Samlarprojekt

Samlarobjekt, en artikel av Nora och Rasmus.

Oavsett vad du är intresserad av så fins det, för det mesta, en hobby för alla! Att samla på saker är utan tvekan en av det vanligaste och mest utbredda, för att inte tala om dyraste, hobby i världen. Men varför vill man samla på saker?

Tja, svaret är inte helt glasklart men jag misstänker att det förmodligen har något att göra med att vi som människor gärna strävar efter saker vi inte har och älskar känslan av att bekräftas av andra.  En annan anledning kan också vara att vi samlar på saker som Selfies och autografer till exempel för att vi vill föreviga ett särskilt, betydelsefullt ögonblick i livet och ha ett sätt att minnas och se tillbaka på de stunderna. Redan som liten samlade jag på mängder av stenar och grenar, ett tag på Yu-Gi-Oh såväl som Pokemon-kort och under senare år har jag börjat samla på Lego Star Wars och Harry Potter (Istället för att bara riva sönder allt en vecka senare)  Men varför!? Vad är det egentligen som är så faschinerande med att samla på grejer?      

Svaret är faktiskt ganska enkelt…För det ät roligt! Många samlar ofta på saker bara för att dem tycker att det är kul, men det kan också vara för att dem tycker om eller uppskattar en specifik konstform/design. Det sentimentala eller ekonomiska samlarvärdet ett visst unikt och sällsynt föremål har eller ett sätt att visa sitt stöd och kärlek gentemot olika typer av litteratur och visuella medier.  Det fins så oerhört många bra exempel på vanliga samlarobjekt, b.l.a: mynt, frimärken, fotboll/Pokemon-kort, Lego, gosedjur, böcker, leksakståg/bilar, Barbiedockor, tavlor/målningar, smycken, TV/dataspel, filmer, böcker, affischer, musikskivor, serietidningar, skor, antika föremål, vinflaskor och mycket, mycket mer. 

Såklart fins det också mängder av udda och underliga sammlarobjekt. Såsom: Tå och finger-naglar. SL-tidtabeller (Stockholm länstrafik tidtabeller) djurkranium, vapen, navelludd, hår ifrån kändisar, trafikskyltar, tortyrredskap, sexleksaker och uppstoppade djur och andra knasiga ting. 

Men vi då, samlar vi på något?

Rasmus

Tja, personligen samlar jag i huvudsak på Lego och andra prylar relaterade till Star Wars och Harry Potter men också andra saker som gossedjur, TV/dataspel och Fantasy/Sci-Fi-inspirerande prylar.”

Nora

Vad jag samlar på är saker som folk tycker är mer av de normala grejerna. Jag samlade, gosedjur (runt 100st) och Pokémon-kort när jag var yngre, nu samlar jag mesta dels på Yu-Gi-Oh!-kort och Pokémon-gosedjur och merch from YouTubers, som pins, halsband och deras egna gosedjur.   

Varför samlar folk på dessa objekt? 

Jag samlar dessa grejer för det är något som jag älskar. Jag tror det är samma för andra, också för att de ge dem glädje och kanske för att visa av sakerna är bra minne av något eller någon. Som kanske samlar visa saker för att skryta om de till andra som inte har de.

Som ni säkert har förstått så fins det inga gränser för vad man kan tänkas samla på, varje samling är unik och fascinerande som samlaren själv och historierna kring alla prylar dem håller kärt. Samlar du på något? 

 

Nora, Rasmus.

Senaste artiklarna

Morsdag
Specialvarvet
Ikoner av Variabeln
Eurovision
Ola och Nora: Stolthet