Om boendestöd

Boendestöd är för de som har en funktionsnedsättning eller nåt annat. Man måste kunna lite själv. Man bor i en egen lägenhet där de kommer hem och hjälper oss med olika saker. Det finns nattstöd där man kan ringa om man vill prata om någott som hänt, eller berätta att man har kommit hem. Man har 40 minuter då man kan gå och handla eller hänga med till en tandhygienist eller doktor m.m.

Det finns tre olika baser, Fyllinge, Landfästet och Nyhem där man kan komma och umgås och träffa nya vänner och äta kvällsmat osv. Landfästet har öppet på kvällarna mellan 18.00-20.30 på måndag, tisdag och lördagar samt 18.00-20.00 på onsdag och torsdagar. Fyllinge har öppet på fredagar mellan 18.00-20.30.

På söndagarna kan man äta mat, men då måste man anmäla sig och då är det bara att komma dit. Man är välkommen till alla baserna. De har gemensamma aktiviteter, alla boendestöd. Till exempel spelturneringar på landfästet, så som Wii Bowling, Uno, musikquiz och fyra i rad har vi varje måndag i november.

Nyhem har alltid halloweenfest och Jaktfalksvägen har alltid sommarfest med olika tävlingar. Landfästet har alltid påskpyssel och julpyssel. Det händer olika saker på sommaren med alla boendestöden. Då röstar vi om vem som ska ha vilken aktivitet.

Varje boendestöd har varsin julfest med julmat och då spelar man julklappsspelet. Sen har varje boendestöd en Ullaredsresa.

Det är bra med gemensamma aktivitet, då träffar man nya människor som man lär känna och så träffar man de man ej träffar så ofta.

Alla boendestöden har också haft två resor tillsammans, till Liseberg och till något annat. Men nu har kommunen dragit in pengar så då blir det bara en resa gemensamt. Det gillar jag inte. Det är jag som bestämmer vad jag behöver hjälp med, inte personalen. Det är bra tycker jag, men personalen får gärna komma med förslag på olika saker jag kan göra för då blir det lättare. Om det händer någonting så kan jag fråga dem om råd. Då bestämmer jag om jag tycker det är bra eller inte. Det finns samtalstid man kan ha när de kommer till oss.

Det jobbar fyra stycken i personalen på Landfästet och på Jaktfalksvägen, och tre i personalen på Nyhem. Det är ingen i personalen som tvingar mig till någonting, utan de lyssnar och förstår mig jättebra. Det är inte heller någon i personalen som klagar på mig eller stressar mig.

Man träffar nya vänner på de olika baserna. Jag är mest på Landfästet, var tredje söndag på Nyhem men inte så ofta på Fyllinge för det ligger för långt bort. Ibland är jag där på sommarfesten. Varje boendestöd gör olika resor själva, så man blir mer självständig och får vara med och bestämma mycket. Det är bra att man får hjälp tycker jag, men det är också bra att man får vara en självständig människa.

Senaste artiklarna

Variabeln Podcast: Boende
Tjalles jul
Lego – Den gränslösa leken
10 snabba med: Dogge Doggelito