Redaktionen pratar Ansvar

Ansvar i vardagen

Hemma ansvarar jag för ordning och reda och för tvätten. Jag måste vattna blommor, damma och se till att balkongdörren är stängd. Jag älskar musik och är ansvarig för min stereo och mina CD-skivor. Ingen annan ska sänka ljudet, bara jag! Jag vill bestämma själv, jag behöver leva mitt liv. Men man kan dela ansvar. Min personal har ansvar för mina pengar och jag ansvarar för fickpengar, utan kvitto. När jag reser någonstans är personalen ansvarig för mina mediciner. Tillsammans ansvarar jag och personalen för min födelsedag och att planera fest. När jag är med mina vänner och min fästman tar jag stort ansvar, jag vill att alla ska ha det bra. Ansvar är att visa hänsyn och vänskap.
AK

Vad behöver man ta ansvar för när det gäller en själv eller andra?

Ann-Kristin: Jag tar ansvar för mina smycken och värdesaker. Speciellt hjärtat jag fått av Dan, min fästman. Kedjan har gått sönder och nu måste den lagas.

Johan: Pappa och jag tar ansvar tillsammans för min ekonomi. För hyra och matpengar. Pappa är min gode man. Jag har också en kontaktperson. Skönt att dela ansvaret med någon, särskilt när det gäller pengar.

Ann-Kristin: Det tycker jag också. Så att man vet när man t.ex ska på läkarbesök och att fakturorna för olika kurser jag går blir betalda.

Per: Jag har haft samma gode man i många år. Bra att känna att någon vill mig väl. Jag vill att han fortsätter för vi har samma intressen t.ex hårdrock. Folk frågar mig ofta om jag bor själv. Då säger jag ja och att jag gillar att bo själv och ha det ansvaret, men med viss hjälp från gruppboendet.

Ann-Kristin: Men det kostar när man bor på gruppboende och är i basen. T.ex fika och middag måste man betala.
Per Jag känner stort ansvar att söka jobb själv. Svårt när man inte vet hur. Tänk om jag måste bli pensionär… men i mars öppnar nytt dagcenter. Jag hoppas få jobb där.

Karl-Fredrik: Det finns ansvar och risker med att socialförvaltningen har ansvar för mig. T.ex var jag bor någonstans. Min mamma och pappa och min personal tycker att jag skall bo kvar på Frescoplatsen och om Socialförvaltningen bestämmer något annat blir jag förbannad när jag tänker på det. Jag ville gå till domstol men det behövdes inte.

Johan: Vi vill själva ha ansvaret över var jag bor.
Per Jag vill ha ansvar för egna pengar. När hyra och mat och annat är betalt vill jag veta hur mycket jag har kvar att köpa kläder och nöjen för.

Johan: Ja, man måste ta ansvar för boendet t.ex att städa, tvätta och stryka men då tänker jag också på hur mycket el och vatten som går åt för man har också ansvar för miljön.

Per: Jag har ju spöken i min lägenhet – elspöken. Detta gör att ljuset blinkar och det känns obehagligt. Då tar jag ansvaret att säga till dem. Ut ur lägenheten! Då försvinner de och allt blir lugnt igen.

Ann-Kristin: Man måste känna ansvar när man umgås. Både hemma och på jobbet. Det kan bli mycket stressigt när alla springer omkring och alla pratar och tjatar. Då måste jag ta ansvar för min hälsa och då behöver jag massage, avslappning och musik.
Johan: Jag tar ansvar för min kropp för jag går på gym och försöker äta mindre.
Karl-Fredrik Det är mycket socker i juice och läsk. Jag försöker att inte dricka det för mycket och så går jag på gym för att inte bli tjock.

Ann-Christin: Det finns läsk utan socker – ”Zero”.

Per: En annan sak som jag tycker är viktig är att man håller kontakten med gamla vänner.
Ann-Kristin När man träffar andra så är det viktigt att man är trevlig, artig och hälsar. Det är också viktigt att lyssna på andra.

Per: Ja, det är svårt när någon tar över hela samtalet. Släpp in varandra!

Johan: När man träffar vänner är det viktigt att koppla ner, huvudet hänger ändå med. När man har en tjej är det viktigt att säga god morgon, god natt och ge trygghet. Detta gäller även inom familjen. Man måste ha tid att lyssna på problem. När man blir arg så beror det på att man kanske är ledsen och besviken. När man blir arg måste man ta ansvar för det och försöka behärska sig. Man vill inte göra andra människor ledsna och man vill inte bli dömd för misstag och saker man sagt som man kanske inte menar.

Karl-Fredrik: Jag brukar bara knyta näven när jag blir arg och sen så tjurar jag i flera dagar.

Johan: Ja, men då hjälper ju vi varandra och diskuterar problemet.

Per: När man är trött och irriterad är det bättre att dra sig undan, för man vill ju vara rädd om andra människor.

Johan: Man har ansvar på jobbet, t.ex att komma i tid.

Ta ansvar, demonstrera!

Jag tycker att det är viktigt att säga ifrån vad man tycker och när något är fel. Då kan man demonstrera. För att göra en bra demonstration behöver man:
1.Ha något att demostrera mot
2.Plakat med viktigt budskap
3.Sånger eller ramsor
4.Många människor
5.Tillstånd från polisen

Per

Senaste artiklarna

Smash Into Pieces konsert
Ola och Nora: Stolthet
Variabeln testar yoga!