Intervju med Per Gessle

Första gången jag hörde Per Gessle var hösten 2004. Jag är väldigt bra på att komma ihåg årtal, kan nästan när alla skivor jag tycker om kom. Jag kan inte bestämma om jag gillar Gyllene Tider, Roxette eller bara Per, jag gillar allt med honom bara. Jag fick intervjua honom, här kommer den intervjun.


PRESSFOTO #1 by Anton Corbijn

Berätta om en typisk dag i ditt liv.
Hej. Oj, det finns nästan ingen typisk dag. Det beror helt och hållet på vad jag arbetar med och är någonstans. Jag kan vara i studion (t ex i Skåne eller i Halmstad eller utomlands) och brukar då börja vid 10 på förmiddagen och hålla på till midnatt ungefär. Är jag på turné så går ju ofta dagen åt att resa och sen spela på kvällen. Är jag hemma så brukar jag sitta på kontoret några timmar och svara på mail och hålla allting igång. Jag sköter dessutom oftast Facebook, Twitter och Instagram för både mig själv, Roxette och Gyllene Tider. Det är kul och tar inte så lång tid. Och så skriver jag ju låtar och texter emellanåt. Det är ett ganska rörigt och omväxlande liv men det passar mig.

Hur gammal var du när du började med gitarr? Spelar du andra instrument med?
Jag började att skriva texter när jag var fjorton år men kunde inte spela något instrument så jag hittade på melodier som jag bara hade och sparade i huvudet. Krångligt. Sen lärde jag mig spela gitarr när jag var sexton. Min första gitarr var en nylonsträngad spansk (sådan som man har när man spelar visor) som jag fick av min mamma. Sen kom punken när jag var 17-18 år och då köpte jag min första elgitarr. Gyllene Tider bildades när jag var 19.
Nuförtiden spelar jag lite piano också men jag är inte speciellt duktig. När jag skriver låtar som brukar jag använda mig både av gitarr och piano. Det är lättare att ha koll på tonarter på piano, tycker jag.

Har du alltid älskat musik?
Ja, det har jag. Jag kommer ihåg mina första favoritlåtar. ”Dizzy Miss Lizzy” med The Beatles och ”Til The End Of The Day” med The Kinks. Jag var kanske 6-7 år då. Det var något magnetiskt med popmusik. Jag gillade allt. Fantastiska kläder. Långt hår på killar. Vinylskivorna och skivomslagen. Tuffa elgitarrer. Kaxiga popband. Jag har varit helt uppsvälld av popromantik sedan dess.

Vilken är din favoritlåt?
Det finns så otroligt många bra låtar så det är svårt att välja en speciell. Men just idag så gillar jag ”Moonshadow” med Cat Stevens. Den är gammal. Från 1972 har jag för mig.

Hur länge har du ägt hotell Tylösand?
Björn Nordstrand och jag köpte hotellet 1995 så det är 23 år sedan. Tiden går minsann.

Vad har du mer för intressen (än musik)?
Jag gillar bilar och följer Formula 1 med stort intresse. Jag brukar åka och kolla på ett lopp eller två varje år. Jag håller såklart på Ferrari!

Tack Per för att du svarade på mina frågor. Lycka till med allt.
Hälsningar Tjalle

Variabelns snabbfrågor:

Chips eller choklad?
Choklad. Fast det måste vara mjölkchoklad, jag gillar inte mörk choklad.

Träna eller kolla på film?
Kolla på film. Jag borde träna mer men..

Gitarr eller sjunga?
Oj, vad svårt. Det är superkul bägge två. Men jag gillar att sjunga, speciellt i studion.

Vara ledig eller jobba?
Jobba såklart. Jag har tur för mitt arbete och min hobby är samma sak.

Senaste artiklarna

Tjalles jul
Lego – Den gränslösa leken
10 snabba med: Dogge Doggelito
8 Snabba med Peter Settman