Per Bladh Besöker Musikalen

Som många vet så gillar jag trummor väldigt mycket, jag har spelat trummor i nästan 20 år tillsammans med olika band, som ‘Ös I baljan’ och jag har varit med i en uppsättningar med massa kända artister.

Vi stack till musikaffären ‘Musikalen’, som ägs av Peter Svensson, för att kolla in lite trumset och snacka med dem om verksamheten och branschen. Intervjun gjorde vi med Noah Söderberg.

Ja, hur länge har Musikalen funnits då?

Musikalen har funnits sen 1959. Det är ett familjeföretag som Peter Svenssons (dagens ägare) pappa Svenne startade.

Har det alltid hetat Musikalen?

Ja, det tror jag! Vi har ju inte legat här hela tiden, utan på lite olika ställen.

Jag spelar ju själv trummor, ett trumset har ju massa delar, inte bara trummor. Finns de delar att köpa här?

Ja, vi har hela trumset här, eller om man bara vill köpa en del. Det mesta finns här, men om det inte gör det kan vi beställa hem det till dig.

Vilka instrument säljer ni mest av?

Det vi säljer mest av är nog faktiskt, stränginstrument, gitarrer skulle jag tro.

Ni har ju sjukt många gitarrer, hur ofta måste man köpa in nya?

Vi har ju gitarrer som alltid är inne och sen vissa som är lite dyrare som man specialbeställer. Vi tar ju även in kundbeställningar, i och med att vi har varit i branschen så himla länge så kan vi beställa de flesta märkena. Så vi kan ta hem det mesta.

En sak jag alltid undrat, vad är det för skillnad på ett elektroniskt trumset och ett vanligt?

Ja det är ju som det låter egentligen, ett akustiskt trumset är ju ljudet när man slår och ett digitalt är ju en sampling då, från ett ljud, som man triggar igång när man slår på triggern. Ibland så försöker man ju få ett digitalt trumset att låta väldigt verkligt och då har man ju spelat in ett riktigt trumset med rums mickar och så där för att få det att låta så verkligt som möjligt. Men ljudet kan variera väldigt mycket beroende på märke och kostnad på trumset.

Har ni några artistsamarbeten nästa år?

Ja, förra året så hade vi ju bland annat en trummis som heter Morgan Ågren, han har spelat med Frank Zappa bland annat! Du var ju där Per.
Vi har haft jättemycket artister här genom tiderna, med clinics osv, så det kommer nog bli av i år igen, men just nu har vi ingenting planerat. Men håll koll på vår hemsida och Facebook så får man all info där! www.musikalen.se. En Clinic är när någon kommer och spelar inför publik, ger lite tips och man kan ställa frågor och lära sig saker.

Nu ska ni på mässa i L.A, berätta mer?

Mässan är 3-4 dagar och vi är väl borta i 10 dagar och kör runt och hittar inspiration. Mässan är en branschmässa, så bara folk i branschen åker dit. Vi kommer åka dit för att boka lite möten och snacka om produkter och främst då nya produkter som ställs ut av de olika märkena som åker dit. Mässan omfattar allt från Studio, gitarrer till stråkinstrument. Kommer bli kul.

Tack Musikalen för att vi fick komma hit och prova lite trumset och snacka lite.

Mina Favorittrummor heter Gretsch. Morgan Ågren som är en av världens bästa trummisar är sponsrad av just Gretsch.

Mitt band ‘Ös I Baljan’ kan man lyssna på på Youtube. Sök på ‘Ös I baljan – Sabotage i Skogen’ så hittar ni grym musik!

Senaste artiklarna

Tjalles jul
Lego – Den gränslösa leken
10 snabba med: Dogge Doggelito
8 Snabba med Peter Settman