Ann-Kristin intervjuar Mahdi

Mahdi Afzali är aktuell med ny utställning på Ateljé Oskar i Oskarström. Utställningen är en grupputställning i samarbete med ABF som kommer vara öppen alla helger från 2:e mars till den 31:e mars mellan kl 13.00-16.00.

Mahdi är 25 år, han kommer ifrån Afghanistan och har vuxit upp i krig. Nu har han varit i Sverige i tre år och känner sig trygg. Han lär sig svenska, spelar fotboll och gör konst. Han gör påfåglar av silvertråd och guldtråd med en kniv. De kostar 2000-5000 kr styck. Han har tidigare haft utställning på Biblioteket i Unnaryd, Biblioteket i Halmstad, i Oskarström och i Immanuelskyrkan. 25 skulpturer på 2 år. Annars gillar han att promenera, se på teater och umgås med familj, vänner och barn. Familjen är fortfarande kvar i Afghanistan.

Hur lång tid tar det att göra en skulptur?
Bara silver och guldtråd tog 32 timmar på den senaste skulpturen, som har ett speciellt mönster, och då räknar jag inte själva skulpturen. Men det beror på vilket mönster jag använder, kan ta allt från 10 minuter till en timme per mönster. En annan fågel jobbade jag bara med i två dagar, 20 timmar.

Varför gör du just fåglar?
Ja jag gillar verkligen fåglar. Men jag vill gärna gå vidare och fortsätta att lära mig andra saker och lära ut till andra också.

Vad är skillnaden mellan att jobba som skulptör i Sverige och Afghanistan?
Jag vill inte prata om politik och religion och sånt. Men om man bor i en bra situation finns det även möjligheter att gå vidare. Men om man bor i till exempel Afghanistan, det är helt olika grupper, olika kulturer, det går inte att beskriva skillnaden.

Vad jobbar du med förutom som skulptör?
I Afghanistan jobbade jag med mina föräldrar på gården på landet. När jag flyttade till Sverige jobbade jag som ledare på Sensus, jag har plockat jordgubbar i Varberg och hittade ett jobb i Mariestad där jag också jobbade på en gård. Nu jobbar jag med skulptur men inte varje dag.

Hur känns det att ha fått Uppehållstillstånd?
Det känns jättebra. Det är stor skillnad, det är lättare att få jobb, gå till skolan och lära sig. Allting blir lättare.

Hur länge fick du vänta på att få uppehållstillstånd?
Kanske 4 år. Men under de fyra åren har jag varit i väldigt svår situation. Min pappa gick bort. Ibland är livet lättare ibland svårare, men man får fortsätta kämpa. Jag är tacksam mot alla som hjälpt mig och skulle gärna vilja visa det för dem, eller ge tillbaka. Jag vill kunna hjälpa andra.

Berätta om din nya utställning
Jag fick kontakt med de i Oskarstöm och de frågade mig om jag ville vara med. “Ja jättespännande varför inte”. Om man ställer ut så träffar man många människor, får höra vad de säger, hur de tänker. Jag ställer ut fåglar och tavlor som jag målat.