserveringen. Det är lite stökigt och man förstår att det är några saker kvar att fixa innan premiären. Rotundan upplevs större inifrån än det ser ut utifrån och med högt i tak och ett nytt ljudsystem ditsatt så menar Jonas att man skulle kunna ha evenemang även inne i Rotundan.

Hur känner ni att responsen är efter att ha kommit in i det lite efter 3 år?
Vi får väldigt mycket kärlek, så är det. Det är många som tycker om Rotundan, så det är väldigt positivt. Det är öppna människor som kommer hit, en fin grej med rotundan är att det är en stor skillnad vad det gäller åldern, åldersspannet är från 0 – 100 i princip.

Senaste artiklarna

Smash Into Pieces konsert
Ola och Nora: Stolthet
Variabeln testar yoga!