Besök på Fjelldalens Slott

Ludwig och Alexandra von Segebaden hälsar oss välkomna till Fjelldalens Slott med en härlig fika bestående av kaffe, muffins och munkar vid brasan i hallen. Hall och hall, det här är ingen vanlig hall, det är ett stort välkomnande rum med den stora brasan och mysiga soffor där familjen brukar sitta efter jakter eller middagar. När det är ruggigt ute tänder de brasan och det är verkligen en lyxig och värmande plats där vi fick dricka vårt morgonkaffe.

Kolla in videon från vårt besök på Fjelldalens Slott
Den gamla Ludwig von Segebaden byggde huset från början. Vi är här för att leta efter spöket Moberg och Ludwig tror kanske att det var under Ludvigs den äldres tid som han fanns men han är lite osäker på det.

En stor hundstaty står också i hallen och vaktar, den tog den gamla Ludwig hit en gång i tiden och den kallas Lejonhunden. Det är en replika av hundstatyerna i Vatikanen.

Efter fikat blev vi rundvisade i slottet och fick se de olika rummen, som det runda biblioteket (här spelades förresten en scen i den populära norska TV-serien EXIT in som visats på SVT). Biblioteket är fullt med gamla böcker men även en och annan ny har hittat sig en plats i någon av bokhyllorna.

Mellanrummet och den Gula salongen.

Den Gröna salongen.

Huset är egentligen byggt för fest, så först är man i matsalen längst bort efter det så minglar man i biblioteket, sen sitter man i Gula salongen men då är det dansgolv i mitten och groggar längst bort så man måste gå genom dansgolvet för att komma till groggarna. Då tvingar man upp folk och dansa lite. Så det är genomtänkt från början.

En del möbler och även matsalsbordet byggdes för huset och sen har väl mycket bytts ut över generationer. Att det är syskon som kanske vill ha några nya möbler och modernisera.

Spöket Moberg

Vi undrar lite om spöket Moberg och om det verkligen spökar i slottet?

Ludwig
Mobergs uppgift var att gå upp till tredje våningen med vatten och hälla där uppe så det kom rinnande vatten ner huset och det var en ganska otacksam uppgift för någon med träben. Så när han gick i trapporna så hördes ett dunkade ljud.

Rasmus
Jag blev nyfiken på om ni har upplevt nånting som inte ni kan förklara, t.ex. lampor som tändes eller släcks eller fotsteg i trappan?

Alexandra
En gång när vi låg och sov när vi bodde i Ludwigs pojkrum så stängde man dörren med en hasp och en natt när vi låg och sov så flög haspen upp och dörren smällde upp i väggen. Då kände vi att det kanske är någon som rycker upp dörren och vill in till oss säger Alexandra med ett skratt.

Rasmus
Är det vanligt förekommande att saker får fötter och går, eller flyttar på sig?

Ludwig
Det kan vara vi som är slarviga också men det är jättemånga nycklar som flyttar på sig, säger Ludwig med ett leende.

Alexandra
Det är ett hus som låter väldigt mycket, så ibland så kan man ju vara hemma vem som går där uppe. Och sen så visade sig att man var hemma. Själv var det man. Men varken Ludwig eller jag är så rädda för eventuella spöken. Man lägger inte så mycket tankekraft på det, men man hör ju väldigt mycket ljud i vissa perioder.

Rasmus
Har ni hört några specifika historier från gäster?

Ludwig
Pappa hade nån gäst som vägrade komma tillbaks för han varit övertygad om att det spökade och sedan har det hänt att folk tycker sig höra ljud och att det går någon i korridorerna.

Det finns ju några andra spöken. Gösta, han var ju en av de första flygarna i norden. Han störtade med sitt flygplan och den bilden när han störtar precis innan han slår i marken var med i tidningen, nyheterna på den tiden var lite mer grafiska.
Detta var en stor tävling. Han vann hela tävlingen och skulle göra ett ärevarv och en loop eller nånting och då trillar ena vingen av och han störtade och dog.

Pokalen vann han och den står hemma hos mina föräldrar, alla är döpta i den, våra barn är döpta i den, jag och min bror döptes den. Pappa och farfar är döpta i den också, så det är lite kul. Tävlingen var i Norge och det finns ett stort monument efter honom där.

Fjelldalens Gård är en relativt ung gård som bildades på 1860-talet av godsägare Alfred Bexell, son till den kände kyrkoheden Justus Gabriel Bexell och hans hustru Eleonora Kristina von Segebaden, som köpte samman flera olika hemman och lät uppföra den första huvudbyggnaden. 1873 köptes egendomen av herr P.A. Langkilde, vilken 1886 sålde den till godsägare Ludvig von Segebaden, som också lät uppföra slottet 1887. Gustaf von Segebaden, hans son, lät bygga om slottet efter ritningar av arkitekten P.L. Håkansson, som då fick sitt nuvarande utseende 1907. (text från fjelldalensslott.se)