Anna Ginstmark

Jag heter Anna Ginstmark och jobbar som säljare, men är mammaledig just nu. Jag är också ordförande i Kulturnämnden, det kan jag inte vara mammaledig från. Min dotter Edith får följa med på alla möjliga möten och besök, som det här. På fritiden tycker jag om att jobba i min trädgård, jag älskar blommor och att plantera. Jag odlar grönsaker, för jag tycker vi skall leva lite mer ekologiskt. I år är det lite kaos i trädgården för vi fick lilla Edith tio dagar efter min 40-årsdag och vi har också byggt nytt kök. Därför har vi inte riktigt hunnit med allt hemma.

Vad är det viktigaste med kultur?
Det är det här med sammanhållning, att skapa ett gemensamt samhälle där alla kan få vara med, oavsett om du är nysvensk eller som jag som vill bo i sjuttonhundratalets Småland. Det är kulturens uppgift att skapa den här goda familjestämningen i samhället, sammanhållning från ung till gammal. Jag tycker det är jätteviktigt att hitta arenor och kontaktytor för alla.

Vad går du helst på när det gäller kultur?
Operan, jag älskar opera. Helst nere i Verona, det är så häftigt!

Vad är viktigast med ditt jobb?
Att försöka skapa en gemenskap och hitta ett brett kulturliv där det finns något för alla. Jag gillar det klassiska i kulturen, någon annan tycker oljemålningar är fantastiskt och någon annan älskar performance. Vi ska ha hela bredden. Kulturen ska inte bara finnas inne i centrala Halmstad utan även ute i småbyarna.

Har du någon idol?
Ja, många. Kvinnliga politiker som har tagit sig till toppen. Michelle Obama, där har vi en bra kommande president, det hoppas jag på.

Vad ser du helst på TV?
Jag ser ganska lite på TV, jag hinner inte. Men jag ser jättegärna dokumentärer. Jag såg en som hette The Burkley Marathons. En äldre herre som startat ett löplopp mitt ute i skogen, fem maraton på varandra i flera dygn. De får en karta och en kompass och ska hämta sidor i en bok utefter sitt startnummer. Några år är det ingen som tar sig i mål. Fantastisk grej att titta på, men helt meningslöst. Jag kan bli jätteimponerad av människor som kan göra en sån grej. Dokumentärer, matlagningsprogram, design, ja livsstils-TV kan man säga att jag gillar.

Vilken bok läste du senast?
Jag är med i en liten bokcirkel ute i Getinge och senast var ”De sju systrarna” av Lucinda Riley, tror jag. Just nu läser jag Jonas Gardells senaste bok ”Till minne av en villkorslös kärlek”.

Tränar du?
Ja, det gör jag. Jag är egentligen en tränande person. Innan Edith kom till genomförde jag en tjejklassiker. Det innebär att cykla tio mil, simma 1 km, springa 1 mil och åka skidor 3 mil. Det finns något som heter En Svensk Klassiker. Det innebär att man ska genomföra Vasaloppet, Vättenrundan, Vansbrosimmet, Lidingöloppet under ett kalenderår. Tjejklassiker är en tredjedel av längden men på samma platser och även det under ett år. Det gör sjukt ont i axlarna när man inte kan åka skidor sedan tidigare.

Vad gör du när du ska vara romantisk?
Oj… Min man jobbar mycket hemifrån, han är IT-nörd. Så då tassar jag mest fram och pussar honom i nacken, för det vet jag att han tycker är jättemysigt. En liten vardagsgest som uppskattas.

Vad gör du och familjen när det ska vara fredagsmys?
Då brukar vi laga någon god middag, behöver inte vara något speciellt det kan bara vara att åka och hämta en pizza. Sätter på lite musik, äter gott, sitter och pratar, tar ett glas vin och sammanfattar veckan. Sen kan vi sitta kvar vid matbordet hela kvällen jag och min man.

Vad tänker du när jag säger “ansvar”?
Vara noggrann och inte ljuga för någon. Säger jag att jag ska jag göra något, så ska jag också göra det. Att man följer samhällets lagar och regler och att man är lite ordentlig.

Fem snabba

Kaffe eller te? Te
Sommar eller vinter? Sommar
Cykel eller bil? Cykel
Hund eller katt?
Jag har ju båda… Katt säger jag då.
Vad tar du med dig till en öde ö?
Shakespeares samlade verk