Australien – I eld & lågor

Australien är ett land med en minst sagt enastående variation av landskap och miljöer, som sträcker sig allt från snötäckta berg och kala ökenområden till tropiska regnskogar och savannskog, liksom grästäpper, vackra stränder och kuster. Generellt sett är Australien alla världens klimat och miljöer samlade på ett och samma ställe. 

Dessvärre har sedan September 2019 minst 30 människor mist livet och 29 rapporterats saknade då apokalypsartade bränder härjat runtom i Australien. Mer än 1 500 hem har förstörts och det uppskattas att så mycket som 10 000 000 (10 miljoner) hektar mark har brunnit upp hittills, en yta motsvarande nästan halva England. 

Var brinner det?

Ärligt talat, överallt. Men New South Wales har drabbats hårdast i synnerhet, inte minst pga det tätbebyggda områdena i och runt städer såsom Sydney, huvudstaden Canberra samt Victoria (den södra delstaten där Melbourne ligger) har också drabbats hårt. Det brinner också kraftigt i Qeensland (norr om North South Wales där Brisbane och Cairns ligger) samt i västra och södra Australien. Delar av Nya Zeeland, som ligger tusentals mil ifrån Australien har också drabbats av bränderna, då landets annars vita, snötäckta glaciärer har färgats bruna till följd av rök och aska som dragit in över kontinenten och bara nyligen även till delar av Sydamerika.

Hur började det?

Australien drabbas årligen av skogsbränder, de börjar vanligtvis under sommaren som i Australien är i januari och februari, men 2019 började de tidigare än vanligt. Orsaken till bränderna varierar, men det tros vara den svåra torkan, som utav många beskrivits som en av, om inte, den värsta i Australiens historia. Förutom klimatfaktorn har också den mänskliga faktorn spelat en stor roll i den pågående katastrofen. 183 personer har anhållits i New South Wales för brott mot eldningsförbud och oaktsamhet varav 24 har gripits för anlagda bränder. 

Varför släcker man inte bara bränderna?

Australien är fyllt av Eukalyptusträd, en trädart som finns runtom i hela landet, dom är fulla av eukalyptusolja som är extremt lättantändlig och har även en tendens att explodera.  

Det sägs att bränderna omfattar i nuläget en radie lika stor som hela USA med lågor upp till 70 meter höga. För jämförelse, Sydneys operahus är 65 meter högt eller Tradecenter här i Halmstad som är 73,5 meter högt. Det sägs också att Australiens premiärminister Scott Morrison ska ha underskattat allvaret i brandutvecklingen, detta trots kontinuerliga varningar från forskare, miljövetare och brandkår. 

Det estimeras att 5 000 000 (5 miljoner) djur har omkommit pga bränderna. 30% av koala populationen har försvunnit till direkt och indirekt följd av bränderna, och detta bara i Sydney. och på Känguruön, som är hem till en stor mångfald av olika djurarter, har nästan hälften av alla djurarter så gott som försvunnit.

I dagsläget

Efter kraftigt skyfall och hagelstormar har en stor del av bränderna släckts, men sommarsäsongen är ännu långt ifrån över. Räddningspersonalens resurser har sträckts till det yttersta och tusentals volontärer har satt sina liv i fara då de arbetat nästintill oavbrutet dagarna i ända i hopp om att släcka eldsvådorna i landet. Många har förlorat både hem och närstående och många har lämnats åt att plocka upp spillrorna av det som en gång var ett bekymmerslöst liv. 2019 kommer att, i australiensarnas hjärtan, bli ihågkommet som ett prövningens år, men också tjäna som en varning inför framtiden. Människors agerande under katastrofen har givit hopp och gjort stor skillnad, det är ett bevis på att ingenting är omöjligt så länge viljan att lyckas finns kvar. Med din hjälp kan vi tillsammans se till att både medmänniska och djur får en andra chans till ett bättre och tryggare liv i framtiden.  


Vad kan du göra?

Dela den här artikeln, donera/skänk pengar, även det minsta agerandet kan bidra till den största skillnaden.

 

Australiensiska röda korset

(ARC) har hjälpt tusentals människor att evakuera och förse dem med förnödenheter, men fortfarande finns det drabbade som är kvar i ett flertal av de skyddsläger som etablerats runtom i landet då det ännu inte är säkert att återvända hem eller så finns det inga hem att återvända till. 

 

Port Macquarie NSW-Australia Koala Hospital

Port Macquarie är en av de största ledande djurskyddsföreningar som kämpar för bevarande och välbefinnande av Australiens nu decimerade koala population. 

 

New South Wales Resorce Fire service

(NSW RFS) Australiens brandkår tillsammans med militär och volontärer har gott samman i hopp om att få bukt på bränderna som rasat över landet.

 

Senaste artiklarna

Samhällets röst
Intervju: Richard Sjöberg
Eurovison runt hörnet!