Intervju: Muhammed Diab

Muhammed Diab är en dansare från Palestina som flytt till Sverige och tillslut hamnade i Halmstad. Läs en fin intervju av Ola Nilsson.

Hur är det att vara dansare? 

Det är underbart faktiskt, jag kan inte föreställa mig hur det skulle vara om jag är inte var dansare, det är svårt att förklara för folk hur det känns att var dansare, att ha en relation mellan din själ och din kropp är en underbar känsla som bara en dansare kan förstå. Att vara dansare betyder att du har friheten att kunna säga allt du behöver utan ett enda ord. Att vara dansare betyder att du äger hela världen även ifall det känns jobbigt ibland, för att du måste förstå vad din kropp behöver göra, alltså hur kan du stärka den och när behöver du vila. 

‏Vilken är din favoritfilm? 

”Us, children of the camp” som är regisserad av Samer Salameh. Det är en dokumentärfilm som betyder mycket för mig, det handlar om oss som barn föddes på ett flyktingläger för Palestinier i Damaskus/ Syrien och uppväxta med syriska revolutionen/kriget. Jag försökte titta på den flera gånger i början men orkade inte, det svårt att se mina vänner som jag växte upp med i filmen men dem lever inte längre, till slutet orkade jag se hela filmen, och jag är faktiskt stolt över mig och mina generations barn som kämpar varje dag för att kunna överleva efter allt som hänt och händer med oss.

‏Vilken är din favoritmat? 

Jag äter allt, men min favorit mat är Mandi, det är risrätt med kött och stark sås, en mat som är populär i Jemen, de brukar laga den i ett hål under golvet, jag rekommenderar starkt att ni testar den. 

‏Vad gör du när du inte dansar? 

Jag jobbar faktiskt mycket även när jag pluggar, jag pluggar till ‘internationell kulturprojektledare’ och har haft det svårt att få tid mellan jobb, studier och dansen men det känns bra ändå. 

‏Vilken är din favoritlåt? 

Jag har ingen favoritlåt, det beror på hur jag mår och vad jag behöver lyssna på, men jag lyssnade senast på ”Som dem” med Saretti.

‏Lagar du mat, eller köper du utemat? 

Jag lagade mat när jag bodde ensam, jag kan inte så mycket men jag gillar att laga mat när jag har tid. Och nu bor jag med mina föräldrar, så jag vågar inte komma in till köket när min mamma hemma. 

‏Har du körkort? 

Jag har körkort fast jag blev av med det två gånger innan, men nu hoppas jag att jag kan behålla det. 

‏Vad betyder dans för dig? 

Frihet. Dansen är den enda anledning som får mig att leva och fortsätta kämpa med detta livet. Dansen har ändrat mig mycket faktiskt, den har tagit mig från mörka gator till stora teatrar i världen, dansen är det enda sättet som gjorde att jag kunde fly från skiten som är runt om mig varje dag.

‏Ser du på komedi eller romantik? 

Komedi självklart. 

‏Vad har du för drömmar?

Om du frågade mig om mina drömmar innan jag var 8 år så skulle jag säga något helt annat. Jag hade flera drömmar när jag var barn men livet var tyvärr mot dem, och just nu drömmer jag inte för att jag kan inte sova på natten. Jag slutade drömma för längesen eftersom jag tror att drömmen är en fantasi som vi försöker gömma oss bakom när vi kan inte nå till våran mål. Personligen om jag vill nå någonting så kommer jag säkert att nå det utan att behöva drömma.

 

Senaste artiklarna

Funkisfestivalen
Att överleva en katastrof…
Musik: Noras topp 10 lista.
Melodifestivalen 2024
Tålamod enligt Rasmus och Nora