Intervju: Johan Ripås

Johan Ripås är en svensk journalist, TV-producent och författare som just nu bor i Afrika. Ola tog ett snack med Johan, se den nedan. Vill du läsa så går du bara vidare ifrån länken.
https://www.youtube.com/watch?v=9PGWgaaxGcg&t=331s

Vad gör du på din fritid? 

Finns det någon sån tid? Jag brukar spendera mycket tid med familjen, tycker om att springa och träna för att hålla gammal kropp vid liv. Här i Kapstaden där vi bor så finns det hur mycket som helst att göra, det är bara att gå utanför dörren så finns det hur mycket som helst. Fritiden från att vara journalist så gillar jag att skriva böcker. Jag tycker om att gå upp tidigt, jag går alltid upp 04.46, då ringer klockan och så går jag upp och skriver på nästa thriller. 

Vad skriver du om? 

Jag kom ut med en bok som heter ‘Sönderlandet’ som är en hittepå bok, en thriller helt enkelt som handlar om en polis som heter Nora Wagner. Hon är med om att hennes kollega mördas framför hennes ögon och hon förflyttas till skärgården och där händer de mest fruktansvärda grejerna. Så den får du läsa. 

Är det någon tidsskillnad mellan där du är och sverige? 

Nu sen det blev vintertid så är det det, men annars så är det samma tid i Kapstaden och Stockholm. Det gäller stora delar av Västafrika, det är det som är så bra för man har samma tid som europa, så man kan ha företags filialer här, man kan jobba tillsammans och man pratar engelska och så. Men allt sånt där hoppas vi kan komma igång ordentligt. 

Vad är din favoritlåt? 

Min första bok hette ‘Forever young’ där titeln är stulen från Alphavilles ‘Forever young’. Den kom ju 1984 och då var jag 10 år och det var det bästa som någonsin hade släppts på skiva. Jag är inte säker på att jag tycker det är bäst, men det är nog den som har betytt mest för mig iaf. 

Vilken är din favoriträtt? 

Favoriträtt.. Det är nog lite dagsform för vad jag är sugen på för dagen, men jag gillar grillad fisk gör jag. Jag vill inte säga pizza eller något sånt där, för jag vill försöka ha en image av att jag är en vältränad människa, haha. 

Har du körkort? 

Jag har körkort för bil och motorcykel. Jag har kört moppe sen jag var 14, innan man fick till och med, krockade nog när jag var 14 också, fick gipsa benet. 

Sen blev det lätt motorcykel, tung motorcykel och sen en riktig sporthoj som jag sålde när jag var 30 för det kändes som att det skulle kunna vara härligt att leva tills man fyller 40 också. 

Hur är det att jobba i Afrika? 

Vi flyttade till kenya 2012 och det är snart 10 år sen och då bodde vi i Nairobi med mina barn. Det var en häftig upplevelse för alla att flytta dit, 1 år efter så kom det en terrorattack precis där vi bodde och där vi brukade gå och handla och så där, så det var en omskakande upplevelse, men vi bodde kvar och vi trivdes jättebra. Jag jobbade och reste runt i Afrika så om jag gör nu och sen flyttade vi till Johannesburg som är ett annat fascinerande ställe att bo på. Att jobba här är lite annorlunda jämfört med Usa, europa, eu, för vart jag än ska så måste jag krångla med visum och försöka komma in i länder som inte är så sugna på att ha journalister där.  Det kan vara farligt att röra sig men det är också en enormt fascinerande kontinent,  det är ju inte ett land, från Senegal i väst till Somalia i öst, Sansibar, Etiopien, Sydafrika m.m. det är enormt häftigt, alla som inte varit i Afrika bör åka hit. Har du varit här? 

Nej, det har jag inte,det är ju så långt. 

Ja, men du har ju sju timmar till Nairobi, när vi bodde där så bodde vi granne med deras nationalpark och det är ju savannen liksom. Så ibland när vi hade gäster, så på morgonen, så bredde vi lite smörgåsar, pannkakor och kaffe och sen åkte vi ut på savannen, långt ut och käkade frukost. Där gick det ju på riktigt giraffer som man såg promenera förbi bakom träden. Man såg allt från Strutsar, antiloper till apor. Så att det är ju en otroligt fascinerande upplevelse. 

Hur var det att frukost på savannen? 

Det låter läbbigare än det va, det fanns en lite rastplats där man kunde åka ut och äta på där folk åkte. Men en gång åkte vi ut på en grusig väg och på vägen stod det en noshörning med sin lilla unge och då var det bara att backa tillbaka igen. För blir hon arg då så välter hon ju bilen. Samma med bufflar. Man får hålla respektfullt avstånd. 

Men det är oslagbart att se solen gå upp över savannen och dricka en kopp kaffe. Alla stora djur utom elefanter har dem där. Dem har Lejon, Bufflar, noshörningar, det finns allting i stort sett. Det har du kvar på din lista hör jag.

Ja, det låter väldigt spännande tycker jag. 

Ja just nu håller jag och titta på om jag ska åka till sudan, dem har ju haft ett stora protester och militärkupp och nu verkar premiärministern vara tillbaka så jag har fått ett visum där nu också så jag ska nog sticka dit. 

Du får vara rädd om dig! 

Ja precis, man får vara försiktig. 

Ja tack så mycket då! 

Tack så mycket, ha det gott!

 

Senaste artiklarna

Smash Into Pieces konsert
Ola och Nora: Stolthet
Variabeln testar yoga!