Diskussion: Framtiden, hur ser den ut?

Flygande bilar, 3D printat kött eller flytande städer? Temat för detta numret är ‘Framtiden’. Framtiden är ju svår att sia i nuförtiden när allt verkligen inte varit som vanligt. Men Framtiden har ju alltid varit svår att sia i, det har pratats om flygande bilar länge och än har vi inte fått se en flygande bil ute på våra gator. Vi snackade lite med redaktionen om olika framtida ideer och visioner som visionärer har. Nedan följer diskussionen. 

Elon Musk pratar om att han vill få upp människor till Mars och även börja kolonisera planeten. Hade ni kunnat tänka er att bo på Mars? 

Ann-Kristin: Usch 

Johan: Uppe i rymden? Det blir ju svårt, då kommer jag aldrig träffa någon, det går inte. 

Ann-Kristin: Ja du. Svårt att säga om det kommer funka. 

Tjalle: Då kan man inte träffa sin familj. 

Ann-Kristin: Där håller jag med. 

Johan: Jag med. 

Om alla följer med då? Hade ni följt med då? 

Alla skrattar. 

Johan: Det går inte, vi kan inte bära alla människor upp dit. 

Ann-Kristin: Jag vill inte ska rymdskepp, jag svimmar. 

Tjalle: Nej tack. Då har jag inte mitt jobb på Patriks hill. 

Johan: Jag vill stanna kvar på jorden. 

Ann-Kristin: Jag blir yr i huvudet. 

Johan: Om man ska forska till rymden, då får man åka raket upp och forska, sen åker man hem igen. Inte stanna där. 

Tror ni man kan bo på mars om 30 år? 

Johan: Nej. 

Tjalle: Nej

Ann-Kristin: Nej

Varför? 

Ann-Kristin: Det är för långt upp. Det finns ingen bensin till det. Då dör vi där uppe. 

En annan grej Elon musk har pratat om är “Hyper Loop” som är ett tåg som kommer åka supersnabbt i en tunnel. Målet är att kunna åka i 1000 km i timmen, tror ni vi kommer kunna det? 

Johan: Om man ska åka till New York, då kan man inte åka med bil. Då får man flyga flygplan. Där finns en bra stad, jag har varit där förr. 2 gånger. Där finns massor av musikaler. Jag tror man kommer må illa då. Då blir man nog yr i huvudet. När det går sådär snabbt så kommer inte kroppen må bra av det.

Rasmus: Jag är inte helt övertygad om 1000 km i timmen. Men jag känner samtidigt att förr i tiden va 100 km i timmen jättesnabbt. Utveckling går snabbt. 

Johan: Det händer i trafikolyckor. 

30 minuter från Halmstad till Stockholm. Hade ni velat åka så snabbt dit?

Rasmus: Jag hade inte klagat! Vad tar den resan idag? 5 timmar va? 

Tjalle: Jag tror inte att min pappa kommer gilla det där. 

Johan: Inte mina föräldrar heller. 

Ann-Kristin: De hade blivit oroliga för er. 

Johan: X2000 åker i 200 km. Det räcker. Inte över det. För då tappar man balansen, mina föräldrar och jag har dålig balans. Då kan man ramla, rakt ner på golvet och då blir man skadad. Det är inte så kul? 

Ann-Kristin: Vill inte ha det.

Johan: Nope. 

Tror ni det finns så snabba tåg 2050?

Johan: Nej 

Ann-Kristin: Inte jag heller. 

Tjalle: Vi är gamla då.

I filmer och serier har vi fått se verkliga robotar springa runt och ibland även ta över världen. Vad tänker ni om och Robotar? 

Johan: Mycket intressant för mig. Robotar är som människor, men inte helt som människor. Till exempel Terminator. Han har solglasögon och han är en krigare. Han går väldigt mycket som en robot, väldigt statiskt: Han säger ”Hasta La vista – I’ll be back’. 

Ann-Kristin: Det finns tjej-robotar också. Kan de hjälpa mig att städa och så? 

Tjalle: Min syster Lovisa hon gillar Justin Bieber, hon har sett honom på riktigt och då gjorde han en entre som en robot. Det var häftigt. 

Per: Det vet man aldrig om de kommer att finnas i framtiden. Jag vet inte vad gud har skapat där, men jag vet hur han tänker. Som människa tänker jag att en robot är en maskin som går framåt och tillbaka och säger massa saker. 

Rasmus: Jag säger så att vi har ju redan kommit en väldigt lång bit på vägen, det snackas mycket om AI och även jag måste inse hur skrämmande hur snabbt det har gått. Det finns till exempel AI eller robotar på intervjuer för att få en neutral uppskattning av ansökande videon som möjligt. Så att åsikten är statistiskt och inte objektiv. Det tycker jag verkar bra. Teknologiskt sett så tycker jag det verkar imponerande. Samtidigt är det väldigt riskfyllt och vissa säger ju att AI skulle kunna ta över dem. Våra egna skapelser kommer ta över oss. Det kommer att försvinna . AI har sin plats i samhället men vi vet inte vart ännu. Men vi kan ju bli latare som människor osv. 

Per: Det finns ju en massa robotar i industrierna, där människor inte behöver göra någonting, utan robotarna gör det. Jag vill inte ha några robotar hemma hos mig i alla fall. 

Johan: Jag hade tyckt det var bra om dem kunde hjälpa folk. Dem kanske kan hjälpa till med städning och hjälpa till att fixa lite med middagen och så där. 

Tjalle: Vet inte vad jag känner där. 

Johan: Det hade gått snabbt att städa om en robot hade hjälp till, då hade man kunnat ligga i sängen hela dagen. 

Det negativa med att ligga i sängen hela dagen är att man inte hade blivit så frisk kanske. Att man hade behövt röra sig mer. 

Ann-kristin: Det är roligare med riktiga människor, inte med robotar. Men robotarna skulle kunna fixa kaffe. Eller handla frukost och lunch. Fixa go fika. 

Tror ni vi kommer använda Robotar mycket 2050? 

Ann-Kristin: Det tror jag inte

Johan: Kanske. Det tror jag kanske. Men inte säkert. 

Per: Jag vet ingenting, men ja. 

Tjalle: Nej

Flygande bilar då? Vad tror ni om det, finns det 2050? 

Tjalle: Jag har sett harry potter och hemligheternas kammare. Där finns det flygande bilar. 

Johan: Det är Ron och hans föräldrar som har en bil som kan flyga. I ET finns flygande cyklar.

Per: Det finns väl något positivt med dem om det skulle fungera bra. 

Johan: Om man är i fara kan man kanske flyga därifrån. 

Per: Jag har aldrig sett en flygande bil. Det finns inte. Jag vet inte varför det inte finns. 

Tjalle: Jag vill inte ha flygande bilar. Man kanske ramlar ner ur bilarna. Det känns farligt. 

Företag försöker nu att göra 3d printat kött, detta för att minska köttätandet och göra mer miljövänliga alternativ till kött, men som ändå smakar kött. Lite krångligt, men ni kanske förstår, vad tror ni om kött som är gjort av till exempel grönsaker? 

Ann-Kristin: Det finns jättegoda hamburgare, välstekta med pomfritt och mild sås till att doppa i. Det gillar jag. 

Johan: Jag vill inte äta någon grönsak. Jag tror inte det kommer smaka likadant. Det kommer inte vara samma smak som kött. Det är bättre att ha grönsaker vid sidan. 

Jag vill tipsa alla, kött ska vara gjort av djur, till exempel lammkött. Sen kan man ha sallad vid sidan. Kött är gjort av djur.

Har ni ätit vegetarisk köttfärssås någon gång? 

Tjalle: Nej nej nej nej nej, inte vegetarisk köttfärssås. 

Johan: Jag vill inte öka vegetarisk kött. Det är bra när man ska gå ner i vikt. När man tränar på gym kan man gå ner i vikt och då kan man äta vegetariskt. Jag tror det är viktigt att äta kött. Då när man äter mycket kött så får man mer energi.

Senaste artiklarna

Variabeln Podcast: Boende
Tjalles jul
Lego – Den gränslösa leken
10 snabba med: Dogge Doggelito