Besök hos HBK på Örjans Vall

Kolla in en liten rundvandring på Örjans Vall i videon
På Örjans Vall hälsas vi välkomna av Peter Åberg som har hand om föreningsadministrationen och vi tar oss upp till kansliet. Kansliet är som Peter säger som vilket kontor som helst, där jobbar bl.a. klubbchefen, sponsringsavdelningen, ansvariga för sociala medier, ekonomiavdelningen och ungdomsavdelningen.

På kansliet träffar vi också på Robert Nordström som är akademiansvarig. Han har hand om de äldsta killarna, ungdomskillarna, de som är mellan 16 och 19 år. Jag försöker sköta om dem så att vi får upp spelare till vårt A-lag säger han.
Man kan börja i HBKs fotbollsskola redan när man är fem år och hela vägen upp till man är 19 år. Det är ungefär 25-30 barn som börjar varje år.

Vi går vidare in i restaurangen där sponsorerna kan sitta och äta innan de går ut och tittar på matchen, där har vi också intervjuer med tränare och lite annat för just sponsorerna. Det finns även en företagspub för de sponsorerna som vill dricka något men kanske bara vill ha lite enklare mat som t.ex. en korv och bröd.

I anslutning till pub och restaurang finns det också platser där man kan sitta inomhus och titta på matchen genom stora glasrutor, som också går att öppna om man vill det.

Vi fick komma in och titta i rummen där polisen sitter och håller koll på vad som händer på arenan och in i kommentatorsrummet.

Sen gick vi ut på läktaren och fick reda på att enligt Svenska fotbollsförbundet måste 30% av sittplatserna vara under tak, på Örjans Vall är 40% av sittplatserna det. På läktaren finns platser där journalisterna sitter och också VIP-platser.

Vi på Variabeln är såklart nyfikna på hur det är att komma till Örjans Vall med någon funktionsvariation och det finns en avdelning för det i ena hörnan av arenan, där det är en ramp upp och plats för rullstolar. Peter berättar att det brukar vara 10-15 personer här varje match. På matchen mot Varberg så kunde man få matchen kommenterad i hörlurar så det gick att uppleva matchen även för dem som hade nedsatt syn.

I Kvasterian kan man köpa kaffe eller något annat att dricka, det finns också hamburgare och korv m.m. Nora frågade om det gick att få glutenfritt bröd och det kan man. I ett litet hus mittemot Kvasterian serveras det våfflor. Så är man hungrig är det inga problem att få något i sig.

Vi fick en liten pratstund med Magnus som är en länk mellan klubben, supportrarna och polisen för att skapa en bra stämning på matcherna, han och Peter åker också till bortamatcherna så det blir en del timmar i klubbens minibuss.

På ståplatsläktaren med plats för 5000 supportrar fick Johan chansen att vara hejarklacksledare, hur det lät kan ni se i videon, där ni också kan se när han fick testa att göra en matchintervju.

I HBK:s Herrtrupp är den äldsta i laget är född 1982 och den yngsta 2005. De tränar varje dag och ibland två pass om dagen.

Innan rundturen var slut fick vi se bl.a. omklädningsrum, tränarrum och rummet med alla fotbollsskor. Johan tyckte de blåa var speciellt snygga.

Vi fick också se styrelserummet med alla pokaler.

Kul att veta

  • Örjans Vall Örjans Vall fyllde 100 år 2022, från början var det en friidrottsarena. Den har byggts om och byggts ut flera gånger sedan dess.
  • För att få till de gröna ränderna på planen klipper man gräset i två olika riktningar så att det lägger sig åt motsatt håll.

Senaste artiklarna

Smash Into Pieces konsert
Ola och Nora: Stolthet
Variabeln testar yoga!