Charad – Intervju med John Anderberg

Vilka är ni?
Vi är fem trevliga gossar som sjungit tillsammans sedan långt tillbaka. Vi har också väldigt roligt tillsammans, och älskar att vältra oss i god mat, och härligt sällskap. Det är därför vi också brukar umgås med publiken, efter vi sjungit för dem.

Kommer alla från Halmstad?
Alla utom 1, Marcus, som är från Göteborg.

Vilka olika tonlägen har ni?
Vi är alla breda, fast på lite olika sätt. Våra röster passar olika bra till olika låtar, och vi brukar därför blanda ganska friskt t.ex. vem som sjunger lead, vem som sjunger överstämma och ”mittenstämma”. Dock har vår käre Lukas den mest fylliga och varma av bottenröster och därför får han ofta får ta sig an grumlandet i basen.

Vad sjunger ni för typ av låtar?
Vi sjunger både a cappella-covers, och egenskrivet. Vår nyaste medlem Marcus älskar barbershop, och försöker ofta inspirera de andra gossarna att sjunga lite mer av denna sort. Mest motstridig är John Anderberg, som har en för specifik smak för sitt egna bästa.

Varför har ni valt att sjunga a capella?
Vi började som kör-gossar, och blev erbjudna att sjunga i mindre vokalgrupp för vår dåvarande körledare, sångpedagog och livscoach Ing-Marie Ek. Efter detta har det fortsatt av sig själv, vilket är lite förvånande. A capella är nämligen lite av en klurig genre. Det är t ex ganska svårt att ställa sig och
”jamma” ihop ett vokalarr. För att få till de där supersnygga harmonierna måste man kunna en hel del musikteori. Sen måste man öva och åter öva, för det kan vara svårt att intonera (när man tar en ton som ligger rätt i förhållande till de andra tonerna) en viss ton i ett klurigt ackord. Jag tror att den främsta anledningen till att vi fortsätter göra detta, trots geografisk spridning över halva sverige, är det fina mottagande vi får under våra konserter. Showerna är alltid uppskattade, och då är det svårt att lägga av.

Har ni sjungit i kör innan?
Svar ja.

Hur känns det att fira 10-årsjubileum?
Helt otroligt. Jag är inte den första att säga att det är läskigt hur snabbt tiden går. Men vi har inte bara blivit äldre, utan också bättre. Så detta kan mycket väl bli det bästa gig vi någonsin gjort.

Vad ser ni mest fram emot med er jubileumskonsert?
Det finns vissa låtar i repertoaren jag absolut älskar, och jag ser mycket fram emot att dela dem med alla nyfikna öron i publiken. Men sen ser jag också jättemycket fram emot den där gyllene stunden efter konserten, när man får träffa och prata med alla (och äta god mat).

Jag skulle gärna vara med och sjunga med er någon gång. Går det att ordna?
Absolut. Kom förbi den 14:e, så kan vi la dra en låt vid tillfälle?

Senaste artiklarna

Besök på Fjelldalens Slott
Morsdag
Specialvarvet
Ikoner av Variabeln