Besök på Teater Halland

Variabeln åkte till Varberg för att kolla in vad som händer på Teater Halland. Vi fick vara med på en öppen repetition inför deras nya föreställning; Bäst på jobbet.

Vi träffade skådespelarna när dom repade. Det handlar om vem som är bäst på jobbet. Det va ingen vanlig scen utan dom spelade i ett arbetsrum och vi fick sitta vid ett bord och titta. Pjäsen ska spela på arbetsplatser för folk som jobbar där, och man får va med och prata om man vill. Det var en trevlig kväll, skådespelarna är toppenbra, dom har roligt ihop och får applåder. Vi njuter av kvällen, efteråt fick vi intervjua skådespelaren Emelie Dimitrakopoulou Sahlén och regissören Anna Sjövall.


Bäst på jobbet, Teater Halland, 180604.
Bagare, förskollärare, kostymnisse, sotare, svetsare, sjuksyster.

Hur länge har ni jobbat med teater?

Emelie – Jag har jobbat med teater professionellt med sen jag gick ut teaterhögskolan, för 2.5 år sedan, och på den här teatern har jag jobbat 1.5 år.
och jag (Anna) har jobbat med teater i 20 år, eller mer, jag är så gammal nu skrattar hon. På Teater Halland har jag jobbat i 2 år.

Varför älskar ni teater?
– Jag tycker teater är så kul, för det känns som att man får leka på jobbet. Det är världens roligaste jobb, säger Anna.
Emelie – Jag tycker det är kul att vi får sätta oss in i massa olika historier, levnadsöden, som skådespelare får man ju nästan vara en annan person en viss period. Det är spännande.

Hur kom ni på idén till föreställningen?
Anna – Jag ville spela teater på andra platser än på en teatern, och då tänkte jag att arbetsplatser är ett roligt ställe att spela på. Sen frågade jag Emelie och Peter om dom ville vara med, efter det kom vi på att vi ville göra en föreställning som handlar om arbeten.

Emelie berättar att de har diskuterat mycket om vad som är intressant med arbete. Vad vi skulle tycka va spännande att utforska?!
Vi läste massa böcker och gjorde intervjuer. Vi pratade också om vilka scener vi tyckte skulle va skojiga att spela, sen har vi provat oss fram. Vi har jobbat en del med provpublik, precis som ni på Variabeln var idag. Sen har vi skrivit manus ihop alla tre.

Vilken scen har varit roligast att göra?
Anna – Slutet, där finns både sång och dans, vi vill inte avslöja mer. Ni får komma och titta.

Har ni testat olika jobb inför föreställningen?
Anna – Ja, på hemsidan finns bilder på oss när vi testar olika jobb. Allting som finns på bild har vi testat på riktigt, vi har varit på bageri och bakat, vi har sotat skorsten, varit på förskola. Det var väldigt spännande att se hur folk har det på sina jobb.


Bäst på jobbet, Teater Halland, 180604.
Bagare, förskollärare, kostymnisse, sotare, svetsare, sjuksyster.

Hur brukar ni förbereda er innan föreställning?
Anna – Det är olika, är det en föreställning där man rör sig mycket måste man ju värma upp kroppen så man inte skadar sig. Om man ska sjunga då måste man ju värma upp rösten, ibland kanske man ska gå in och vara arg på scen, då måste man förbereda sig mentalt att man har rätt energi, så att jag börjar på rätt sätt, säger Emelie.

Till sist frågade vi Anna och Emelie om dom brukar få presenter eller kommentarer efter föreställningar.

– Jag tycker om att premiär på våren för du får man ofta tulpaner och det tycker jag om, säger Anna. Både Emelie och Anna säger att de blir så glada när folk kommer fram efteråt och säger snälla saker. Särskilt när barn kommer och vill stanna kvar och prata, det är det bästa man kan va med om.

Ann – Kristin Eriksen
Sammanställt av Lotta Ek Virack

Bäst på Jobbet har premiär den 8 februari.
Skådespelare: Emelie Dimitrakopoulou Sahlén, Peter Lorentzon
Regi: Anna Sjövall
Läs mer om Teater Halland och Bäst på jobbet på
www.teaterhalland.nu

Senaste artiklarna

Tjalles jul
Lego – Den gränslösa leken
10 snabba med: Dogge Doggelito
8 Snabba med Peter Settman