Chinchillor

Fakta om Chinchillor:

Chinchillor är nattdjur, så de är mesta aktiva på kvällarna och tidigt på morgonen.
Vilda chinchillor lever i Peru, Bolivia, Chile och Argentina.
En chinchillas livslängd kan vara från 10-15 år, men vissa kan leva up till 18-20 år.
En hona kan redan bli könsmogen vid 5 månader.
Precis som kaniner äter chinchillor en del av sin avföring för att få vitaminer och mineraler som är bra för deras kroppar. 

       

 

 

Info för blivande chinchilla ägare:

Chinchillor är sällskaps djur, så det bästa är att skaffa två stycken. Om man försöker sätta ihop en hane och hona är det bästa att låta dem vara i var sin bur, bredvid varandra i 2 veckor innan ihopsättning, om inte de redan har suttit tillsammans innan du skaffade dem. En annan viktigt sak är att honan borde vara runt 9 månader innan den försöker para sig. Det kan finnas risk för små problem, som bråk i framtiden, så man kanske måste separera dem. 

Buren måste vara stor så de kan springa och hoppa runt. INGET nät eller galler i botten. Bottenmaterialet kan vara halm, spån, papperspellets eller liknande. Buren behöver också leksaker och gömställen för chinchillorna.

När de kommer till chinchillornas mat, så är hö de viktigaste för dem. Man kan ge dem lite chinchilla pellets varje dag. Russin är något chinchillor också tycker om, men inget de inte behöver varje dag. Deras vatten ska vara i en vattenflaska och inte en skål. Annars kan de trampa i den när de springer runt. 

Chinchillor får inte bli blöta, så de håller sig rena via ett sandbad istället. Chinchilla sand kan du enkelt hitta i djurbutiker. Se till att du också borstar pälsen ibland.

Chinchillor får man inte heller ta med utomhus, de är inte som hundar eller kaniner. Om du måste ta med någonstans, måste dem vara i en transportbur, men inte allt för länge, de kan bli uttråkade, även om det är under dagen.

Rengöring av buren är också viktigt. När buren görs rent måste chinchillorna ha ett ställa springa runt i. Kanske än typ av inhägnad för dem, eller så kan man ha dem lösa i rummet. Se bara till att de inte gnager på väggarna eller kablar, eller försöker äta smuts eller damm. Även om man inte gör rent buren, kan man ibland låta dem få springa runt i rummet för att de ska röra på sig mer. Se också bara till att chinchillan inte hoppar från en hög höjd från buren ner till golvet, dem kan skada sig.

När du ska hålla en chinchilla ska man ALDRIG lyfta den i svansen, eller ta handen om deras rygg, de blir skrämda och kan tappa mycket päls. Se till att du tar upp den underifrån med handen och andra runt bakbenen för att den ska få stöd, och inte får någon rygg skada. Håll den mot kroppen så får den mer stöd. 

 

Såklart chinchillor kan också råka ut för sjukdomar eller problem.

 • Förvuxna tänder
  Se till att de har trä och gräs att tugga på för att se till att tänderna. Annars får de problem att äta. Om chinchillorna får tandproblem så måste man besöka en veterinär så fort som möjligt. Efteråt finns risken att man måste handmata chinchillan tills den kan äta på egen hand igen.
 • Lossad päls
  Detta är inget farligt för chinchillorna. Detta kan bero på att man hanterar pälsen ovarsamt eller något ”slagsmål” mellan dem.
 • Pälstuggande
  De tuggar på sin eller partners päls kan vara pågrund av tristess, smutsig päls eller felaktig utfodring. Detta problem kan enkel lösas med en balanserad diet, leksaker, sysselsättning och motion.
 • Värmeslag
  Kan orsakas om buren ställs direkt i solljus med dålig ventilation. Djur som sitter i hög luftfuktighet kan även få tufsig päls. Då borde veterinär besökas för kontroll.
 • Mag-tarmsjukdom
  Är vanligt hos chinchillor, och kan orsakas av bakterier, virus eller protozoer (små parasiter). Tecken av mag- eller tarmsjukdomar kan vara trötthet, upphörd aptit, förlamning i bakbenen, smärta när man rör buken eller upphörd passage av avföring. Besök veterinär vid första tecken av sjukdomen.
 • Lunginflammation
  Orsaken kan bero på fuktig och dragig miljö. Symtom kan vara flöde från ögon eller näsa, nedsatt aptit eller sträv päls. Om symptom dyker upp låt en veterinär undersöka chinchillan.
 • Ringorm
  Detta kan orsakas av en svampinfektion från Trichophyton mentagrophytes. Chinchillor får kala fläckar i pälsen och röda förändringar på huden, nosen, fötterna och runt ögonen. Denna sjukdom kan spridas via beröring av någon annan, så se till att du inte har det själv innan rör någon annan eller något djur.

 

Lite information om mina chinchillor:

Första gången jag hörde ordet chinchilla var det från någon tecknat program, vilket minns jag inte. Efter jag hörde det, sökte jag upp bilder, och jag blev helt förtjust av dem och ville ha mina egna.

Som människor är chinchillor också annorlunda från varandra, mina två är rätt lika, men ändå rätt olika. En sak jag är säker på är att alla chinchillor har gemensamt är deras smak för godis och att bada i sand. 🙂

En av mina tjejer är lite mer nervös och rädd när någon försöker ta upp henne. Den andra är ibland lika nervös när man försöker hålla henne, men ibland kan man klappa henne lite under hakan. Hon är också lite av en galen våghals, ibland försöker hon hoppa från andra våningen av buren. Tur så har hon inte skadat sig och om hon försöker igen, hindrar jag henne. 

Under dagen om någon annan kommer in i mitt rum, medan de sover, piggnar dem bara till och springer till gallerväggen som personen står närmast till och börjar hoppa runt och klättra. De tror att de alltid ska få godsaker. Efteråt lägger de bara sig igen.

När mina chinchillor gör ljud ifrån, så är det bara samma hela tiden. Om dem gör något ljud jag inte har hört förut, ser jag till att kolla upp på nätet, vad det kan betyda. Så jag är säker på att de mår bra och inte är något dåligt.

Chinchillor kanske inte är det enklaste djuren att hand om, men om man bestämmer sig för att skaffa chinchillor eller något annat djur, hoppas jag att de får ett tryggt och bra hem.

 

 

 

 

 

 

 

Senaste artiklarna

Smash Into Pieces konsert
Ola och Nora: Stolthet
Variabeln testar yoga!