Intervju med Tom Lindquist, gitarrist i Callinaz

Ann-Kristin Eriksen fick prata med Tom Lindquist, gitarrist i Callinaz. Tom och hans band kollegor är i vanliga fall ute på turné runt om i landet, men nu är fallet annorlunda. En intervju om dansbandets framtid och livet som musiker.

Hej Tom! Berätta lite om Callinaz, vilka är ni och hur länge har ni funnits? 

Hej! Callinaz är ett rock n’ roll-baserat dansband med tydliga influenser av både 50/60-talsmusik och dagens hits. Bandet utgår från Klippan nere i Skåne och består av:

Carolina Skaarup Lagerborg – Sång, gitarr, saxofon och VD
Mikael Rosenqvist – Bas och sång
Andreas Holmberg – Trummor och sång
Tom Lindquist – Gitarr, klaviatur, munspel och sång
Simon Wardin – Gitarr, kazoo och sång
Carolina, Micke och Andreas har varit med sedan starten 2010. Undertecknad (Tom) började 2014 och Simon 2017.

Vad är det bästa med att spela dansbandsmusik?

Inte för att märka ord, men vi spelar inte traditionell ”dansbandsmusik”, utan mer rock n’ roll/rockabilly/pop som också går alldeles utmärkt att dansa till. Det finns en liten skillnad där. Däremot det bästa med att spela i dansband är att man först och främst får (i vanliga fall) spela väldigt mycket musik live. Att få mottaga kärlek och applåder från glada dansare går minsann inte heller av för hackor. Ibland händer det att både bandet och dansarna hamnar i en riktig symbios med varandra där man försöker trumfa varandra i att ge varandra kärlek. Det är magiskt!

Vad gör ni nu när det är Coronavirus?

Just nu försöker vi att sysselsätta oss så mycket vi bara kan genom att genomföra andra projekt som vi annars inte hade hunnit med. Vi spelar in musik, filmprojekt, livestreamar konserter och repar in nytt material.

Hur ser ni på framtiden med Dansband? 

Det är svårt att säga. Det känns som att dansbandskulturen kommer och går generellt i popularitet, och har gjort länge. Det här med att accepteras i finrum vs töntstämpel t.ex. Det är lite olika från år till år vad Svenssons generellt mäktar med att erkänna att dom gillar. Men just nu kanske det ser lite extra mörkt ut. Den sociala toleransen är ganska hög men många dansband har valt att lägga ner sin verksamhet nu p.g.a Covid19. Vi får hoppas att vi lyckas att bygga upp det tillsammans igen efter pandemin..! Men det kommer nog bli tufft och ta tid.

Är det svårt att skriva text och musik? 

Kort svar: Nja. Dom flesta kan skriva både en text och en trallvänlig melodi. Men om det ska bli bra, då är det svårt! Jag tror att det till viss del har med fallenhet att göra också.

Vad brukar du kolla på för TV program. 

Jag är ett stort fan av komediserier. Det piggar upp i en numera mörk period. Family Guy kommer förmodligen alltid vara ohotad etta på min lista. Andra favoriter är Bäst i test, Taskmaster och 8 out of 10 cats does Countdown.

Vilken mat tycker du mest om?

Du pratar med en kräsen allätare. (Smaka på den). Jag gillar det mesta om det är bra tillagat och smaksatt. Men jag blir sällan besviken på pannbiff med lök, så en sådan tack kypar’n!

Gillar du att dansa?

Med rätt partner som står ut med mig kan jag absolut plåga mig igenom en foxtrot och tycka att det är ganska trevligt! Bugg vågar jag mig inte på däremot.

Är det svårt att jobba med musik? 

Ja. Det skulle jag säga att det ändå är. Idag är det väldigt många som vill leva på musik i alla dess olika former. Det finns ett stort utbud med varierande kvalité och också många som är villiga att jobba gratis för att det är kul. Det försvårar det för oss som vill jobba med det på heltid. Att hitta så pass många kunder som är villiga att betala din lön varje månad är svårt. Då måste man vara väldigt bra. Därför är dansband ett bra alternativ om man vill spela mycket och tjäna pengar på sitt musicerande. För där finns det återkommande jobb. Och musiken har också ett annat syfte som alltid kommer att locka – att få folk att dansa. Själva speljobbet i sig är inte speciellt svårt. Om man har tränat och känner sig trygg i det man gör går det alla tiders att jobba med musik. Det svåraste är nästan de tillfällen när du ska åka 120 mil hem med en trasig buss mitt i natten.

Vad har ni för drömmar med Callinaz?

På ett sätt tror jag redan vi lever vår dröm. Vi har privilegiet att få kunna spela vår musik på heltid till en fantastiskt hängiven fanbase. Drömmen är väl att expandera till en bredare publik och kunna göra exakt det vi vill med gott samvete och ändå veta att folk gillar det vi gör. Det tror jag är drömmen.

Senaste artiklarna

Rasmus stolthet.
Vad vet ni om alla hjärtans dag?
Funkisfestivalen
Att överleva en katastrof…
Musik: Noras topp 10 lista.