Besök på Mjellby konstmuseum

Intervju med Frida Arvidsson Berglund

Frida arbetar på Halmstad kommuns Kulturförvaltning under konstenheten. Hon ansvarar för den offentliga konsten i Halmstad samt arbetar med Halmstad konsthall och Mjellby konstmuseum.

Hur länge har Mjellby Konstmuseum funnits?

Mjellby grundades av Viveka Bosson 1980. Hon köpte Mjällby skola och
gjorde om det till en konstgård. 1997 donerade hon hela museet och en stor samling med
Halmstadgruppens konst till Halmstads kommun.

Vad har ni för olika utställningar?
Vi har alltid utställning med Halmstad- gruppen på något sätt, eftersom vi är Halmstadgruppens
museum. Dessutom har vi ett specialuppdrag från Region Halland att jobba med konstriktningen
surrealism. Vi har tillfälliga utställningar som byts tre gånger om året, och då fokuserar vi på
konst från 1900-talet.

Vilka är Halmstadgruppen?
Halmstadgruppen var en konstnärsgrupp från Halmstad med sex konstnärer som var vänner som samarbetade professionellt. Det var Stellan Mörner, Sven Jonson, Esaias Thorén, Waldemar Lorentzon,
Erik Olson och Axel Olson. Gruppen bildades 1929 och slutade finnas 1979, när Stellan Mörner gick
bort. Gruppen är mest kända för sin surrealistiska konst, men utforskade många olika stilar, uttryck och tekniker så som kubism, konkretism och purism, och de jobbade i bl.a. måleri, teckning, skulptur, kollage m.m.

Hur väljer ni vilka som ska få ställa ut på Mjellby?
De utställningar vi gör på Mjellby konstmuseum har i stora drag två spår kan man säga. Antingen är det en surrealistisk koppling eftersom vår samling består av Halmstadgruppens konst, vilka var de svenska surrealisterna.
Det andra spåret vi har är att vi lyfter kvinnligt konstnärskap som fallit ur konst- historien. Vi vill granska och undersöka konsthistorien och komplettera med en bredare bild. Tyvärr så har många kvinnor inte fått den plats de förtjänar och det vill vi förändra.

Hur många jobbar här? Vad gör man på en dag?
Vi är 15 personer som jobbar på Enhet konst på Kulturförvaltningen, men alla jobbar inte på Mjellby. Här jobbar bland annat guider, vaktmästare, tekniker, utställningsproducent, konstpedagog och utställningsintendent. Vi har väldigt olika arbetsuppgifter. Vissa tar emot besökare i receptionen, håller i guidade visningar och träffar skolklasser som kommer hit. Andra jobbar med att läsa på och förbereda nya utställningar, skriver utställningstexter och planerar transporter av konstverk som ska ställas ut här. Ibland åker vi på studieresor för att lära oss om hur andra museer arbetar, och för att titta på konst. Dessutom måste ju huset tas om hand, gräsmattan klippas och väggarna målas om ibland. Material ska köpas in till våra nya utställningar, och när vi stänger museet för att hänga om utställningarna så pågår det ett intensivt byggarbete, måleri, tapetsering och mycket annat. Så det ser väldigt olika ut från dag till dag.

Viveka Bosson, grundare av Mjellby konstmuseum berättar om surrealism och sin pappa Erik Olssons konstnärskap

Surrealism handlar om att gå in i människans inre labyrinter och plötsligt upptäcka världen på ett nytt sätt. Vi kan tolka världen och våra sinnesintryck så olika. Det är det konst handlar om. Att skapa omvärlden hela tiden, att se den förnyas och förändras. Efter första världskriget var Europa sönderbombat och konstnärerna ville inte måla av världen som den såg ut, allt det som blivit förstört. Istället ville man skapa något nytt utifrån sina inre känslor. Konstnärerna i Europa sökte efter andra uttryck och använde sig av oförstörbara former som cirklar och kvadrater. Min pappa Erik Olson inspirerades av dessa konstnärer. Han ansåg att kärleken till livet är viktig, men även osammanhängande och svår att förstå. Erik målade älskande par och kvinnokroppar, men tavlorna ansågs som oanständiga på den tiden och fick inte ställas ut. Eriks konstnärskap var ett ständigt sökande. Han ansåg att vårt liv och våra känslor uppfattas genom våra sinnen. Vi människor har öron som man lyssnar med, en mun att smaka med, händer att känna med, näsa att lukta med och ögon att se med. Därför skapade Erik “Sökaren”, som återfinns i många av hans bilder. På den tiden bodde vi i Paris och umgicks med en massa andra kända konstnärer. När pappa plötsligt blev sjuk lovade jag honom att jag skulle samla all hans konst och starta ett museum. Då blev han så glad att han genast blev frisk!
Han började måla tavlor inspirerad av sin egen återuppståndelse. Men jag höll ändå löftet och startade Mjellby konstmuseum 1980 i hans minne.

Sommarens utställning

Queerikonen Claude Cahun En tidig förespråkare för både feminism och queera perspektiv i konsten var konstnären Claude Cahun (1894-1954). Cahun verkade både som skribent och fotograf i Paris under 1920-talet och har under de senaste åren lyfts i en rad internationella utställningar.
Utställningen på Mjellby konstmuseum lyfter Cahuns iscensatta fotografi med starka surrealistiska kopplingar. Hen kom tidigt att använda fotografiet som konstnärligt uttryck, ofta med sig själv som modell. Konsten blev ett verktyg för hen att bryta normerna kring kön och sexualitet. Ett 70-tal verk av Claude Cahun presenteras på utställningen som invigs den 15 juni
och visas fram till 15 september.

5 saker att göra på Mjellby konsthall i sommar

LJUDGUIDE
Ett bra sätt att uppleva och lära sig mer om konst är under en guidad tur. Vid ingången till utställningarna finns det hörlurar med inprogrammerad audioguide, en version för barn och en för vuxna.

UPPTÄCKARPAKET
Vill du upptäcka konsten på ett nytt sätt finns en tygkasse med en kikare, en spegel och olika utmaningar att göra med konsten.

SKAPA EGEN KONST
Verkstaden längst in i konsthallen har alltid öppet med papper och pennor om man vill prova på att göra egen konst.

FOTOUTMANING
Speciellt för i sommar finns även en fotoutmaning i samband med Claude Cahuns utställning som
öppnar den 15 juni.

FIKA
Från och med den 15 juni och under hela sommaren kommer Mobila Kocken ha öppet café.