Intervju med Kaj Török på MAX Hamburgare

Som en fortsättning på Variabelns framtidstema så valda vi att intervjua Max Hamburgare och se hur de tänker på framtiden i deras verksamhet. Ann-Kristin Eriksen fick en intervju med Kaj Török som svarade på hennes frågor.

På bilden ser ni Kaj Török, informations och hållbarhetschef på MAX. 

Har ni miljö-bestick, muggar och tallrikar? 

Ja. Vi har bytt ut plastsugrör, plastbestick och plasten i muggarna mot papperssugrör, träbestick och sockerrörsbaserad plast i muggarna. Att minska engångsplast är en av flera saker vi gör för att minska miljöpåverkan.

Har ni några vegetariska/veganska alternativ? Om ja, är det viktigt att ha vegetariskt/veganskt alternativ? 

Ja. Vi har flera stycken lakto-ovo-vegetariska och veganska, det vill säga helt växtbaserade, alternativ, bland annat vår Delifresh Plant Beef, halloumiburgaren, Crispy Nuggets och Crispy No Chicken. Lakto-ovo-vegetarisk betyder att maten är vegetarisk, men kan innehålla ägg eller mejeriprodukter.

Vi tycker absolut att det är viktigt att kunna erbjuda alternativ för den som vill ha en burgare utan kött. Lakto-ovo-vegetariska eller växtbaserade burgare har dessutom låg klimatpåverkan och är bättre för miljön. Vi har som mål att varannan måltid som säljs fram till och med 2022 ska vara annat än rött kött, lyckas vi med det kommer vi minska vår klimatpåverkan.

Vilken är er populäraste burgare?

Vi har många favoriter, men Friscoburgaren och Originalburgaren är klassiker på MAX. Vi är också kända för våra lite större Grand Deluxe-burgare. Bland våra gröna burgare är halloumiburgaren vår populäraste. Men även vår Plant Beef är omtyckt.

Har ni bra kött? 

Ja, för oss är smak och kvalitet jätteviktigt. Därför använder vi bara noggrant utvalda råvaror och kött från Sverige.

 Vad gör ni för miljön med er mat?

Sedan 2018 är MAX klimatpositiva och det betyder att vi både minskar våra utsläpp så mycket vi kan och tar bort mer koldioxid från luften än vad våra restauranger och leverantörer släpper ut. Hela vägen från bondgården till bordet där du äter din burgare. 

Om världen ska kunna nå FN:s globala klimatmål att begränsa uppvärmningen behöver vi både minska utsläppen av klimatgaser och samtidigt tömma atmosfären på en del av den koldioxid vi redan släppt ut. MAX sätt att bidra till FN:s mål är att vara klimatpositiva.

Slänger ni mycket mat? 

Matsvinnet på MAX ligger på under 1 procent. Det betyder att av allt vi tillagar i köket så slänger vi mindre än 1 procent. Det beror mycket på att vi lagar alla burgare när gästen beställare sin måltid och inte lagar i förväg.

Vad gör ni med maten ni slänger? 

Det ser lite olika ut beroende på var i Sverige vi befinner oss. Vi strävar efter att skicka matsvinnet till anläggningar där det blir biogas. Vår använda frityrolja omvandlas till bio-diesel som man kan tanka bilen med.

Gör ni några förbättringar för miljön? 

Ja vi jobbar för att minska vår klimatpåverkan på olika sätt. Bland annat är MAX klimatpositiva och det betyder att vi både minskar alla utsläpp så mycket vi kan och tar bort mer koldioxid från luften än vad våra restauranger och leverantörer släpper ut. Hela vägen från bondgården till bordet där du äter din burgare.

För att fortsätta vara klimatpositiva jobbar vi på MAX i tre steg:
1. Vi mäter alla utsläpp av klimatgaser som släpps ut från våra restauranger och leverantörer. 
2. Vi minskar de utsläpp vi kan.
3. Vi planterar träd i Uganda, Nicaragua och Mexiko som tar bort mer koldioxid än vi släpper ut. När träden växer suger de in koldioxid från atmosfären. 

Hur ser framtidens MAX-restaurang ut? 

Våra nya restauranger har mer inredning av trä och drar mindre energi. Vi planerar att fortsätta på det sättet när vi bygger nya restauranger. Hos oss jobbar många olika typer av människor och vi tycker att det är viktigt att även i framtiden ge så många som möjligt chansen att utvecklas hos oss. Vi har ett nära samarbete med Samhall och har anställt många personer med funktionsvariationer.

Vad gör er till den bästa snabbmatsrestaurangen? (enligt er)

Undersökningar visar att MAX, enligt svenska folket, har Sveriges klart godaste burgare. De senaste 18 åren har vi också haft burgarbranschens mest nöjda gäster. Vi tror att det beror på att smak och kvalitet är så viktigt för oss. Därför använder vi bara noggrant utvalda råvaror och svenskt kött i våra burgare. Vi tänker själva att MAX finns till för att göra världen lite godare. Vi vill göra det både genom att servera de godaste burgarna och genom att vara en god kraft i samhället.

Senaste artiklarna

Rasmus stolthet.
Vad vet ni om alla hjärtans dag?
Funkisfestivalen
Att överleva en katastrof…
Musik: Noras topp 10 lista.