Intervju: Emilia Lec-Alsén

‘Från rollspel till berättelse’ – Intervju med författaren Emilia Lec-Alsén 
Intervjun finns även som Podcast på youtube. 

Rasmus: Emilia, vem är du?

Emilia: Jag heter Emilia Lec-Alsén och jag är som du säger snart författare. Eller jag kallar mig författare redan för att boken är ute för att förbokas och den är på väg från tryckeriet, så jag får börja kalla mig för författare nu tycker jag. 

Rasmus: Det måste vara häftigt att gå från att sitta och fundera över en bok till att sitta och ha en fysisk egenskriven bok i handen nu, hur har den resan varit? 

Emilia: Det har varit en lång och intensiv resa, men det är jätteroligt verkligen. Just nu är den på tryckeriet så om en eller två veckor ska den vara klar.

Rasmus: Är det många som förbokat boken? 

E: Jag vet inte, boken går ut genom ett förlag, så när boken väl kommer ut får jag fråga hur det gått med förbokningarna. 

R: Den här boken du skrivit, vad är det för bok? 

E: Det är en fantasi, denna boken är del ett av sex och kallas ”När våra vägar korsas”. Just den här delen fokuseras väldigt mycket på den här gråzonen som finns i krig och mellan det goda och det onda. Särskilt inom fantasi så finns det väldigt tydligt det onda och det goda, men jag har valt att fokusera på gråzonen av att allt inte är så tydligt. 

R: Hur kommer det sig att du började med fantasi och började att skriva? 

E: Jag har alltid varit kreativ, alltid målat, pysslar och skrivit. Inom fantasi finns en viss frihet till att utveckla och hitta olika spännande idéer som jag lockades av. 

R: Jag själv försöker hitta min egna berättelse, jag kan hålla med om att inom fantasi har du chansen att göra en stor värld jämfört med att utgå ifrån vår verklighet. 

Som du säger är det inte alltid svart och vitt, utan gråzonen är väldigt intressant. Hur började du och hur fick du idéen att göra just en bok? 

E: Från början var bokserien grundad i ett rollspel som jag och min man har haft och det började vi med för 6-7 år sen. Det var en tid punkt där jag kände att det vore kul att ha vår roll och ha det på sin hylla. Vi var så stolta. Det var inspirerat av Dragon Age och jag hade många idéer från en tidigare bokserier som jag vill göra så jag startade världen och idéen kombinerat mellan gamla och nya idéer. Medan jag skratt och se det, varje gång jag fick tillfälle, när sonen sov, hemma,  på jobbet satt jag och skrev, sen började folk bli intresserade av vad jag skrev, så jag fortsatte och här är jag idag. 

R: Hur lyckas du balansera familjeliv och bokskrivande? 

E: ja, ju äldre sonen har blivit så är det svårare att hitta tid till skrivandet. 

R: jaså? Jag tänkte tvärtom att de blir mer självständiga? 

E: Jo, så är det väl, men när han va liten så sov han tre timmar och sen vaken tre timmar. Men jag får fortsätta skriva när han sover. De sista två åren har varit väldigt mycket kring att redigera. 

R: Jag kan förstå det, med min autism så fastnar ja ofta i detaljer istället för att gå vidare och sen gå tillbaka och rätta. Jag hatar det, jag lägger hellre 20 minuter extra och blir nöjd med ett stycke än att göra klart det. 

E: så är det, jag är precis likadan. Det ska jag göra annorlunda till nästa bok, det är ju att man vill ha det så bra som möjligt och man säger att när man ska lämna ifrån boken till en lektör, då ska du vara så nöjd att du inte kan göra något mer med din bok, men det kan jag inte, det finns alltid något att ändra tycker jag. 

R: Handlingen om boken. vad är själva handlingen i boken? 

E: du får följa väldigt många karaktärer, det är 11 stycken totalt .Du får följa deras perspektiv och resor och boken heter ”När våra vägar korsas” och den handlar om när karaktärernas vägar korsas och det utvecklar dem på olika sätt genom boken. Du får bland annat Lou Khan som länge har planerat att återskapa det forna Tarasur imperiet och sen när hans lönnmördare visar sig ha livsavgörande hemligheter så tvingas han tänka om. Sen följer du två skogsalv systrar med olika syn på människor, man får följa deras resa när de inser att alla inte går att lita på. Du får följa Viktor som är tempelriddare som svurit på att skydda dem oskylda mot demoner och magiker. Alla dessa får träffa varandra på ett eller annat sätt genom boken. 

R: Låter väldigt intressant, jag vill plocka upp en kopia direkt! Eller åtminstone när boken släpps då! Att bli författare, var det en dröm sen tidigare? 

E: jag har alltid vetat att jag vill jobba med något kreativt, måla eller teckna. Det är där min passion har legat, men jag har alltid skrivit vid sidan om. Det har varit många berättelser som legat i datorn utan att det har hänt något med det.  Det gäller att tänka kritik som kritik, det är inget personligt angrepp utan kritik för att utveckla berättelsen och sig själv. Sen gäller det att själv avgöra vad som gynnar boken och inte. 

R: Hur gör man när man är färdig med boken? Vad gjorde du?

E: Det finns lite olika alternativ som jag känner till, traditionellt förlag, du skickar in boken till alla förlag som finns i Sverige, dem tar sig an boken och dem betalar alla kostnader för boken, men tar även en större del av själva boken. Då har dem all kontroll och det var jag inte så sugen på, det var inte så aktuellt för mig. Och då tänkte jag köra på egen utgivning, då betalar du alla utgifter själv, marknadsföringen själv osv. Men sen hittade jag något som är mittemellan som heter ”hybridförlag” där alla fungerar olika. Jag själv står för utgifterna men förlaget stöttar upp med marknadsförings biten och de har kontakter med bokkedjan och så. Jag tyckte det lät bäst, dem har ju en bit av kakan så klart. 

R: du pratade att vanliga förlag har mer kontroll, vad innebär det? 

E: Vad jag känner till så äger dem boken under en viss period och jag vill i slutändan vara den som äger boken. Jag spenderar ju massa tid på att skriva boken och då va jag inte så sugen på att ge någon annan en större andel av boken än mig själv. Då betalar jag hellre kostnaderna själv. 

R: Om allt går vägen, vilket vi hoppas så klart, är planen att skriva fler böcker? 

E: ja, tanken är att gå igenom bok två nu efter nyår, jag ska ta lite mental vila och sen skriva nästa bok. Den första boken är på 954 sidor, så mycket läsning för pengarna och nästa bok hamnar på mellan 500-700 sidor. Boken är lite annorlunda jämfört med annan fantasi och det finns inte jättemycket i Sverige 

R: du har gjort en imponerande resa och jag ser fram emot allt som framtiden har att visa. Emilia, författare, din bok ”dina vägar korsas” kom ut 22:e november. Vart kan vi köpa boken?

E: Ja, den finns på Akademibokhandlen, Bokus och Alibris. 

R: Tack för att jag fick göra den här intervjun! 

 

Senaste artiklarna

Smash Into Pieces konsert
Ola och Nora: Stolthet
Variabeln testar yoga!