Ingen höst utan skräck

Äntligen är det höst igen. Ja, jag vet att jag verkar galen, men jag älskar hösten, åtminstone så länge jag är inomhus.

Alla dofterna, ljuden och den generellt dunkla stämningen är den perfekta anledningen att tända värmeljusen, fluffa upp kuddhavet och svepa in sig själv i en filt medan du myser, uppslukad framför en kuslig skräckfilm.

Skräck och det övernaturliga har fascinerat mig sedan jag var runt 15 kanske 16 år. Min skolklass och jag var på en klassresa i Stockholm. Dagen vi skulle åka hem vaknade vi alla tidigt för att packa våra saker och sätta upp efter iss. Vi var klara fortare än väntat och hade en hel förmiddag åt att göra vad vi ville tills det var dags att åka hem. Vi satt alla tillsammans i ett hotellrum och sysslade med olika saker för att fördriva tiden. Några av mina tjejkompisar satt tätt hoptryckta på en säng med en laptop i knäet och tittade på skräckfilm. Dem verkade ha roligt och jag hade inget bättre för mig så jag frågade om jag fick titta med dem, svaret var ja och innan jag visste ordet av hade vi nästan sett alla filmerna i filmserien vi tittade på och jag har i stort sätt varit besatt av skräckfilmer sedan dess.

Varför gillar jag skräckfilmer?

Jag gillar skräckfilmer på grund av den påtagliga känslan av spänning i väntan på att något hemskt eller läskigt ska hända och adrenalinruset som uppstår under vissa intensiva situationer. Skräck och kriminalromaner/serier inriktar sig på en känsla alla människor känner igen, rädda, eller rättare sagt, rädslan för det okända.

Filmer, böcker och serier som handlar om bla. Det övernaturliga eller mordgåtor som till en viss del, är baserade på verkliga händelser, vilket enligt mig gör det lättare att leva sig in i karaktärernas situation,

Varför gillar vi skräck?

Icke-hotande och läskiga situationer – som att besöka ett spökhus eller se på skräckfilmer – utlöser en adrenalinkickk som orsakar att hjärnan utsöndrar signalsubstanser såsom dopamin – ett ämne i kroppen som när vi mår bra låter oss känna glädje, tillfredsställelse och motivation och adrenalin är ett hormon som uppstår mär vi känner oss stressade eller upplever att vi är i någon slags fara i stort sätt. Vi tycker om att bli skrämda för det är spännande, det utmanar våran instinkt att undvika faror och möta våra rädslor.

Så varför är det inte höst utan skräck?

För att det inte finns något mysigare eller mer spännande än att svepa in sig i en filt eller tre. Ta fram favoritgodiset och slå på en riktigt kuslig skräckfilm för att glömma bort den trista verkligneheten utanför och för att ibland är det bara kul att bli lite skrämd. Särskilt i sällskap med vänner eller en partner för att lätta på den annars kanske dystra höststämningen.

 

 

Senaste artiklarna

Besök hos HBK på Örjans Vall
Chinchillor
Besök på Fjelldalens Slott
Rasmus resonerar #9 – Skräckfilm