Att överleva en katastrof…

Leave the world behind, Last of Us, I Am legend och Don’t look up är ett gäng av de katastrof-filmerna som kommit de senaste åren. Vi pratade lite med Ola och Rasmus kring hur förberedda dem är på om det skulle hända något katastrofartat, krig eller naturkatastrof. Vi utgår ifrån att de har hört ett larm och att nätverk och telefon har försvunnit.

Ola: Om jag hör larmet och internet och telefon inte funkar så hade jag hållit mig hemma, mina föräldrar bor ganska långt ifrån mig så jag hade inte åkt dit. Jag vet ju inte vad det är så som händer så jag hade först avvaktat. Jag vet inte om jag har något skyddsrum i mitt lägenhetshus. Det får jag nog kolla upp. Jag har väl inte så mycket förberett för en katastrof egentligen, i några dagar hade jag nog klarat mig själv i lägenheten med mat och vatten. Filtar och varmt täcka har jag hemma ifall det skulle bli kallt. Om det hade varit under i längre tid så hade det blivit värre. Jag hade fått äta sakta.

Rasmus: Om jag inte har en aning om vad som försegår så hade jag nog tagit fram en väska och packat det mest nödvändiga, som för mig är kläder, ombyte, filt, tändare, vass kniv, mat och dricka. Just nu har jag inget sånt förråd, men jag och min partner har planerat att skaffa oss ett nödförråd med mat, dricka förbands-kit, brandsläckare osv. Så därifrån hade jag tagit grejerna.

Jag hade nog försökt stanna hemma så länge som möjligt, men efter ett tag hade jag sökt mig till högre mark om det skulle vara naturkatastrof med vattenöversvämning. Om det skulle visa sig att det var krig eller liknande så hade jag tagit mig tillskyddsrummet som finns i källaren. I ett läge där det finns noll information och det känns säkert att gå ut så hade försökt mig ta mig till farmor, för hon har större utrymmet och mer proviant, samt yxor och skyfflar och verktyg. En tanke jag haft är att försöka få tag i radio och walkie talkies.

Ola: Jag är inte så förberedd om något skulle hända utan jag hade fått ta det lite eftersom och hoppas på det bästa.

Rasmus: Samma här, jag är inte förberedd men jag tänker på det ibland. Jag hoppas aldrig behöva använda det men däremot om det skulle hända något så vill man ju vara förberedd. Jag har inte lösa pengar till hands, men skulle jag märka att det blir mer oroligt så hade jag nog tagit ut ett par tusen och haft i något kassavalv. Nu kom jag på att ett stormkök kan vara bra att ha också, kanske ett tält med… Jag har lite kunskaper kring friluftsliv, men jag behöver nog öva upp mig lite.

Ola: Jag har också lite kunskap om att överleva. Jag vet på ett ungefär hur jag ska göra. Jag har varit ute i naturen mycket och bott i tält väldigt mycket och grillat. Men det har varit mest för att det har varit mysigt.

Rasmus: Jag oroar mig inte för krig eller katastrofer men däremot håller jag mig uppdaterad.

Ola: Jag tycker inte att man ska gräva ner sig i sånt där, gå runt och tänka på det så blir det inte bra. Jag tänker mest på det som händer här och nu.

Rasmus: Ja precis, det är bra att vara förberedd, behöver inte vara krig utan det kan vara naturkatastrof, driftstörning eller liknande. Ju mer förberedd du är så kan du också hjälpa andra ifall det skulle vara så att någon i mitt grannskap behöver hjälp. Jag tror att det är viktigt att vi hjälps åt vid en katastrof. Visst, det kanske gör mig till en måltavla att ha allt hemma, förnödenheter och resurser osv, men jag tror ändå att det är bättre än att inte ha det. Jag skulle inte röra mig i städerna.

 

 

Senaste artiklarna

Funkisfestivalen
Att överleva en katastrof…
Musik: Noras topp 10 lista.
Melodifestivalen 2024
Tålamod enligt Rasmus och Nora