Variabeln reagerar del 9

De flesta vet vilken båt man pratar om när man nämner Estonia-katastrofen. Passagerarfartyget som sjönk och tog 852 människor med sig. Nu har det precis släppts en dokumentär om Estonia och om ”vad som egentligen kan ha hänt”. Variabeln diskuterar om vad som kan ha hänt och vad dem tycker om att åka ner och filma så här långt efter katastrofen.

Rasmus: Dem säger väl att det är bogvisiret hade ramlat av? De misstänker väl att en mina eller en bomb har träffat skrovet? De kanske döljer det för att det kan ha varit en skamfläck att det förekommit. Kan ju ha varit avsiktligt. 

Tjalle: Min gammalmorbror var med på båten och dog. Vi pratar om Estonia ibland. Det var i septembermånad när det hände. 

Johan: Jag har sett det på tv. Jag är lite osäker på om det kanske har varit en ubåt som har skjutit på båten eller inte… 

Tjalle: Vi visste ingenting om att han var med på båten. Vi såg det på TV och sen ringde med min morfar och berättade att min gammal morbror var med på båten. Det var ledsamt. 

Johan: Det finns olika båtar som sjunkit, Kronan till exempel.

Det står här att Kronan sjönk 1676

Johan: Just det. Det var längesen då. Men ändå. Titanic sjönk också! Jag brukar åka båt ändå, med min familj. Vi har åkt färja, på kryssning. På 80 talet så åkte vi från Frankrike till London, det tar ju tid, men vi åkte på dagen och sen när vi kom fram så kollade vi på en musikal i London. Vi bodde på hotell och så. 

Tjalle: Jag är inte rädd för att åka båt, trots att båtar har sjunkit. 

Rasmus: Jag tycker att det bör vara okej att göra en dokumentär. Även om folk har dött på skeppet och så, jag kan fatta att det kanske är läskigt att åka ner där. Men man borde få åka ner där och göra dokumentärer för att du kan få bevis för vad som engentligen vad som hände. Ju tidigare du för det så kanske man snabbare får bra med bevis. Jag tycker dem borde åkt ner där tidigare för att se vad som egentligen hände. 

Per: Det är ju hemskt att folk föll med i djupet och allt det är. Jag tycker man ska låta bygget vara. Man behöver inte åka ner där. Dem har lagt betong där nere för att låta det ligga kvar. Det är synd att dem som hände, hände. 

Johan: Jag tycker inte heller att man ska åka ner och dokumentera. När båten sjönk så följde människorna ner där och då blev det deras grav. 

Tjalle: Jag var bara fem år när det hände. Jag bryr mig inte om ifall dem gör en dokumentär eller inte. 

Per: Men vad är det dem söker efter där nere? Jag fattar inte det? 

Rasmus: Det är bevis de söker. För att se vad som egentligen hände. Det var inte jättelångt efter andra världskriget och det snackades om att det var minor och bomber kvar i havet och kanske har man åkt på en sån. Det finns många anhöriga som inte har fått svar på vad som egentligen hörde. Nu när tiden har gått så har man ju ny teknik så man kan scanna av skeppet på ett annat sätt och på så sätt få mer information om vad som egentligen hände. 

Tjalle: Min gammelmorbror  var med på hans sons bröllop, det var 1982. Jag var inte med då, jag föddes 1989. Min gammalmorbror var mina kusiners farfar. 

Estoniakatastrofen var en stor sjöolycka i Östersjön den 28 september 1994, då färjan och passagerarfartyget M/S Estonia förliste på öppet hav under färd från Tallinn till Stockholm. Enligt officiella rapporten fanns 989 personer ombord, varav 852 förolyckades. Av den största nationalitetsgruppen, svenskar, omkom 501 av 552 ombord. Olyckan är den största fartygskatastrofen i fredstid i nordiska farvatten genom tiderna och en av de dödligaste överhuvudtaget under sent 1900-tal. Inget straffrättsligt ansvar har utkrävts för katastrofen.

Senaste artiklarna

Variabeln Podcast: Boende
Tjalles jul
Lego – Den gränslösa leken
10 snabba med: Dogge Doggelito