Borgmästaren kommer

Intervju med Malin Norling och Åsa Lauer

När började ni med teater och varför?
Åsa: Jag började när jag var elva år i en barngrupp, då hade jag Jojje Jönsson som ledare.
Malin: Jag har älskat teater sen jag var pytteliten, men jag började att gå på teater i högstadiet.

Hur länge har ni varit ledare för Teatergruppen Stjärnan?
Malin: Första gången var jag med i Verkstaden, men sedan var jag inte med på några år. Totalt tror jag att det är 6-7 år.
Åsa: Jag har varit ledare i två år tillsammans med Malin.

Vad är det bästa med att jobba med Teatergruppen Stjärnan?
Malin: Det är ju vi som är gruppen som är det allra bästa. Vi är bra vänner och trivs ihop, är glada och skrattar. Men ibland blir det gråt också och då tar vi hand om varandra.
Åsa: Det är som en fest, vi skrattar, dansar och spelar teater. När någon är ledsen så tröstar vi. Det är mycket kärlek.

Vem har skrivit pjäsen “Borgmästaren kommer”?
Malin: Det är vi själva som skrivit den. Alla skådespelare är med och gör roliga improvisationer på olika teman och just i år fastnade vi för restaurangmiljön. Alla får komma med idéer och så styr jag och Åsa in olika problem och situation som det skulle kunna handla om. Vi testar många olika scener och till slut skriver jag och Åsa manuset.
Åsa: I början när vi övade hade vi mycket gäster på restaurangen, flugor i soppan, människor som klagade, svimmade och så. Men nu finns det inga gäster kvar, nu handlar det om personalen.
Malin: Vi kom på att det var kul att förbereda inför att någon viktig person skulle komma och därför blev det “Borgmästaren kommer”.

Hur länge har ni repat teatern?
Åsa
: Vi ses en gång i veckan under ett år.

Hur många är ni i föreställningen?
Åsa: Vi är nästan trettio skådespelare på scen!

Var och hur skapar ni scenkläderna?
Malin: Just den här gången är vi människor nästan allihop och då är det inte så svårt. Vi fick bestämma en färgkod, beige och brunt. Sen har vi ju fyra kackerlackor och det var lite svårare, så de kostymerna har vi köpt på nätet. Det är stora och svettiga kostymer!

Vad gör ni med scenkläderna efter föreställningen är slut?
Malin: Vi har lånat jättemycket kläder från Sturegymnasiets kostymförråd och det lämnar vi tillbaka. Det vi har sytt själva eller köpt på loppis behåller vi på kulturskolan.
Åsa: Kackerlackorna behåller vi också, de kommer att lånas ut till många maskerader och studentspex!

Vad jobbar ni med när ni inte gör teater?
Åsa: Vi jobbar bara med teater fast i olika grupper. Vi håller på med Funkisfestivalen och här i denna salen med barngrupper och så jobbar jag på Sturegymnasiet.
Malin: Jag jobbar även med teatergrupper på ABF och på daglig verksamhet. Ibland på Nolltrefem också.

Vem driver Teatergruppen Stjärnan?
Kultur- och mediaföreningen Kulingvarning heter den ideella förening som driver Teatergruppen Stjärnan. Vi fick ett stipendium och vi var tvungna att starta en förening för att kunna ta emot det. Nu har vi fått tre priser och stipendium.

Om Borgmästaren kommer

Maffian har makten över Rositas restaurang. I köket blandar kackerlackor till en pulversås och privatdetektiven vill fånga och döda dem. När borgmästaren och borgmästarinnan kommer in på restaurangen och vill ha middag får alla bråttom. Kackerlackorna gömmer sig under bordet.
Borgmästaren och borgmästarinnan sätter sig och röker cigarr, läser tidningen. Det hänger en kille på en klädgalge. Jag älskar teaterpjäser! Jag spelar borgmästarinnan i pjäsen.Vi provade scenkläder häromdagen. Det ska bli mycket kul med publiken, musiken.

Ann-Kristin

Min favoritroll i föreställningen är kackerlacka, det spelar jag. Jag får vara tuff och cool och ha  solglasögon. Jag tycker det är roligt att gå på teater och stå på scen. Till vår pjäs är alla välkomna att komma och titta.

Johan

Senaste artiklarna

Funkisfestivalen
Att överleva en katastrof…
Musik: Noras topp 10 lista.
Melodifestivalen 2024
Tålamod enligt Rasmus och Nora