Chinchillauppfödare i Karlskrona

Jag har gjort en intervju med en av de få chinchillauppfödare som finns i Sverige. Hon berättade lite om hur hon fick intresset för chinchillor och om SCAF.

(Charlie köpte jag av uppfödaren, hon var helt frisk och mådde bra ner vi köpte henne.)

1. Kan du berätta lite om dig själv först?

Jag heter Annette Fridh och jag är 57 år. Jag bor i Spjutsbygd, en liten by norr om Karlskrona i Blekinge. 

2. När skaffade du dina första chinchillor? Och varför?

Jag skaffade en familj med fem stycken chinchillor i September 2010. Anledningen varför det blev just chinchillor är att min sambo är pälsdjursallergiker. Men eftersom chinchillor är allergivänliga så funkar det ganska bra. 

3. Varifrån fick du ditt intresse för chinchillor? 

Treton dagar efter vi hade hämtat hem familjen blev det en oväntad tillökning i buren. Det hade kommit fyra söta bebisar och då visste jag inte mycket om avel och ungar. Jag fick söka på Google om chinchillaungar, och tur så gick det bra med dem. Mitt intresse för chinchillaungar växte och köpte min första chinchilla med stamtavla 2011. Vi kom sedan med i  SCAF och åkte sen på vår första utställning.

4. Cirka hur många chinchillor har du fött upp? Och hur länge bor de ihop med sin mamma?

Jag har inte riktigt koll på hur många unga som har fötts hos oss. De flesta får kullar med 1-2 ungar, andra kan ibland får upp till fyra ungar. De äldre chinchillorna får inte fler ungar, men jag ser till att de får mycket kel och ibland tar med dem till tävlingar. Nyfödda ungar brukar bo hos sin mamma i 3 månader innan jag flyttar över dem till en ny bur med en eller fler chinchilla vännner, eller så flyttar de till ett ny ägare.

5. Brukar du kunna sälja alla chinchillor som du föder upp? Och hur känns det när du måste skiljas från dem?

Jag brukar hitta nya hem de flesta ungar som jag föder upp. En del behåller jag själv och deltar dem med i utställningar. Det är svårt att skiljas från dem, svårast är de äldre chinchillorna.

6. Vad är de bästa sättet att sätta ihop två nya chinchillor?

Bästa sättet att sätta ihop två chinchillor är att låta dem sitta tätt ihop och vänja sig med varandra under bevakning. De kan i vissa fall ogillar varandra, så då får man sära på dem så de inte skadar varandra. Om du funkar ihop, kan man sen flytta över dem till en större bur innan man sätter in dem i en stor bur. Om man sätter ihop två okända chinchillor direkt i en stor bur, kommer de slåss om revir och se den andra som fiender. 

7. Har du haft andra djur än chinchillor?

Jag hade guldhamstrar när mina barn var små. Men det var så sorgligt att de gick bort vid en så ung ålder. 

8. Får du hjälp med chinchillorna? Eller gör du allt själv?

Jag sköter de mesta med chinchillorna själv, men min sambo hjälper mig lite varje dag. 

9. Varifrån får du idéerna för namnen? 

Att hitta på namn på chinchillorna är svårt. Vissa färger har jag teman på namnen. Ibland får de namn efter sångtitlar eller filmer. Många av namnen är bara namn jag tycker är fina.

10. Kan du berätta lite om SCAF?

SCAF bildades 1992 av en del chinchillaägare som hade intresse av avel och utställning. Tanken med föreningen är att finnas till för chinchillaägare och sprida fakta och information om chinchillor. SCAF har också hand om stamtavlor och hålla register på dem. Vi försöker också hålla koll på ärftliga sjukdomar och vilka linjer de finns högre risk att de dyker upp i. SCAF brukar hålla utställningar flera gången om året, ibland kan folk från Norge, Danmark eller Finland komma för att ställa upp sina chinchillor. SCAF har också distansutställningar där man kan bara skicka in bilder på sina chinchillor och får de bedömda. Rosetter skickas sedan med posten till utställarna. 

 

Senaste artiklarna

Besök på Fjelldalens Slott
Morsdag
Specialvarvet
Ikoner av Variabeln