Internationella kaffedagen

Idag är det internationella kaffedagen i Sverige, egentligen pågår den över hela världen i helgen. Redaktionen har kollat in lite fakta om kaffe.

Nora

Jag har hittat lite myter om kaffe, jag har listat 7 punkter.

  • Kaffe är beroende framkallande
  • Kaffe är cancerframkallande
  • Smaken är kaffe påverkas av vilket kranvatten man har
  • Att du blir uttorkad av kaffe, det är alltså inte vätskedrivande
  • Koffeinfritt kaffe innehåller inget koffein.
  • Gravida kvinnor bör inte dricka kaffe.
  • Kaffe kan få ungdomar att sluta växa.

Många av dessa punkterna kanske man trodde stämde, men är alltså myter.
Källor: www.kaffeexperterna.com www.ica.se www.ki.se

Jag har inte börjat dricka kaffe än, men min chef tjatar på att jag ska göra det.

Rasmus

Har ni hört om kattbajs-kaffet? Det dyraste och mest eftertraktade kaffesorten i världen kallas ”Kopi luwa”  eller bättre känt som – ”kattbajs-kaffe” och kostar mellan 379kr och 1084 kr per kopp och tillverkas av avföringen (ja, du läste rätt) avföringen ifrån en asiatisk palm-mårdar och är gjort av kaffebönor som har ätits, smälts ner och sedan bajsats ut av däggdjuret. Bönorna rengörs sedan noggrant och bearbetas innan det tillslut serveras i en kopp inte större än en espresso kopp. Det görs även på elefant-bajs. Jag hade gärna testat, trots risk för spår av bajs…

Sen hittade jag det här, inget annat land i världen dricker mer kaffe än Finland där mer än hälften av befolkningen dricker ca 12 kg kaffe per år eller 3-5 koppar per dag under 1 år. Följt av Norge, Island, Danmark, Nederländerna och Sverige.

Jag började dricka kaffe 2019, då var jag 23 år gammal.

Johan 

Det finns olika smaker på kaffe och olika märken, typ Zoegas eller Gevalia, sen finns det kapslar också. Espresso och så som lungo som man kan sätta i en maskin, varje kväll, när jag sitter uppe lite längre så dricker jag en Lungo ur min kaffemaskin. Då kan man passa på att ta sig en god macka också.

På morgonen är det viktigt att dricka kaffe, min mamma och pappa gör också det och då bjuder dem mig på det. Om jag inte dricker kaffe, då mår min kropp inte bra. Jag tappar humöret och blir trött, jag är lite beroende av kaffe tror jag. Om jag får dricka en god kopp kaffe på morgonen så blir jag glad, pigg och positiv. Det gör att jag får en bra start på morgonen.

Jag kommer inte ihåg när jag började dricka kaffe, men det var när jag blev lite äldre.