Makt

Vad är makt?

Per: Det är när människor bestämmer över andra människor

Johan: Det finns olika typer av makt.

Rasmus: Det finns begärens makt. Vad vi vill ha, vad vi förväntar oss. Kommersiell makt, köpa nya telefoner. “Titta Gekås! Köp köp köp. Titta ny soffa! Bara 2000!”

Johan: Min personal och mina föräldrar har stor makt över mig, det är ibland dåligt. Andra människor har makt över mig. På helgerna är det dåligt. Bra på vardagarna, för då hjälper de mig med vad jag ska göra hemma. Men det räcker att säga det en gång, man behöver inte tjata.

Tjalle: Ush! När jag säger ifrån så säger de att jag bli aggressiv. Föräldrar har mycket makt.

Ann-Kristin: Personalen har ingen makt, jag har makten själv. Det är jag som bestämmer vad jag vill göra, jag har teatern, kören, Variabeln. Men de är på mig hela tiden, vill bestämma och säger att jag ska klara allt själv.

Det är svårt, jag har benskörhet i ryggen, det är jobbigt att tvätta. Då frågar jag “Kan du vara snäll och hjälpa?” De flesta i personalen är trevliga och snälla mot mig.

Per: Man borde gå ut på stan och fråga folk. Vad tycker du att makt är?

Är makt negativt?

Per: Nej, tror jag inte. 1:a maj ska jag demonstrera. Jag ska demonstrera för det finns så mycket folk som behöver hjälp. Det är makt att demonstrera. Jag lyfte upp min skylt förra året. “Ny bowlinghall åt alla, ropen skalla!” Vi ska faktiskt kämpa tillsammans. Ju fler ju bättre, då blir man stark.

Johan: För mycket makt är inte bra. Jag tänker på musikalen Evita, de har för mycket makt, det är diktatur. Demokrati är viktigt för då får alla prata.

Röstar ni när det är val?

Ja svarar hela Variabeln, utom Ann-Kristin.

Ann-Kristin: Nej. Jag får inte det. För att jag är norsk medborgare.

Johan: Jag har röstat många gånger. Jag brukar säga till mina kompisar att man ska rösta. Jag brukar alltid ha någon med mig när jag röstar, det är mina föräldrar.

Tjalle: Jag röstar alltid. Men jag vet inte om det är jätteviktigt. Sådär viktigt är det.

Johan: Att rösta är viktigt för hela samhället. När man röstar i politik, så finns det många olika partier, de största partierna som man kan rösta på är: Moderaterna, Centerpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna, Sverigedemokraterna, Vänstern och KD. När man röstar påverkar man allting, som när man jobbar, eller går i skolor och sånt. Plugga och sånt där. Man ska rösta på ett parti med bra partiledare som jobbar i Stockholm. Det är de som styr i Sverige. Då tar jag makten genom att ge dem makten.

Per: En känd politiker som är min vän har sagt till mig att “Ni har också makt att kämpa för. Om det är någonting kan ni komma hit och få hjälp.” Johan: Kommunen har tänkt att lägga ner slingan ute i Bäckagård, där jag och min kompis springer alltid. Och det är viktigt att de inte gör det, så därför måste jag rösta på dem som inte vill lägga ner den. Jag ger makten till de som tycker det jag tycker.

Mobbing är makt

Ann-Kristin: Otrevliga människor har stor makt för de gör andra människor ledsna. Jag gillar inte onda makter, eller när människor tjafsar. Om jag står mellan två personer som bråkar, ska jag ta otrevliga sidan eller trevliga sidan? Ta den trevliga sidan.

Johan: Mobbing är en mycket ond makt.

Rasmus: Jag blev mobbad tills jag var självmordsbenägen.

Per: Det var många som gillade att jävlas för att jag inte var som alla andra.

Johan: Säger elaka saker och puttas.

Ann-Kristin: Den tjocka grisen blev jag kallad. En kille slog mig i huvudet med en jacka.

Rasmus: Jag har blivit slagen och jag har varit mobbare för att det var enda sättet att inte bli mobbad själv. Måste ge tillbaka med dubbel styrka. När jag pratade med lärare sket de i det. Vi hade nolltolerans mot mobbing på skolan men lärarna satt i kafferummet och skrek bara ut genom fönstret att “så får ni inte göra”. Kanske ett samtal till familjen, som inte tog hand om det. “Nej min lille pojke skulle aldrig få för sig det.” En lärare sa rakt till mitt ansikte att jag bara sa att jag var mobbad för att få uppmärksamhet. Jag ville säga: “Titta på min blåtira!” Men jag bara gick.

Tror ni på andlig makt?

Johan: Jag tror på Gud och Jesus.

Ann-Kristin: Jag också.

Tjalle tror inte på Gud och Jesus, han skakar bestämt på huvudet. Rasmus säger att det är 50/50, att han försöker se logiskt på det.

Rasmus: Tror jag på en gubbe med skägg uppe i himlen, nej. Tror jag att mirakel har skett, ja, men inte på det sätt som beskrivs i bibeln. Vi påverkar bara oss själva. Vi gör våra egna beslut. Vi kan vara både goda och onda. Det är ingen som säger åt oss hur vi ska göra. Vi har moral.

Per berättar att han tror på andlighet, andlig makt.

Per: Den gör mig glad, lycklig, tårögd. När jag fick min stroke hjälpte den mig tillbaka till min tro. Jag har blivit sårad väldigt mycket och då mådde jag inte bra. I Immanuelskyrkan är jag en i familjen, det är som att komma hem. Vi är 154 man. Men jag skulle vilja lyssna mer, förstå mer om hur religion fungerar. Vissa saker i livet är svårt, kom med oss till missionen där får du hjälp. Vi stänger inte dörren, den är öppen för alla!

Musikens makt

Johan: Jag känner att jag har makten när jag spelar i musikaler och står på scen.

Ann-Kristin: Musik är medicin för mig. Mina favortitskivor sätter jag på direkt och då känner jag glädje. Jag sover alltid gott på nätterna när jag hör musiken. Blir på strålande humör. Musik väcker minnen både sorgliga och glada. Jag kan få minnen tillbaka, tänker på när min mamma dog, när jag kände på mammas panna och den var kall. Ibland när jag hör en signatur på keyboarden, då tänker jag på min mamma.

(Mer om musikens makt i Rasmus artikel “The Power of Music”)

Har du känt dig maktlös någon gång?

Per: Det var en gång när jag satt i Försvaret. Vi höll på med en utbildning för Röda korset. De hade ljugit från Halmstad och givit fel information och alltihop. Då kände jag mig maktlös och ville gå därifrån. Det var svårt att vara i den situationen, det var ett dilemma, jag hade en kompis som jobbade med det här uppe i dalarna och då blev jag uppringd av en person och det hände en massa skit på grund av det.

Johan: Min bror har också varit i lumpen. Mina föräldrar har förlorat vänner i militären och då blev jag rädd, och sen åkte pappa till sjöss. Jag känner många som ligger där under (som har gått bort), när jag tänker på dem så känner jag mig maktlös. Jag känner mig maktlös, ledsen och rädd. Jag känner mig maktlös för att jag känner att jag inte kan ta tillbaka dem.

Ann-kristin: Jag känner samma. Jag har förlorat mina föräldrar, mina bröder och jag hade velat ha tillbaka dem. Men jag kan inte det. Min mamma sa, vad ska du göra när jag inte är med. Då blev jag ledsen och när jag tänker på det så känner jag mig maktlös. Jag saknar alla glada minnen som inte kommer tillbaka.

Tjalle: Mina föräldrar har skilt sig. Det blev jävligt upprört då. Jag ville inte det men kunde inte bestämma något.

Ann-Kristin: Ibland när jag ska handla, så kan jag känna mig maktlös, för att min personal säger vad jag ska handla istället för att jag ska välja själv. Jag är vuxen, jag är 50 år och har vänner som jag vill träffa ibland, då får ingen säga vad jag ska göra eller vem jag ska träffa. Det är mitt val.

Johan: Kommunen bestämmer vilka som ska jobba med mig, jag vill inte att de ska jobba med mig alltid. Jag klarar mig själv. Med städ och tvätt. Ibland kan folk säga vad jag ska göra och jag får inte säga någonting. Då är det inte rättvist.

Vad kan man göra om man känner sig maktlös?

Johan: Man ska omge sig med vänner, och stötta varandra. Man kan också försöka tänka på något annat. För det man inte kan påverka, det kan man inte påverka. Men om det är något man själv borde ha makten över, då ska man försöka påverka det på olika sätt.

Per: Det är lätt att tänka att man inte har någon makt. Men, jag har väldigt lite makt och min personal eller kontaktperson har väldigt mycket makt. Men det spelar ingen roll, för jag kämpar för min makt och jag har rätten att bestämma vissa saker. Men utan all hjälp hade jag inte klarat mig och därför är det viktigt att våga ge andra människor makt.

Man måste dela upp makten, vår personal har en liten makt och vi har en liten makt.

Glöm inte att rösta i EU-valet 26 maj!